To Πανεπιστήμιο Κρήτης πραγματοποίησε την Τετάρτη 9 Νοεβρίου 2016, στο Σπίτι του Πολιτισμού, στο Ρέθυμνο, την τελετή Απονομής Βραβείων για τον διαγωνισμό Ποίησης με θέμα το σύγχρονο νόημα των γεγονότων στο Αρκάδι. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 150 χρόνια της εθελοθυσίας του Αρκαδίου.

Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό ήταν 121 και προέρχονταν από όλη την Ελλάδα.

Η επιλογή των βραβευθέντων πραγματοποιήθηκε από επιτροπή κρίσης πανεπιστημιακών καθηγητών. Ο πρώτος βραβευθείς κ. Γεώργιος Δελιόπουλος, φιλόλογος από την Κοζάνη, έλαβε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό με το ποίημα του «Γαβριήλ» και έλαβε το χρηματικό έπαθλο των 1.000€. Ο δεύτερος βραβευθείς κ. Δημήτριος Βαρελάς, δάσκαλος στο Άδελε Ρεθύμνου, έλαβε το δεύτερο βραβείο για το ποίημα του «Σκυτάλη» και έλαβε το χρηματικό έπαθλο των 500€.

Δείτε τα δυο ποιήματα που βραβεύτηκαν

Όλα τα ποιήματα που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό θα δημοσιευθούν σε ένα επετειακό τόμο, ο οποίος θα εκδοθεί με την επιμέλεια του κ. Βασιλείου Πετικά και την ευγενική χορηγία της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Τα χρηματικά έπαθλα των 1000€ και των 500€ προσφέρθηκαν από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Κατά τη διάρκεια της τελετής πραγματοποιήθηκε πρώτα απαγγελία των δύο βραβευθέντων ποιημάτων από τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας κ. Εμμανουήλ Σειραγάκη και επίδοση των βραβείων από την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κ. Μαίρη Λιονή και στη συνέχεια απαγγελία τριών διακριθέντων ποιημάτων των κ.κ. Θεόδωρου Ρηγινιώτη, θεολόγου, Παύλου Γρηγοράκη, φοιτητή του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Νικόλαου Ευαντινού, φιλόλογου και επίδοση των εύφημων μνειών από τον Δήμαρχο Ρεθύμνης κ. Γεώργιο Μαρινάκη.

Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνονταν, εκτός από τις παραπάνω τελετές βράβευσης, ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Θεοχάρη Δετοράκη με θέμα: «1866: Το δεύτερο ΄21 της Κρήτης» και τιμητική διάκριση στον κ. Κλεόνικο Σταυριδάκη για το βιβλίο του «Μονή Αρκαδίου – Νέες σελίδες στην ιστορική τοπογραφία» (Ρέθυμνο, 2016).

Στο τέλος της ημερίδας η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής «Παύλος Βλαστός» υπό τη διεύθυνση του κ. Αντωνίου Μιχελουδάκη απέδωσε τους επετειακούς ύμνους: Μεγαλυνάρια Δανιήλ Κουφακη, Άστραψε και σκοτείνιασε (Ριζίτικο), Αυτή η φλόγα και Των εν Αρκαδίω.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, η Αντιπεριφερειάρχης Ν. Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γεώργιος Μαρινάκης, εκ μέρους του Αστυνομικού Διευθυντή Ρεθύμνου ο κ. Αδάμ Παραδεισανός, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου κ. Μανόλης Ακουμιανάκης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Γεώργιος Τερζάκης, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου κ. Ευστάθιος Κοντογιάννης, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου κ. Ανδρέας Ταξάκης, ο Προϊστάμενος του Τελωνείου κ. Ιωάννης Πιπεράκης, οι Σχολικοί Σύμβουλοι κ.κ. Μιχαήλ Κολιοραδάκης, Αντώνιος Μπερκούτης, Μαρία Μπαδιεριτάκη, ο Αναπληρωτής Πρύτανη κ. Ιωάννης Καρακάσης, ο Αναπληρωτής Πρύτανη κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, ο Καθηγητής και μέλος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ιωάννης Σπαντιδάκης, η Κοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών Αγωγής κ. Ευφημία Τάφα, ο πρώην Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής και Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας κ. Αλέξης Καλοκαιρινός, και πρώην Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής κ. Αντώνιος Χουρδάκης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας κ. Ιωάννης Ζαϊμάκης, εκ μέρους του Προέδρου του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης o Αναπληρωτής Καθηγητής Κυριάκος Σταυριανός, η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας και Πρόεδρος της επιτροπής κρίσης του διαγωνισμού κ. Αναστασία Νάτσινα, ο Αναπληρωτής Καθηγητής και μέλος της επιτροπής κρίσης του διαγωνισμού κ. Ανδρέας Φουντουλάκης, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου κ. ΡενάταΒογιατζή, o Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνου κ. Νικόλαος Παπαδογιαννάκης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου κ. Μιχάλης Τρούλης, ο Αντιπρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Αρχοντάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κωφών Ρεθύμνης κ. Μανόλης Παπαδάκης, από την Διεθνή Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών ο κ. Ευάγγελος Κιαγιαδάκης, ο υπεύθυνος από το Παλαιοντολογικό Μουσείο κ. Βασίλης Σιμιτζής, από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου ο π. Νικόλαος Νικηφόρος και ο Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης, Καθηγητές, υπάλληλοι του Ιδρύματος και πλήθος κόσμου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν εκ μέρους του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης ο Αναπληρωτής Πρύτανη κ. Ιωάννης Καρακάσης, εκ μέρους του Περιφερειάρχη Κρήτης η Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαίρη Λιονή και ο Αναπληρωτής Πρύτανη κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης.

Στη Χορωδία συμμετείχαν οι κ.κ. Αρχιμ. Ρωμανός Αναστασιάδης, Λεωνίδας Δασκαλάκης, Ευάγγελος Δογάνης, Ηρακλής Κακογιαννάκης Κωνσταντίνος Μεργεμόγλου, Αριστείδης Μιχελουδάκης Δημήτριος Νινίκας, Μανόλης Παυλάκης, Μιχάλης Παυλάκης, Κωνσταντίνος Τσαπρίδης, Βασίλειος Τριπολιτάκης και η Γραμματέας της Χορωδίας κ. Εύα Περπυράκη παρουσίασε και προλόγισε την Χορωδία.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ευχαριστεί θερμά τον κεντρικό ομιλητή κ. Θεοχάρη Δετοράκη, όλους τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, τη Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής «Παύλος Βλαστός» και όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση. Για την οργάνωση της εκδήλωσης ευχαριστεί την κ. Μαρία Παπαδάκη, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων και τη κ. Δέσποινα Κανακάκη από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Εκδηλώσεων.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Σεβασμιώτατο Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιο για τη συμπαράσταση του στη διοργάνωση της τελετής καθώς και την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου για τη χορηγία για την πραγματοποίηση της τελετής και για τη χορηγία των χρηματικών επάθλων στον πρώτο και δεύτερο βραβευθέντα ποιητή. Επίσης, ευχαριστεί το Δήμο Ρεθύμνης για την παραχώρηση της αίθουσας και το Εκτυπωτικό Κέντρο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης για την έκδοση των προσκλήσεων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook