Ο ιστορικός Σύλλογος των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» , καθηκόντως και οφειλετικώς , ύστερα και από τη μυσταγωγική επιτυχημένη εκδήλωση στις 10-9-2016 , που πραγματοποίησε για πρώτη φορά στην ιστορία εντός του αύλειου χώρου της Ιεράς Μονής Αρκαδίου , συνέχισε τις τιμές προς τους ήρωες της Αρκαδικής εθελοθυσίας στην Αθήνα ενώνοντας τους Απόδημους Ρεθεμνιώτες και τους Κρήτες γενικότερα  αφού αφιέρωσε το τρέχον έτος 2016 στην επέτειο των 150 ετών από την Αρκαδική εθελοθυσία (1866-2016) προγραμμάτισε και πραγματοποίησε με επιτυχία τις παρακάτω εκδηλώσεις μνήμης και τιμής.

1.ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ 150 ΧΡΟΝΩΝ  ΤΗΣ  ΘΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΚΑΔΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΩΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε να εορτάσει στις 4-11-2016 για πρώτη φορά στην ιστορία του Πανεπιστημίου τη θυσία του Αρκαδίου , ως «Εθνική Εορτή», δίνοντας μια άλλη διάσταση στο σημαντικό αυτό γεγονός ηρωισμού και αυτοθυσίας των Κρητών. Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η εκδήλωση αυτή στις 7:00 το βράδυ στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30), με τη σύμπραξη του Συλλόγου  Ρεθυμνίων το «ΑΡΚΑΔΙ» και  όλων των Αποδήμων Ρεθεμνιωτών και των Συλλόγων τους.

Η καταπληκτική αυτή αίθουσα ήταν κατάμεστη παρουσία του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου εκπροσωπώντας τον Οικουμενικό  Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίο, του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Βελεστίνου και Τιτουλάριου κ. Δαμασκηνού, άλλων ιερέων ,Βουλευτών, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ κ Ευάγγελου. Αποστολάκη, στρατηγών, της Αντιπεριφερειάρχου Ρεθύμνου κας. Μαίρης Λιονή, του Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου, Καθηγητών, περιφερειακών συμβούλων, του  Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γιώργη  Μαρινάκη ,της Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της Ουνέσκο κας Μαριάννας Βαρδινογιάννη, καθώς και εκπροσώπων αρχών και φορέων. Είχε τοποθετηθεί στην αίθουσα η σημαία του Αρκαδίου από ντυμένα κρητικόπουλα με τις παραδοσιακές στολές .

Έγινε η έναρξη με τη «Ρίμα του Αρκαδίου» που εκτέλεσε μαγικά η Ειρήνη Δερέμπεη και ο Κάρολος Κουκλάκης, διδάσκοντες του Μουσικού Γυμνασίου Παλλήνης.                                                         

Χαιρέτισε  ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Μελέτιος-Αθανασίου Δημόπουλος.
Χαιρέτισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης κ. Ευγένιος και διάβασε μήνυμα του Οικουμενικού  Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.
Χαιρέτισε ο Πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ»  κ. Γεώργιος Ν. Βλατάκης, Νομικός & Θεολόγος.

Εισαγωγική ομιλία «Οι Κρητικές Επαναστάσεις ως επιστημονικό ζήτημα», μίλησε ο κ. Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο κ. Εμμανουήλ Δρακάκης, Διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης μίλησε με θέμα:« Το Αρκάδι, η ιστορία και η θυσία του 1866»,

Ο κ. Δημήτρης Παυλόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε με θέμα: «Το Αρκάδι στις εικαστικές τέχνες»,

Ως Μουσική κατακλείδα: ήταν οι:
«Ελληνικοί χοροί» του Νίκου Σκαλκώτα από το κουαρτέτο εγχόρδων της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων.
Θερμά συγχαρητήρια στους οργανωτές και στους συμμετέχοντες.

2.ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ-ΔΕΗΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ      

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016  Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία- Δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στον ανακαινισμένο υπέρλαμπρο  Μητροπολιτικό  Ιερό Ναό Αθηνών ιερουργούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, του Αρχιεπισκόπου Κρήτης  κου Ειρηναίου ως και άλλων Ιεραρχών, παρουσία του εξοχωτάτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας    κου Προκόπη Παυλόπουλου. Παρόντες   ήταν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κος Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Απόδημου Ελληνισμού  κος Τέρενς Κουίκ, ο Βουλευτής και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ κος Γιώργος Κουμουτσάκους, άλλοι Βουλευτές και εκπρόσωποι αρχών και φορέων. Συμμετείχαν  πάνω από τριάντα Ομοσπονδίες και Σύλλογοι Κρητών του Λεκανοπεδίου με τα λάβαρα και ντυμένες κρητικοπούλες και λεβεντόκορμοι Κρητικοί με τη σημαία του Αρκαδίου  όπου πιστό αντίγραφο έχουν υφάνει στον αργαλειό οι μοναχές της Ιεράς Μονής Αγ. Ειρήνης Ρεθύμνου. Υπήρχε και ιερό κόλλυβο με  παράσταση την Ιερή Μονή Αρκαδίου. Μετά το πέρας  των τελετών και τις ευχαριστίες, προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις αντίστοιχα του Αρχιεπισκόπου Κρήτης και Αρχιεπισκόπου Αθηνών εν πομπή μεταφέρθηκαν οι τιμώντες από τη Μητρόπολη δια της πλατείας Συντάγματος  στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη για την κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των ηρώων   της εθελοθυσίας του Αρκαδίου.      

Της πομπής  προηγείτο   η ιερή φλόγα του Αρκαδίου εντός φαναρίου, οι Σημαίες και τα λάβαρα των κρητικών σωματείων με προτεραιότητα στη Σημαία του Αρκαδίου. Παλικάρια και κοπέλες ενδεδυμένες την κρητική ενδυμασία παραστέκονταν και έραιναν με φύλλα δάφνης τη σημαία του Αρκαδίου ενώ ριζίτες του Αίγαγρου  τραγουδούσαν ριζίτικα μέχρι την άφιξη της πομπής  στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη.
Στον Άγνωστο Στρατιώτη είχε παραταχθεί η μπάντα του πολεμικού ναυτικού, επίλεκτη διμοιρία Ευέλπιδων και τιμητικό άγημα  του ναυτικού .Αφού παρατάχθηκε η πομπή  τοποθετήθηκε η ιερή φλόγα στο μνημείο και έγιναν οι καταθέσεις στεφανιών υποδειγματικά με εισαγωγή και προσφώνηση με μαντινάδα σχετική με την Αρκαδική θυσία κάθε σωματείου και φορέα. Τέλος έκλεισε η ωραία αυτή εκδήλωση με ανάκρουση του εθνικού ύμνου και απόδοση τιμών  από την πάντα και το άγημα .

Το ΑΡΚΑΔΙ   αποτέλεσε  πραγματικά με όλη τη σημασία των λέξεων το σύνδεσμο πραγματοποίησης του δεύτερου Ρεθυμνιώτικου συναπαντήματος υπό τον τίτλο «ΑΡΚΑΔΙ ΡΕΘΥΜΝΙΩΝ ΨΥΧΗΣ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΝ ΚΑΙ ΗΡΩΩΝ ΘΗΣΑΥΡΙΣΜΑ», αλλά και συναδέλφωσης όλων των Κρητικών Σωματείων, όπου γης .

Όλες οι εκδηλώσεις  τελούσαν  υπό  την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ευλογίας της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄.

Θερμά  συγχαρητήρια στους οργανωτές και συμμετέχοντες που προσέφεραν υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις και φάνηκαν αντάξιοι έναντι της υψηλής αυτής τιμής αλλά και έναντι των ηρώων προγόνων μας που ολοκαυτώθηκαν.

Του Στέφανου Ευθ. Αντωνακάκη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook