Το φετινό καλοκαίρι η ανεργία στην Κρήτη σημείωσε πτώση φτάνοντας σε ποσοστό το 22% , τον Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο που άγγιζε το 24%.

Για τη χρονική περίοδο ενός έτους τα ποσοστά της ανεργίας κινήθηκαν με μικρές διακυμάνσεις, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Σε πανελλαδικό επίπεδο:

• Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Αύγουστο του 2016 ανήλθε σε 23,4% έναντι 24,6% τον Αύγουστο του 2015 και του αναθεωρημένου προς τα πάνω 23,3% τον Ιούλιο του 2016. Το σύνολο των απασχολουμένων, κατά τον Αύγουστο του 2016, εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.687.465 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.126.455 άτομα ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.228.437 άτομα. Τα αντίστοιχα μεγέθη κατά τον Αύγουστο των ετών 2011 έως και 2016 παρουσιάζονται στον Πίνακα 1 (σελίδα 2).

• Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 57.683 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2015 (αύξηση 1,6%) και μειώθηκαν κατά 7.001 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2016 (μείωση 0,2%).

• Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 59.894 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2015 (μείωση 5%) και αυξήθηκαν κατά 1.669 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2016 (αύξηση 0,1%).

• Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, μειώθηκαν κατά 36.319 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2015 (μείωση 1,1%) και αυξήθηκαν κατά 2.238 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2016 (αύξηση 0,1%).

Η εποχική προσαρμογή είναι μια στατιστική τεχνική που «απομακρύνει» την επίδραση της εποχικότητας από μια χρονολογική σειρά καθιστώντας, με αυτό τον τρόπο, περισσότερο ορατή την υποκείμενη τάση στη μεταβολή ενός μεγέθους. Οι χρήστες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι η εποχική διόρθωση στηρίζει τις εκτιμήσεις της στα δεδομένα πολλών μηνών για να μπορέσει να διακρίνει την επίδραση των εποχικών παραγόντων και να την αφαιρέσει από τα εκτιμώμενα μεγέθη. Χρειάζονται αρκετές «παρατηρήσεις» (δηλαδή, ικανό πλήθος μηνιαίων εκτιμήσεων) ώστε η χρονοσειρά να αντανακλά μια σημαντική μεταβολή των μεγεθών της απασχόλησης και της ανεργίας.

Οι μηνιαίες εκτιμήσεις υπόκεινται σε αναθεωρήσεις τους επόμενους μήνες που οφείλονται στην ενημέρωση των εποχικά διορθωμένων χρονοσειρών κάθε φορά που προστίθενται νέα μηνιαία στοιχεία, καθώς και λόγω της ενημέρωσης του μοντέλου εποχικότητας με πλήρη ετήσια δεδομένα. Οι χρήστες πρέπει, επίσης, να λαμβάνουν υπόψη ότι οι αρχικές εκτιμήσεις του ποσοστού ανεργίας για τον εκάστοτε τελευταίο μήνα μπορεί να αναθεωρηθούν, διότι παράγονται με τα συλλεχθέντα και επεξεργασμένα κατά τη δημοσίευση του δελτίου τύπου στοιχεία, τα οποία δε συμπίπτουν με τα τελικά συλλεχθέντα και επεξεργασμένα στοιχεία. Για το λόγο αυτό οι μηνιαίες εκτιμήσεις αναθεωρούνται όταν
γίνουν γνωστές οι τελικές τριμηνιαίες εκτιμήσεις.

Τα χαρακτηριστικά που μελετά η Έρευνα Εργατικού Δυναμικού (αριθμός απασχολούμενων, ανέργων, κλπ.) εμφανίζουν έντονες εποχικές διακυμάνσεις. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα, τους καλοκαιρινούς μήνες (αν δεν υπάρχουν αντισταθμιστικοί παράγοντες) η απασχόληση αυξάνεται λόγω του τουρισμού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook