Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε σήμερα, Παρασκευή, με μια σύντομη δήλωσή του από το Οβάλ Γραφείο στο Λευκό Οίκο \”έναν συμβιβασμό\” των δύο κομμάτων του Κογκρέσου για να βρεθεί λύση στο θέμα της αύξησης του ορίου δανεισμού του δημοσίου, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ \”δεν επιλύει το πρόβλημα\”.

\”Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς. Παρά το αδιέξοδο, θα εξευρεθεί μια λύση\”, ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος.

\”Αυτό που είναι τώρα σαφές είναι πως, η όποια λύση ώστε να αποτραπεί η στάση πληρωμών του δημοσίου, θα πρέπει να είναι διακομματική\”, τόνισε ο πρόεδρος Ομπάμα. Επισήμανε συγχρόνως ότι \”οι θέσεις των δύο κομμάτων δεν είναι τόσο απομακρυσμένες\” την ώρα που \”δεν απομένει πλέον περισσότερος χρόνος\”.

Τέλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο protothema.gr, ο πρόεδρος Ομπάμα κάλεσε τους πολίτες \”να συνεχίσουν να ασκούν πίεση στους εκπροσώπους τους στην Ουάσινγκτον, ώστε να βρεθεί το ταχύτερο λύση\”.

Αναλυτές τονίζουν ότι αν τα μεσάνυχτα της 2ας Αυγούστου δεν έχει εγκριθεί από το Κογκρέσο μια λύση στα ζητήματα μείωσης του ελλείμματος-ανόδου του χρέους του δημοσίου, τότε από την επομένη κιόλας ημέρα η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να εξοφλήσει τους λήγοντες λογαριασμούς της και δεν θα μπορεί να δανειστεί στις αγορές με λογικά επιτόκια.

Επίσης, υφίστανται στην περίπτωση αυτήν κίνδυνοι για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς των ΗΠΑ, αλλά και για αισθητή διολίσθηση του δολαρίου στις συναλλαγματικές αγορές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook