Έγιναν σήμερα στη Νορβηγία οι πρώτες κηδείες των 76 θυμάτων από τις επιθέσεις του Άντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, ενώ στο Όσλο τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη τους με την παρουσία του πρωθυπουργού.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη ανάκριση του δράστη, ενώ ο δικηγόρος του Μπρέιβικ δηλώνει πως ο πελάτης του σχεδίαζε και άλλες επιθέσεις στις 22 Ιουλίου, εκτός από εκείνες στο Όσλο και στο νησί Ουτόγια.

Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες σε ολόκληρη την Νορβηγία, μία εβδομάδα μετά τις επιθέσεις στη χώρα.

Σήμερα έγινε η κηδεία της 18χρονης Μπάνο Ρασίντ κοντά στο Όσλο, καθώς και του 19χρονου Ισμαήλ Χατζί Αχμέντ στην πόλη Χαμάρ της νοτιοδυτικής Νορβηγίας, αναφέρουν Τα Νέα.

Και οι δύο βρίσκονται ανάμεσα στα 68 άτομα που έχασαν τη ζωή τους στην ένοπλη επίθεση του Μπρέιβικ στο νησί Οτόγια.

Στην επιμνημόσυνη δέηση που έγινε στο Όσλο, οι εκατοντάδες συγκεντρωμένοι κρατούσαν τριαντάφυλλα, το σύμβολο για τα θύματα της επίθεσης.

Η τελετή οργανώθηκε από την κίνηση νέων του Νορβηγικού Εργατικού Κόμματος.

Ο πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ παρέστη στην τελετή και αποκάλεσε «ήρωες» τα θύματα των επιθέσεων.

«Σήμερα συμπληρώνεται μια εβδομάδα από τότε που το κακό έπληξε τη Νορβηγία» είπε.

«Δεν πρόκειται να μας σοκάρουν και να μας τρομάξουν για να σιωπήσουμε. Εμείς θα απαντήσουμε στο μίσος με αγάπη. Θα τιμούμε τους ήρωές μας για πάντα» είπε. Πρόσθεσε ότι η απάντηση της Νορβηγίας θα είναι «περισσότερη δημοκρατία».

«Οι σφαίρες χτύπησαν τους νέους μας, όμως έπληξαν και ένα ολόκληρο έθνος» δήλωσε ο Γ.Στόλτενμπεργκ.

Τα περισσότερα θύματα της επίθεσης στο νησί Οτόγια ήταν μέλη της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος.

Η αστυνομία της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι ταυτοποιήθηκαν όλα τα θύματα της επίθεσης και τα ονόματά τους πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα αργότερα σήμερα.

Μέχρι στιγμής έχουν δοθεί στη δημοσιότητα 41 ονόματα. Τα περισσότερα θύματα είναι έφηβοι και νεαροί. Ο μικρότερος ήταν μόλις 14 ετών.

«Σχεδίαζε και άλλες επιθέσεις»

Ο Άντερς Μπρέιβικ είχε προγραμματίσει και άλλα χτυπήματα για την ίδια ημέρα -22 Ιουλίου- δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του.

Οι άλλες επιθέσεις θα είχαν «διάφορες μορφές», είπε ο Γκέιρ Λίπσταντ, σύμφωνα με την εφημερίδα Aftenposten, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο Μπρέιβικ ανακρίνεται από το πρωί για δεύτερη φορά από την αστυνομία σχετικά με τις πληροφορίες που έδωσε στην πρώτη, επτάωρη κατάθεσή του, το Σάββατο.

Η επόμενη εμφάνισή του ενώπιον της αστυνομίας είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα, όμως η αστυνομία δεν επιθυμεί να αποκαλύψει την ακριβή ημερομηνία.

Memorial of the victims of July 22 nd, 2011… by SveinB

Στο μεταξύ, δύο Νορβηγοί ψυχίατροι ανέλαβαν την ψυχιατρική αξιολόγηση του 32χρονου Νορβηγού, ο οποίος έχει ομολογήσει ότι είναι ο δράστης της διπλής επίθεσης στο Όσλο και το νησί Οτόγια, για να καθορίσουν αν είναι νομικά υπεύθυνος, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Οι δύο ειδικοί αναμένεται να έχουν έτοιμη την έκθεσή τους μέχρι την 1η Νοεμβρίου, δήλωσε ο εισαγγελέας Παλ-Φρέντρικ Χγορτ Κράμπι σε συνέντευξη Τύπου.

Η στοιχειοθέτηση των κατηγοριών εις βάρος του Μπρέιβικ αναμένεται να διαρκέσει μήνες.

Ο Τορ-Άξελ Μπους, επικεφαλής της Νορβηγικής Εισαγγελικής Υπηρεσίας, έχει δηλώσει ότι «από σεβασμό προς τους νεκρούς και τους συγγενείς τους, ο δράστης πρέπει να δικαστεί για την καθεμία δολοφονία».
 
Τόνισε ότι οι πράξεις του συνιστούν κατηγορίες για τρομοκρατία καθώς στόχευαν να εμφυσήσουν τον τρόμο στο ευρύτερο κοινό και θα μπορούσε να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 21 ετών -το ανώτερο που ορίζει η νορβηγική Δικαιοσύνη.
 
Ωστόσο, οι Αρχές εξετάζουν το αν μπορεί ο 32χρονος Μπρέιβικ να κατηγορηθεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η μέγιστη προβλεπόμενη ποινή για τέτοια εγκλήματα είναι 30 χρόνια κάθειρξης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook