Κρητικό γλέντι με πάνω από 100 άτομα στο χωριό του Ανατολικού Σελίνου στα Χανιά, παρέλαση με κάμπριο στην Αθήνα και ιδιαίτερες τιμές στην Αμερική για τον ιδιαίτερο προσκεκλημένο από τα Λευκά Όρη.

Ήταν καλοκαίρι του 1950 όταν στα κεντρικά θέματα των Αθηναϊκών εφημερίδων, δημοσιεύματα εκθείαζαν, τον “ειδικό προσκεκλημένο” από την Κρήτη, ο οποίος έμεινε για δυο μήνες στην Αθήνα έως ότου αναχώρησε για την Αμερική.

Κάτοικοι των Αθηνών, δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ έσπευσαν να γνωρίσουν και να φωτογραφήσουν αυτό το μοναδικό θέαμα για την εποχή, που δεν ήταν άλλο από ένα αγρίμι (Κρι-Κρι) της Κρήτης.

Η αναχώρηση του από την Αθήνα για την Αμερική έγινε με μια προκαθορισμένη διαδρομή-παρέλαση, ώστε ο κόσμος να δει από κοντά το διάσημο, πλέον, αγρίμι το οποίο επρόκειτο να σταλεί ως δώρο στον πρόεδρο Χάρυ Τρούμαν , απο έναν Χανιώτη, τον Ευτύχη Πρωτοπαπαδάκη ή “Τρούμαν”, όπως έμελλε να τον αποκαλούν οι συγγενείς του μετά από αυτή την ιστορία.

Κατα την διάρκεια μάλιστα αυτής της παρέλασης, το αγρίμι βρισκόταν σε ένα κάμπριο αυτοκίνητο, ωστε οι άνθρωποι που είχαν βγει στους δρόμους να καταφέρουν να το αντικρίσουν για τελευταία φορά.

Ας πάρουμε,όμως , τα πράγματα από την αρχή. Η ιστορία του Ευτύχη Πρωτοπαπαδάκη έχει ειπωθεί μέσα απο πολλές διαφορετικές πτυχές , αλλά αν μη τι άλλο ποιός είναι καταλληλότερος να την διηγηθεί, από την ίδια την κόρη του, Μιράντα Πρωτοπαπαδάκη και τον γαμπρό του, Αντώνη Γεωργιακάκη.

H κυρία Πρωτοπαπαδάκη ήταν πολύ μικρή όταν ο πατέρας της είχε γίνει “διάσημος” στην Ελλάδα, ενω ο γαμπρός του, ο κύριος Γεωργιακάκης , αρκετά μεγαλύτερος για να έχει ζήσει τα γεγονότα ενώ μετέπειτα τα έμαθε ακόμα καλύτερα από τον ίδιο τον πεθερό του, Ευτύχη Πρωτοπαπαδάκη.

Το Flashnews.gr, ήρθε σε επικοινωνία και με τους δύο ωστέ να μας εξιστορήσουν την ιστορία πίσω απο το διάσημο, τότε , Κρι – Κρί.

“Δεν το αιχμαλώτισε στις μαδάρες ο Ευτύχης Πρωτοπαπαδάκης αλλα ο Μανώλης ο Πατεράκης”.

“Ο Πατεράκης Μανώλης απο το Κουστογέρακο, γνωστός και απο την συμμετοχή του στην επιχείρηση απαγωγής του υποστράτηγου Κράιπε, το βρήκε μόνο του ψηλά στις μαδάρες των Χανίων, τον Νοέμβριο μήνα, του 1948.

Ο ίδιος επειδή ήταν και πολύ μικρό, δεν ήθελε να το κρατήσει. Εκείνη την εποχή έτυχε να βρίσκεται στο χωριό Κουστογέρακο, ο Ευτύχης και ο Πατεράκης του προσέφερε το αγρίμι” μας είπε ο κ.Γεωργιακάκης. Εδώ υπάρχει μια σημαντική τροπή της ιστορίας καθώς από τους περισσότερους αν όχι όλους υπήρχε η εντύπωση ότι ο ίδιος ο Πρωτοπαπαδάκης αιχμαλώτισε το αγρίμι στα Λευκά Όρη και το μετέφερε στο χωριό του, το Επανοχώρι. Έτσι μάλιστα το παρουσιάσαν και οι Αθηναϊκές εφημερίδες.

Όπως μας εξιστορείται ο κ.Γεωργιακάκης, “Ο Ευτύχης το μεγάλωσε σαν “σκυλάκι”. Δεν το έδενε, ουτε κάν το περιόρισε σε κάποιο χώρο, αλλά αυτό ήταν πάντα εκει, δίπλα του, είτε όταν έτρωγε το φαγητό του είτε όταν κοιμόταν.” Μάλιστα πρόκειται για τον πρώτο Κρητικό που καταφέρνει να εξημερώσει το περήφανο αυτό, ζώο της Κρήτης.

Γνήσια Κρητική φιγούρα ο Ευτύχης Πρωτοπαππαδάκης – Φωτογραφία απο την άφιξη του στις ΗΠΑ

Η απόφαση να το δωρίσει στην Αμερική και το σχέδιο Μάρσαλ

Είχαν περάσει μόλις δύο ή τρία χρόνια, που είχε τελειώσει ο παγκόσμιος και ο εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα, όταν ο Πρωτοπαπαδάκης πήρε την απόφαση να κάνει δωρεά τον “καλό του φίλο” στον πρόεδρο Τρούμαν της Αμερικής ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για το σχέδιο Μάρσαλ. Στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο υπήρχε μεγάλη φτώχεια.

Το σχέδιο Μάρσαλ όπως αποκαλείται, που αποτελεί έμπνευση του τότε Πλανητάρχη, Χάρυ Τρούμαν, έδωσε μεγάλη ανάσα στην Ελλάδα όσον αφορά την οικονομική της ενίσχυση. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έλαβε αυτή την οικονομική βοήθεια καθώς υπήρχε φόβος απο την Αμερικάνικη ηγεσία ότι η χώρα κινδύνευε άμεσα από την εξάπλωση του κομμουνισμού.

Όταν πλέον έγινε γαμπρός του Πρωτοπαπαδάκη, ο κύριος Γεωργιακάκης, τον ρώτησε γιατί έδωσε το αγρίμι και αυτός του απάντησε “Γιατί μετά τον πόλεμο η Αμερική μας βοήθησε και μας έδωσε στάρι” ενώ την ίδια απάντηση φέρεται αν έδωσε και στους δημοσιογράφους, εκείνης της περιόδου, όταν τον ρώτησαν γιατί θέλει να δωρίσει το Κρι-Κρι.

Το γλέντι στο χωριό,Επανοχώρι και ο πρόξενος της Αμερικής.

“Την περίοδο που ο Ευτύχης Πρωτοπαπαδάκης αποφάσισε να δωρίσει το αγρίμι του, άνοιξη του 1950, στα Χανιά βρισκόταν αντιπρόσωπος του Αμερικάνικου προξενείου των Αθηνών” μας λέει ο κ.Γεωργιακάκης και συνεχίζει “ο Ευτύχης πήρε την απόφαση και πήγε απο το Επανοχώρι (χωριό στο Ανατολικό Σέλινο κοντά στον Ομαλό) με τα πόδια στα Χανιά, ενημέρωσε τον Αμερικάνο και αυτός με την σειρά του τον πρόξενο της Αμερικής,που βρισκόταν στην Αθήνα.”

Ο πρόξενος αυτός φέρεται οτι ήταν ο Πώλ Πόρτερ ο οποίος την περίοδο 1949-1951 διέμενε στην Ελλάδα ως αρχηγός της αμερικανικής αποστολής οικονομικής συνεργασίας με την Ελλάδα.

Ένα κεφαλοτύρι φέρεται οτι έκανε δώρο στον Πώλ Πόρτερ, ο Πρωτοπαπαδάκης – Ο Πώλ Πόρτερ ήταν αρχηγός της αμερικανικής αποστολής Οικονομικής Συνεργασίας Διοίκησης την περίοδο 1949 – 1951, στην Ελλάδα.

Πέραν κάθες προσδοκίας, ο πρόξενος, είδε με θετικό “μάτι” την πρόταση του Πρωτοπαπαδάκη και με μεγάλη συνοδεία κατέβηκε στα Χανιά, από εκει πήγε με όχημα μέχρι την Κάντανο και έπειτα με τα πόδια μετέβη στο Επανοχώρι.

“Η παραλαβή του αγριμιού, ήταν λές και γινόταν γάμος. Περισσότερα απο 150 άτομα βρέθηκαν στο γλέντι που διοργάνωσε ο Πρωτοπαπαδάκης ενω υπήρχε και ζωντανή μουσική από τον Κομπιτσάκη Ευτύχη και τον Μπουλνταδάκη Παυλή.”Θυμάμαι οτι στο σπίτι μας εκείνη την ημέρα υπήρχε ένας συνωστισμός,έχω αχνές μνήμες απο τις ετοιμασίες και τον όχλο που είχε μαζευτεί”

Αυτόν τον συνωστισμό που υπήρχε στο σπίτι της εκείνη την ημέρα τον θυμάται η κόρη του Πρωτοπαπαδάκη, Μιράντα Πρωτοπαπαδάκη.

Την επόμενη ημέρα του γλεντιού,το αγρίμι, ο Πρωτοπαπαδάκης και ο πρόξενος με την συνοδεία του, αναχώρησαν για τα Χανιά και από εκεί έφυγαν για την Αθήνα.

Ο “Σταρ” των Αθηνών και η αντάμωση με το “αφεντικό”.

Το επιτελείο, ο Πρόξενος και ο Πρωτοπαπαδάκης έφθασαν στην Αθήνα.  Η διαδικασία, ωστόσο της μεταφοράς του Κρι-Κρι στην Αμερική δεν ήταν μια απλή διαδικασία. Έπρεπε να μπει για καραντίνα λίγους μήνες, κυρίως για να εξεταστεί κατά πόσο είναι υγιές.

Αθηναϊκή εφημερίδα γράφει αυτό το ποιηματάκι, όταν το αγρίμι είχε πάει στην Αθήνα:

Την άγρια κατσικούλα εκείνη την μικρή, 
που πιάστηκε στην Κρήτη και λέγεται Κρι-Κρι
την πήρε ο κύριος Πόρτερ κι αεροπορικώς
θα την δεχθεί συντόμως ο οίκος ο Λευκός

Εκεί θα τις ξυρίσουν τα κατσικίσια γένια
Εγγλέζικα θα μάθει, τρόπους καλούς κι ευγένεια
Κι’ ίσως, αφού θα είναι το θέμα της ημέρας,
Στο Χόλυγουντ να πάει να γίνει και αστέρας
Το Κρι-Κρι φεύγει για την Αμερική.

“Ο Πρωτοπαπαδάκης είχε έγνοια το κοπάδι των προβάτων του και έτσι δεν μπορούσε να κάτσει για πολύ καιρό στην Αθήνα μέχρι να προχωρήσει η διαδικασία και αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Κρήτη έως ότου εγκριθεί η μεταφορά του αγριμιού στην Αμερική.

Ωστόσο δεν μπορούσε να αφήσει το αγρίμι χωρίς να το φροντίζει κάποιος” μας λέει ο κύριος Γεωργιακάκης.

Στην Αθήνα λοιπόν ζούσε ένας γνωστός του Ευτύχη Πρωτοπαπαδάκη, που καταγόταν από το διπλανό χωριό, την Αγία Ειρήνη και μετά από παράκληση του ίδιου ανέλαβε αυτός την φύλαξη του αγριμιού.”Οι Αμερικάνοι ανέλαβαν να πληρώνουν τον Φιωτάκη για την φύλαξη του αγριμιού. Μάλιστα όπως μου έλεγε μετά, πληρωνόταν με … πάκο τα δολάρια”

Το αγρίμι έχει φτάσει πλέον στις ΗΠΑ – Το φορτηγό που το μεταφέρει στον ζωολογικό κήπο ενω απο πίσω φαίνεται ο Λευκός Οίκος

Όσο το αγρίμι παρέμενε στην Αθήνα δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ και κάτοικοι των Αθηνών τον επισκέφθηκαν για να το δούν απο κοντά. Μάλιστα σύμφωνα με Αθηναϊκή εφημερίδα της εποχής πρίν ακόμη φύγει ο Πρωτοπαπαδάκης απο την Αθήνα οι Αμερικάνοι του έκλεισαν δωμάτιο στο πολυτελέστατο για την εποχή, ξενοδοχείο Κινγκ Τζώρτζ.Πριν ο Πρωτοπαπαδάκης κατέβει στην Κρήτη έμεινε για μια ημέρα στο πολυτελέστατο για την εποχή ξενοδοχείο Κινγκ Τζώρτζ. Ο ίδος λέγεται οτι ήταν αναστατωμένος καθώς ήταν το πρώτο βράδυ που έμενε μακρία απο το αγρίμι του και σύμφωνα με ξένο δημοσιογράφο φέρεται να είπε στον Αμερικάνο πρόξενο “Δεν μπορώ να το αφήσω μόνο του απόψε,” του είπε.”Το καημένο το Κρί-Κρί εκεί που το πήγαμε δεν έχει συντροφιά”.

Οι Αμερικάνοι φαίνεται οτι δεν ήθελαν να αφήσουν τον Πρωτοπαπαδάκη παραπονεμένο και έτσι με αυτοκίνητο της υπηρεσίας πήγαν και πήραν το αγρίμι από το μέρος που το φύλαγαν (μάλλον στην Γεωργική Σχολή) και γύρισαν και κοιμήθηκαν μαζί στο δωμάτιο του πολυτελέστατου ξενοδοχείου.

Δύο μήνες πέρασαν όταν ο Πρωτοπαδάκης ειδοποιήθηκε απο την Αθήνα οτι όλα ήταν έτοιμα για την μεταφορά του αγριμιού Αμερική. Η ώρα της αντάμωσης ήταν συγκινιτική μας αναφέρει ο κύριος Γεωργιακάκης “μόλςι το αγρίμι τον είδε σηκώθηκε στα δύο του πόδια και έπεσε πάνω του.Μάλιστα τον χτύπησε άθελα του ελαφρά στο κεφάλι”.

Η θερμή υποδοχή του Πρωτοπαπαδάκη όταν έφθασε στις ΗΠΑ

Η Αμερική και το δώρο

Λίγες ημέρες αργότερα αναχώρησαν για την Αμερική το αγρίμι, ο Πρωτοπαπαδάκης ,ο πρόξενος και η συνοδεία του. Η έξοδος  τους όμως από την Αθήνα μέχρι το αεροδρόμιο θύμιζε ‘παρέλαση’. Σύμφωνα με τον Αθηναϊκό τύπο (βλ.παρακάτω) καθορίστηκε η δημόσια περιφορά του αγριμιού. Η διαδρομή ήταν Λεοφώρος Κηφισσιάς, λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφιάς, λεοφώρεος Ελ.Βενιζέλου, πλατεία Συντάγματος και από εκεί ‘γραμμή’ για το αεροδρόμιο.

Όταν το αγρίμι έφτασε στην Αμερική το υποδέχθηκαν σαν Βασιλιά τόσο οι Αμερικάνοι όσο και ο Κρητικός Σύλλογος της Αμερικής. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα αυτό που αναφέρεται σε Αθηναϊκή εφημερίδα ‘Τόσο που αν δεν είχε αρχίσει στο μεταξύ ο πόλεμος της Κορέας θα μπορούσε κανείς να πεί πως η άφιξη του Κρι-Κρι – με την συγκινητική έννοια που έχει η δωρεά του – θα αποτελούσε το γεγονός της ημέρας.’

“Αν και πολλές φορές έχει αναφερθεί για αυτή την ιστορία ότι ο Τρούμαν”, συνεχίζει ο κ.Γεωργακάκη, “του έκανε κάποιο δώρο και συγκεκριμένα ένα τρίκαννο αυτό δεν ισχύει. Ενω ο ίδιος, μάλλον, δεν συνάντησε ποτέ τον ίδιο τον πρόεδρο,Χάρυ Τρούμαν.”

“Δέχθηκε ως δώρο ένα δίκαννο το οποίο στην μέση έχει άλλη μια μικρή κάνη αλλα απο τον τον Κρητικό Σύλλογο. Το όπλο αυτό υπήρχε μόνο στην Αμερική, ενώ φέρεται οτι δεν τέθηκε προς πώληση ποτέ στην Ελλάδα. Απο τον ίδιο τον Τρούμαν δεν δέχθηκε απολύτως τίποτα. Λίγο καιρό αργότερα έφυγε ενώ το αγρίμι μεταφέρθηκε στον ζωολογικό κήπο, το οποίο μετά από λίγα χρόνια ψόφησε.”

“Οι Αμερικάνοι”, μας είπε κλείνοντας ο κ.Γεωργακάκης, “του έστειλαν μια πλακέτα με φωτογραφίες και συλλυπητήρια επιστολή.”

Η ονομασία “Κρι-Κρι”, για το αγρίμι, μάλλον ξεκίνησε απο τον Ευτύχη Πρωτοπαπαδάκη.

Υπάρχουν δύο εκδοχές για την ονομασία Κρι-Κρι, αναφερόμενη στο αγρίμι. Η πρώτη εκδοχή λέει οτι ο Πρωτοπαπαδάκης το είχε ονομάσει Κρικράκι, για κάποιον άγνωστο λόγο.

Η δεύτερη εκδοχή λέει οτι επειδή οι Αμερικάνοι δεν μπορούσαν να προφέρουν εύκολα το “αγρίμι” το έβγαλαν Κρι-Κρι απο το “Cre-tan Cre-ature”.

*Ευχαριστούμε πολύ την εγγονή του Ευτύχη Πρωτοπαπαδάκη, Ευτυχία-Παντελίτσα Πρωτοπαπαδάκη, για το φωτογραφικό υλικό

Τι έγραφε ο Αθηναϊκός τύπος της εποχής

 

Ένα πρωτότυπο θέαμα θα απολαύσουν αύριο το πρωί οι Αθηναίοι. Θα παρέλασή, σε ανοιχτό αυτοκίνητο , από τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας το «Κρι-Κρι», το περίφημο αγριοκάτσικο της Κρήτης, που στέλνουν ως δώρο οι κάτοικοι του χωριού Επανοχώρι της Κρήτης, στην Αμερική, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την παρεχόμενη στην Ελλάδα βοήθεια.

Το πρόγραμμα της δημοσίας περιφορά του αγριμιού καθορίστηκε ως εξής: Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αμερικάνικης υπηρεσίας πληροφοριών: Tο αυτοκίνητο θα αναχωρήσει από το Ψυχικό, 8 το πρωί, με κατεύθυνση το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Η διαδρομή την οποία θα ακολουθήσει είναι η εξής: Λεοφώρος Κηφισσιάς, λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφιάς, λεοφώρεος Ελ.Βενιζέλου, πλατεία Συντάγματος. Από εκει γραμμή για το αεροδρόμιο και κατευθείαν για την Αμερική. Το αγρίμι θα συνοδεύσει ως τις ΗΠΑ ο Ευτύχης Πρωτοπαπαδάκης, Κρητικός βοσκός και κυνηγός που το είχε συλλάβει προ διετίας στα Λευκά όρη (σύμφωνα με τις Αθηναϊκές εφημερίδες πάντα, στην πραγματικότητα όπως προ-αναφέρθηκε το αγρίμι το αιχμαλώτισε ο Μανώλης Πατεράκης) . Πριν φύγει για την Αμερική το Κρι-Κρι έμεινε στην καραντίνα για 60 ημέρες σε αγρόκτημα του Χαλανδρίου ενώ τώρα που κρίθηκε υγιές θα μεταφερθεί στον ζωολογικό κήπο της Ουάσιγκτον.
(Στην φωτογραφία βλέπουμε το αγρίμι να παίζει με δύο Αμερικανούς αγρότες που έφθασαν στην Ελλάδα βάσει του διεθνούς προγράμματος ανταλλαγής νεαρών αγροτών)

Το «Κρι-Κρι» είναι ένα σπανιότατο είδος αγριοκάτσικου, που απαντάται στα Κρητικά βουνά. Δεν έχει άγριες διαθέσεις απέναντι των ανθρώπων, αντιθέτως μάλιστα, τους φοβάται και όχι αδίκως. Μόλις υποψιαστεί προσέγγιση από ανθρώπους τρέπεται εις άτακτον φυγήν» αναφέρει το δημοσίευμα της Αθηναϊκής εφημερίδας του 1950 και συνεχίζει.

«Αγρίμια κι’ αγριμάκια μου λαφιά μου μερωμένα

Πεστε μου πουν οι τόποι σας
Και πουν’ τα χειμαδιά σας 
-Βουνά ‘ναι μας οι τόποι μας

Λέσκες τα χειμαδιά μας»

Τώρα το «Κρι-Κρι» φεύγει για την Αμερική, οπού αναμένεται με πραγματική ανυπομονησία. Και ή πολιτογράφησής του ως Αμερικάνικου ιατρείου, θα γίνει σε ειδική τελετή που θα τη δούμε γρήγορα στα επίκαιρα. Ο Αμερικάνικος τύπος έχει ασχοληθεί πολύ τις τελευταίες ημέρες με το κρητικό αγριοκάτσικο. Τόσο που αν δεν είχε αρχίσει στο μεταξύ ο πόλεμος της Κορέας θα μπορούσε κανείς να πει πως η άφιξη του Κρι-Κρι – με την συγκινητική έννοια που έχει η δωρεά του – θα αποτελούσε το γεγονός της ημέρας.

 

Ενω μια άλλη πολύ γνωστή Αθηναϊκή εφημερίδα αναφέρει:

Κατέλυσε εις το «Κιγκ – Τζώρτζ» γράφει άλλο ένθετο Αθηναικής εφημερίδας

Όπου μεταξύ άλλων αναφέρει «Ήταν πολύ περίεργος ο επισκέπτης του ξενοδοχείου της «Μεγάλης Βρετανίας» προχθές το βράδυ. Είχε ένα μακρύ μούσι, και δυο περίεργα…κέρατα. Η πελατεία του σαλονιού αναταράχτηκε από την παρουσία του.Οι γηραιές κυρίες σήκωσαν τα φασαμαιν τους κατάπληκτες. Οι κύριοι γύρισαν τα κεφάλια τους, και εξέτασαν με προσοχή τον περίεργο νεοφερμένο .Ποιός ήταν; Μα ο Κρι-Κρι.»

Και συνεχίζει «…..Ουδέποτε ζώο έτυχε μιας τόσο ενθουσιώδους υποδοχής στο αεροδρόμιο. Πολλοί δημοσιογράφοι Έλληνες και ξένοι κατέβηκαν εκεί. Το ανέβασαν στην Αθήνα και αμέσως οι Αμερικάνοι το παρέδωσαν στην Γεωργική σχολή, όπου επί δύο μήνες πρέπει να περάσει από καραντίνα. Ως εδώ όλα είναι τακτικά και ωραία. Αλλά οι Αμερικάνοι φίλοι μας δεν είχαν φαίνεται υπολογίσει κάτι άλλο; Την αγάπη που είχε στο ζώο ο πρώην ιδιοκτήτης του κ.Πρωτοπαπαδάκης. Ήταν προχθές το βράδυ περίλυπος μέχρι θανάτου.» γράφει ο δημοσιογράφος που βρέθηκε στο ίδιο ξενοδοχείο με τον Ευτύχη Πρωτοπαπαδάκη και συνεχίζει «Του κράτησαν δωμάτιο στο ξενοδοχείο Κιγκ Τζώρτζ. Ο πελώριος αυτός Κρητικός με τις βαριές του μπότες έκοβε βόλτες εκεί μέσα καταστεναχωρημένος. Όλα ήταν ωραία στο δωμάτιο. Θα μπορούσε να ξεκούραστή στο αναπαυτικό του κρεββάτι. Αλλά δεν μπορούσε .Τον έτρωγε η έννοια για το ζώο. Ο Ελληνο-Καναδός δημοσιογράφος Χουρμούζιος που συνεργάζεται με το ‘Assosiated Pres’ τον είδε ακριβώς στης στιγμή της μεγάλη τους στεναχώριας.

-Δεν μπορώ να το αφήσω μόνο του απόψε, του είπε.Το καημένο το Κρί-Κρί εκεί που το πήγαμε δεν έχει συντροφιά. Μια και δυο μάλιστα, με αυτοκίνητο της «Αμαγκ», ο Πρωτοπαπαδάκης, μαζί με έναν Αμερικάνο πήγανε στη Γεωργική σχολή και πήρανε το ζώο.

Το φέρανε στο Σύνταγμα.Πέρασαν από το Ξενοδοχείο της «Μεγάλης Βρετανίας». Οπού ο Αμερικάνος είχε μια δουλειά. Μαζί και το Κρι-Κρι. Μπήκε στο σαλόνι και στάθηκε κατάπληκτο μπροστά σε ένα καθρέφτη. Άλλο Κρι-Κρι απέναντι.Το ζώο απόρρησε. Με τα έκπληκτα ωραία μάτια κοίταξε το είδωλο του και ύστερα σαν σκυλάκι ακολούθησε τους κυρίους του. Είναι ένα ωραίο ζώο με τα κυρτά του κέρατα, και το γκριζωπό του τρίχωμα. Πήγαν ύστερα στο ‘Κιγκ Τζώρτζ’. Δεύτερη έκπληξη των θαμώνων. Μα ο Κρητικός δεν λογάριαζε τίποτα. Ήταν τόσο ευχαριστημένος που είχε κοντά του το αγαπημένο του ζώο.

Όταν έτρωγε, το Κρί-Κρί είχε κουλουριαστή στα πόδια του, ήσυχο σαν αρνάκι.»

Και συνεχίζει «Στις δέκα το βράδυ η πόρτα του ασανσέρ άνοιγε για να ανεβεί πάνω ο Πρωτοπαπαδάκης στο δωμάτιο του. Μαζί και το Κρι Κρι. Κοιμήθηκαν στο ίδιο δωμάτιο .Αλλά σε αυτό τον μάταιο κόσμο οι ευτυχίες δεν κρατούν πολύ. Χθες το πρωί το Κρι Κρι ανέχωρησε για τη νέα του διαμονή, τη Γεωργική σχολή. Ο Κρητικός είναι απαρηγόρητος. Αλλά και οι Αμερικανοί φρονούν πως όσο σπάνιος και ωραίος είναι αυτός ο αίγαγρος δεν μπορεί να μείνει πολύ καιρό σε ξενοδοχείο.

Ιούλιος 1950,Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Νέα Υόρκη επιτροπή εξέχοντων Ελληνο-Αμερικανών, υποδέχθηκαν την προηγούμενη Τετάρτη, το Κρι-Κρί και τον κάτοχο του Ευτύχη Πρωτοπαπαδάκη στο αεροδρόμιο Λα-Γκουάρντια.

Φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι υποδέχθηκαν το αγρίμι καθώς έβγαινε από το αεροπλάνο. Το σπάνιο ζώο των Κρητικών βουνών που αναχώρησε από την Αθήνα την προηγούμενη Δευτέρα, έφθασε στην Νέα Υόρκη μετά από 30 ώρες πτήσεις. Η εγκατάσταση του Κρι-Κρι θα γίνει επισήμως στον ζωολογικό κήπο της Ουάσινγκτον μετά από μια εβδομάδα.

Κατά το διάστημα αυτό ο Πρωτοπαπαδάκης, ο οποίος είναι φιλοξενούμενος των Κρητικών σωματείων της Νέας Υόρκης θα επισκεφθεί τα αξιοθέατα της πόλεως και μερικά αγροκτήματα. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook