Τελευταία μέρα για τη γιορτή κρασιού Κρασιού και Παραδοσιακών προιόντων η περασμένη Πέμπτη . Μέσα σε κλίμα αποχαιρετιστήριο αλλά και συγκίνησης η γιορτή έλαβε τέλος με την οργανωτική επιτροπή επί σκηνής μαζί με την πρόεδρο της Επιτροπής κ. Πέπη Μπιρλιράκη Μαμαλάκη αλλά και θερμές ευχαριστίες προς τους παραγωγούς, τους εργαζόμενους της ΚΕΔΗΡ, τους εθελοντές αλλά και όλους όσους δούλεψαν σκληρά για τη μεγάλη αυτή διοργάνωση που φέτος προσείλκυσε πολλαπλάσιο αριθμό επισκεπτών δημιουργώντας στους διοργανωτές ακόμα μεγαλύτερο το αίσθημα της ευθύνης για την επόμενη διοργάνωση.

Η μέρα ξεκίνησε με τα παιδιά που δούλεψαν τις εικαστικές τους κατασκευές με θέμα την άμπελο συνοδεία του παραμυθιού που η Γωγώ η παραμυθού τους διηγήθηκε.

Ακολούθησε μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τους χορευτές του λαογραφικού συλλόγου «Αρκάδι» που ξεσήκωσε τους παρισταμένους σε χορό.Όμως το πιο σημαντικό κομμάτι του προγράμματος της ημέρας αφορούσε την τιμητική βράβευση του Ρεθεμνιώτη καθηγητή του Γεωπονικού πανεπιστημίου και διευθυντή του Εργαστηριού Αμπελολογίας κ. Μανόλη Σταυρακάκη . Τον παρουσίασε η κ. Κατερίνα Ξεκάλου η οποία έδωσε και το στίγμα της δουλειά του.

Ο κ. Σταυρακάκης αφιέρωσε το βραβείο στον ανώνυμο Έλληνα αμπελουργό. Ο ίδιος τόνισε τη συμβολή των ανθρώπων αυτών στη δημιουργία του ελληνικού αγροτικού τοπίου του οποίου η ιδιαίτερη αισθητική οφείλεται και στο αμπέλι.
Ιδιαίτερα συγκινημένος εξ’ άλλου είπε ότι οι 37 γηγενείς ποικιλίες μαζί με τις 20 ξενικές μπορούν, παρ’ όλο που το αμπέλι θεωρείται καλλιέργεια με μεγάλο κόστος, να διανοίξουν τους δρόμους του κρασιού που είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο σε αυτό που ονομάζεται οινικός τουρισμός στη χώρα μας και πολύ περισσότερο στην ιδιαίτερη πατρίδα μας.

Τόνισε ότι η ενασχόληση με το κρασί είναι ένα πάθος το οποίο όταν είναι αυθεντικό φτάνει στο ίδιο επίπεδο μ’ αυτό ενός ποιητή όπως και ο ίδιος ο μεγάλος μας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης είχε ποιητικά διατυπώσει. Ο κ. Σταυρακάκης στο εργαστήριό του ασχολείται με την ανάδειξη των πολυτιμότερων ποικιλιών και κλώνων του ελληνικού αμπελώνα με τη βοήθεια της μοριακής βιολογίας. Έχει ασχοληθεί επίσης με την αναμπέλωση μεγάλου μέρους της ελληνικής γης.

Με έμφαση τόνισε πόσο η ανάδειξη ποικιλιών με καλό γενετικό υλικό μπορεί να συμβάλει τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και να οδηγήσει σε κοινωνική ανάπτυξη.

Στη συνέχεια επισκέφτηκε τους ντόπιους Ρεθεμνιώτες οινοπαραγωγούς, οι οποίοι είχαν εκθέσει το κρασί τους και προσέφεραν γευσηγνωσία από νωρίς το απόγευμα. Οι επισκέπτες αλλά και οι ειδήμονες ανακάλυψαν γεύσεις με ποιότητα επαγγελματικού επιπέδου. Οι διοργανωτές έδωσαν αμοιβαία υπόσχεση με τους ερασιτέχνες οινοπαραγωγούς για συνεχή παρουσία στη Γιορτή του Κρασιού στο μέλλον.

Την ίδια βραδιά βραβεύτηκαν τα δίκτυα οινοπαραγωγών των νομών Ρεθύμνης- Χανίων στο πρόσωπο του κ. Ντουράκη Αντώνη αλλά και του νομού Ηρακλείου στο πρόσωπο του κ. Δουλουφάκη Νίκου. Η συμβολή των παραγωγών στην επιτυχία μιας τόσο μεγάλης διοργάνωσης όπως η Γιορτή Κρασιού θεωρείται καθοριστικής σημασίας.

Η βραδιά συνεχίστηκε με την εξαιρετική ερμηνεία σε σκοπούς και τραγούδια από τη Δημοτική παράδοση της Κρήτης με τους Α. Φραγάκη στη λύρα, Γ. Ζαχαριουδάκη στα πνευστά, Δημ Σιδερή στο λαούτο, Σ. Συκάκη στο μπουλγαρί και το λαούτο και τον Γιάννη Παπατζανή στα κρουστά.


Οι παρευρισκόμενοι χόρεψαν στους ρυθμούς των μουσικών και έδωσαν ραντεβού μετά από την πρόταση του παρουσιαστή Γιώργου Γιανναράκη για την επόμενη χρονιά.