Ευρεία συναίνεση και από τις δύο παρατάξεις για να βρεθεί μία λύση στο πρόβλημα δανεισμού ζήτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε παρέμβαση του μπροστά στην αδυναμία να δοθεί λύση στην κρίση για το όριο δανεισμού των ΗΠΑ.

Υπάρχουν τρόποι για να λυθεί το πρόβλημα, αλλά δεν υπάρχει αρκετός χρόνος είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ μετά από μία ημέρα άκαρπων συζητήσεων στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων και την ακύρωση μίας ψηφοφορίας που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για επίλυση του προβλήματος.Όπως αναφέρει το in.gr, η προθεσμία εκπνέει την Τρίτη και το ομοσπονδιακό κράτος ήδη προετοιμάζεται για όλα.

Στην παρέμβαση του ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες που γίνονται επιδιώκουν περισσότερο τον μετριασμό του προβλήματος και όχι την οριστική του λύση ενώ πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί και από τις δύο παρατάξεις ιδέες που θα μπορούσαν να περάσουν από τα σώματα και να υπογραφούν από τον ίδιο.

«Συμφωνούμε σε βασικά σημεία», είπε αλλά οι επιμέρους διαφοροποιήσεις παραμένουν. Δηλώνει πάντως έτοιμος να εργαστεί και με τις δύο παρατάξεις μέσα στο Σαββατοκύριακο σε μία ακόμη προσπάθεια για λύση.

Ωστόσο, συνέχισε, απαιτείται διακομματική λύση. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βγούμε από αυτή την κατάσταση», αλλά αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα, υπογράμμισε, γιατί σε διαφορετική περίπτωση το ομοσπονδιακό κράτος δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει έγκαιρα τις υποχρεώσεις του. Σε διαφορετική περίπτωση οι ΗΠΑ θα χάσουν την υψηλή αξιολόγηση ‘ΑΑΑ΄.

Νέες προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου

Εντωμεταξύ, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν αποδυθεί σε αγώνα διάσωσης του σχεδίου μετά την ακύρωση της ψηφοφορίας της Πέμπτης, το αποτέλεσμα της οποία δεν ήταν καθόλου βέβαιο ότι θα ήταν υπέρ του σχεδίου.

Την Παρασκευή έχουν προγραμματίσει συσκέψεις κεκλεισμένων των θυρών για να βρεθεί κοινό έδαφος και να καθησυχαστούν οι αντάρτες, πολύ προέρχονται από το υπερσυντηρητικό κίνημα του Tea Party. Το ίδιο γινόταν και όλη την ημέρα την Πέμπτη.

Άλλη μία προσπάθεια για έγκριση ενός ανανεωμένου σχεδίου θα γίνει μέσα στην Παρασκευή. Το αναθεωρημένο σχέδιο προβλέπει την ψήφιση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, βάζοντας στο Κογκρέσο αυστηρότερες προϋποθέσεις. Το αναθεωρημένο σχέδιο φαίνεται να κερδίζει περισσότερους Ρεπουμπλικάνους \’αντάρτες\’ αφήνοντας ελπίδες για λύση.

Νωρίτερα, σε παρέμβαση του ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρι Ρέιντ, υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε περισσότερο» τους Ρεπουμπλικάνους να αποφασίσουν για μία (προσωρινή) αύξηση του ορίου δανεισμού και ότι θα αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλίες.

Ζήτησε δε από τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο σώμα, τον Μιτς Μακόνελ να συνεργαστεί μαζί του για μία συμβιβαστική λύση της τελευταίας στιγμής, πριν εκπνεύσει η προθεσμία της 2ας Αυγούστου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, απηχώντας μάλιστα και την ανησυχία των αγορών, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στο CNN εξέφρασε την ελπίδα να πρυτανεύσει στις ΗΠΑ pερισσότερο «η οικονομική λογική και (να μην συνεχιστεί) η πολιτική σύγκρουση».

«Λύση-\’θαύμα\’ δεν υπάρχει πια. Ενίοτε έχουμε διαθέσιμη τη λύση απ\’τα εγχειρίδια. Είναι λύση λειτουργική, στα χαρτιά όμως», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας πως «στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να γίνει ένας συνδυασμός του πολιτικώς εφικτού, στηριγμένου σε στέρεη οικονομική λογική».

Σχέδια ανάγκης στο τραπέζι

Όλα αυτά συμβαίνουν με φόντο τις δραματικές προειδοποιήσεις από το Λευκό Οίκο και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα ότι η αδυναμία κάλυψης των υποχρεώσεων του αμερικανικού Δημοσίου μετά την Τρίτη 2 Αυγούστου θα έχει απροσδιόριστα μεγάλες επιπτώσεις στην αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία.

Ήδη προετοιμάζονται σχέδια εκτάκτου ανάγκης για την επόμενη ημέρα της άνευ προηγούμενου στην ιστορία των ΗΠΑ στάσης πληρωμών, με τις αγορές να παρακολουθούν με αγωνία και τους οίκους αξιολόγησης να έχουν εκφράσει ανοιχτά την πρόθεση να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ από το ‘AAA’.

Οι ΗΠΑ έχουν εξαντλήσει το όριο των 14,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για το δανεισμό

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε κληθεί να εγκρίνει το απόγευμα της Πέμπτης σχέδιο των Ρεπουμπλικάνων για την αύξηση του ορίου δανεισμού με μείωση των ελλειμμάτων αλλά, μετά από μία αναβολή, η ψηφοφορία ακυρώθηκε.

Αιτία ήταν οι διαφωνίες στο εσωτερικό της παράταξης που παρά το ότι ελέγχει το σώμα (έχει 240 από τις 433 έδρες) είναι διασπασμένοι και οι διαρροές απειλούσαν να ακυρώσουν το προβάδισμα σε ψήφους. Πάντως ακόμα και αν ψηφίζονταν το σχέδιο είναι μάλλον δύσκολο να περνούσε και από τη Γερουσία που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί (53 στις 100 έδρες).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook