Η τροπή που έχει λάβει ο ανθελληνισμός της αλβανικής κυβέρνησης δεν έχει σταματημό. Μετά από τη στροφή που έκανε η κυβέρνηση του Έντι Ράμα το 2014 αμφισβητώντας υπό τις ευλογίες της Άγκυρας την συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ, η αλβανική ηγεσία βρίσκει συνεχώς αφορμές προκειμένου να εκδηλώσει τον ανθελληνισμό της προς ικανοποίηση των εθνικιστικών στοιχείων που φαίνεται να κυριαρχούν στην πολιτική ζωή των Τιράνων.

Όλοι θυμόμαστε το καλοκαίρι του 2015 την αίσθηση που είχε προκαλέσει η κατεδάφιση -νύχτα- του ιερού ναού του Αγίου Αθανασίου στο χωριό Δρυμάδες  της Χειμάρρας με απόφαση των αλβανικών αρχών. Έπειτα, ακολούθησε η απόφαση της Αλβανικής κυβέρνησης, το Μάιο του 2016, να ακυρώσει τους τίτλους ιδιοκτησίας γης για 123 Ελληνικές οικογένειες επίσης στο χωριό Δρυμάδες.  Οι τίτλοι αυτοί είχαν εκδοθεί το 1994 με βάση τον νόμο 7501 και περιλάμβαναν αγροτεμάχια με έκταση από 100 τ.μ. έως 10.000 τ.μ.. Το παραλήρημα του Αλβανού πρωθυπουργού συνεχίζεται μέχρι σήμερα, απειλώντας πλέον με κατεδαφίσεις σπιτιών στη Χειμάρρα, σπίτια τα οποία ανήκουν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Βορείου Ηπείρου. Συγκεκριμένα, ανήμερα της Εθνικής μας Εορτής της 28ης Οκτωβρίου – 19 οικογένειες της συνοικίας Σπηλαίων της Χειμάρρας, παρέλαβαν ειδοποιητήρια τα οποία τους έδιναν προθεσμία 5 ήμερων για την εκκένωση των σπιτιών τους, ώστε να ακολουθήσει η κατεδάφισή τους.

Στις 19 Απριλίου, με Γραπτή μας Ερώτηση στην Ευρωβουλή είχαμε καταγγείλει την απόπειρα παράνομης υφαρπαγής των περιουσιών των Ελλήνων στην περιοχή της Χειμάρρας. Την 1η Ιουλίου 2016 ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Hahn άδειασε τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Ράμα σε βάρος των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Συγκεκριμένα, στην Απάντηση που εξέδωσε ο κ. Hahn υπενθυμίζει ότι η Επιτροπή «προσδίδει μεγάλη σημασία στα δικαιώματα των ανθρώπων που ανήκουν σε μειονότητες» αλλά και στην «εδραίωση του κράτους δικαίου», δύο ζητήματα που βρίσκονται «στον πυρήνα των σχέσεων της ΕΕ με την Αλβανία». Στη συνέχεια τόνισε ότι «στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου, η Επιτροπή προέτρεψε την Αλβανία να βρει μια δίκαιη και αποτελεσματική λύση σχετικά με τα θέματα ιδιοκτησίας» και πρόσθεσε ότι «η Επιτροπή ζήτησε από την Αλβανία να εγκρίνει νόμο για τη διασφάλιση της ισότιμης αντιμετώπισης των εθνικών, εθνοτικών και γλωσσικών μειονοτήτων».

Δυστυχώς η Ελληνική κυβέρνηση δεν αξιοποίησε εδώ και τέσσερις μήνες την παραπάνω θετική Απάντηση του κ. Hahn προκειμένου να κόψει το βήχα στον Ε. Ράμα, ο οποίος βλέποντας την απραξία της Ελληνικής πλευράς στο ζήτημα της προστασίας των περιουσιών των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου αποθρασύνθηκε και προκαλεί πλέον το δημόσιο αίσθημα με τις δηλώσεις του «περί Ακρόπολης». Αφού λοιπόν μας είπε ότι χάρη στους Αλβανούς η Ακρόπολη βρίσκεται ακόμα στη θέση της, παρουσίασε μία ακόμα εξωφρενική άποψη.

Εξαιτίας των συνεχιζόμενων προκλητικών δηλώσεων του Αλβανού Πρωθυπουργού, απηύθυνα επιστολή στις 4 Νοέμβρη προς τη Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας. Αναφέρθηκα στις «προκλητικές και εμπρηστικές» δηλώσεις του κ. Ράμα, τονίζοντας ότι είναι «αντίθετες στην ιστορική αλήθεια, γεγονός που αποδεικνύει ότι η αλβανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην παραχάραξη της ιστορίας και στην εξάλειψη αιώνων παρουσίας Ελληνικών πληθυσμών στην Βόρεια Ήπειρο». Κλείνοντας, απευθύνθηκα προς την κ. Μογκερίνι, ζητώντας της να λάβει «το συντομότερο δυνατόν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου προκειμένου να σταματήσει άμεσα η κατεδάφιση και η απαλλοτρίωση των Ελληνικών περιουσιών στο Δήμο της Χειμάρρας».

Η αλβανική ηγεσία οφείλει να αντιληφθεί ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος της χώρας τους περνάει από την Αθήνα. Εάν η Αλβανία συνεχίσει να ασκεί αυτή την παράνομη και παράλογη αλυτρωτική πολιτική κατά της Ελλάδας, το μόνο που θα πετύχει είναι να βλάψει ανεπανόρθωτα τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και την δική της ευρωπαϊκή πορεία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook