Με την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκε  στις 14/11/16, ,στην πόλη μας ,σεμινάριο με θέμα <<Έξυπνη ανάπτυξη και χρηματοδότηση της επιχείρησης σας>>,που οργανώνει ο Σύνδεσμος επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος.

Είναι γνωστό  ότι οι Συνεταιρισμοί είναι συλλογικές επιχειρήσεις της ιδιωτικής οικονομίας.

Οι Συνεταιρισμοί ,φορείς συλλογικής κοινωνικής έκφρασης, στηρίζουν το σύστημα διαχρονικών  πολιτιστικών αξιών (του τόπου δραστηριοποίησής τους) και αξιοποιώντας τα οικονομικά και κοινωνικά συγκριτικά πλεονεκτήματα αποτελούν τον πλέον σημαντικό παράγοντα για τη συνέχεια και εξασφάλιση της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, σε μια εποχή μάλιστα που η κινητικότητα του ιδιωτικού κεφαλαίου δεν μπορεί να εγγυηθεί την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση του τόπου ή την επιδιωκόμενη τοπική και περιφερειακή ανασυγκρότηση.

Σε μια εποχή που το ιδιωτικό κεφάλαιο μεταναστεύει κυνηγώντας ή αναζητώντας το κέρδος οι Συνεταιρισμοί μένουν, παράγουν και δημιουργούν στον τόπο τους ενώ συμβάλλουν αποφασιστικά στην τοπική οικονομία.

Ως θεσμός συλλογικής οικονομίας, οι Συνεταιρισμοί είναι σήμερα στην εποχή των παγκοσμιοποιημένων αγορών, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, αναγκαίοι.

Η παρουσία και λειτουργία των Συνεταιρισμών στο Εθνικό, αλλά και στο Διεθνές γίγνεσθαι είναι για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους επιβεβλημένη και αποτελούν τον αντίποδα στην επικράτηση της διάλυσης κάθε συλλογικά προερχόμενης και ελεγχόμενης προσπάθειας, που επιδιώκει το παγκοσμιοποιημένο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Μέσα σ’ αυτή τη φιλοσοφία κινείται και η αντίληψη της δημιουργίας και λειτουργίας των Γυναικείων Συνεταιρισμών τοπικού, περιφερειακού, αλλά και ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Η υπάρχουσα Γυναικεία Συνεταιριστική διάρθρωση στο Νομό μας βρίσκεται σ’ ένα πολύ καλό δρόμο, με προοπτική ακόμη μεγαλύτερης ανάπτυξής της.

Από τους  Γυναικείους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, οι περισσότεροι ασχολούνται με δραστηριότητες του κλάδου Τροφίμων και Ποτών και αναλαμβάνουν την παρασκευή, συσκευασία, τυποποίηση γλυκών κουταλιού, μαρμελάδας, ζυμαρικών και άλλων τοπικών εδεσμάτων και ίσως ένας μόνο  ανήκει στον κλάδο προϊόντων χειροτεχνίας και παράγει παραδοσιακές Κρητικές στολές.

Η δημιουργία και πολύ περισσότερο η λειτουργία και ανάπτυξη των Γυναικείων Συνεταιρισμών στο Νομό Ηρακλείου έχει πολλαπλές θετικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία και οικονομία.  Οι Γυναικείοι Συνεταιρισμοί αποτελούν ένα σοβαρό ενισχυτικό μηχανισμό για την τοπική οικονομία, αφού μία επιτυχημένη προσπάθεια έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση του οικογενειακού εισοδήματος και τη μείωση της ανεργίας.  

Με δεδομένο ακόμα ότι το σύνολο των Γυναικείων Συνεταιρισμών ασχολείται με την αξιοποίηση τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων, τα παράγωγα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής είναι επίσης εμφανή.  

Δεν πρέπει, ωστόσο, να παραλειφθούν και οι γενικότερες ευεργετικές κοινωνικές επιπτώσεις αυτής της προσπάθειας, μιας και ενισχύουν τη θέση της γυναίκας στην τοπική κοινωνία, δημιουργώντας έτσι τις βάσεις για μία γενικότερη κοινωνική ανάπτυξη και υγεία σε μία τοπική κοινωνία. 

Οι Γυναικείοι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί προωθούν, επίσης, το νέο διατροφικό και οικοτουριστικό μοντέλο, το οποίο στηρίζεται και συνδέεται με διαχρονικές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές και πολιτισμικές αξίες.

Μετά από τα διατροφικά σκάνδαλα των τελευταίων χρόνων, η μεσογειακή και ειδικότερα η Κρητική διατροφή, αποτελεί μια πρόκληση για όλους μας, σαν μια εναλλακτική δυνατότητα προώθησης προϊόντων, αξιών και τρόπου ζωής.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Γυναικείοι Συνεταιρισμοί του Νομού μας είναι αρκετά, όχι όμως και αξεπέραστα.  Όλοι οι Γυναικείοι Συνεταιρισμοί του Νομού Ηρακλείου θεωρούν σημαντικό πρόβλημα την έλλειψη κεφαλαίων και αυτός είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας στην ανάπτυξή τους και στην προσπάθεια που καταβάλλουν να είναι βιώσιμοι σ’ ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα εστιάζεται η ατζέντα της σχετικής ημερίδας  και παρέχει συμβουλές πως οι επιχειρηματικοί φορείς μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Σημαντικό, επίσης, θέμα που αντιμετωπίζουν είναι η αδυναμία προβολής και διαφήμισης των προϊόντών τους και των υπηρεσιών που προσφέρουν.

 Για την προώθηση των Γυναικείων Συνεταιρισμών θεσμοθετήθηκε ,από την πρώην ΝΑΗ, η  Δ/νση Μ.Μ.Ε. – Προώθησης Επενδύσεων και Τοπικών Προϊόντων με την μαζική παρουσία της σε Εκθέσεις του εσωτερικού, αλλά και του εξωτερικού.

Η ανάγκη προώθησης της Γυναικείας επιχειρηματικότητας είναι προφανής και πρέπει να προωθηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τόσο τα κοινοτικά προγράμματα του νέου ., όσο και να γίνουν μαζικές ενημερώσεις για να υπάρξει η απαραίτητη πληροφόρηση ή ακόμα και η εμπειρία που απαιτείται για να συμμετέχουν οι γυναίκες του αγροτικού χώρου καθοριστικά σ’ αυτά τα προγράμματα.

Σ’ αυτή σας την προσπάθεια η Τοπική  Αυτοδιοίκηση  ,πρώτου και δευτέρου βαθμού, πρέπει να   σταθεί   αρωγός.  

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook