Τη δημοσιοποίηση της απόρρητης κατάθεσης του Νίξον για την υπόθεση του Γουότεργκεϊτ, του σκανδάλου που τον έδιωξε από το Λευκό Οίκο, διέταξε αμερικανικό δικαστήριο, δεχόμενο αίτημα ιστορικού που ασχολείται με την υπόθεση.

Το δικαστήριο έκρινε την Παρασκευή ότι η ιστορική σημασία του ντοκουμέντου βαρύνει περισσότερο από πιθανή παραβίαση της ιδωτικής ζωής όσων εμπλεκομένων στο σκάνδαλο ζουν ακόμη.

Ωστόσο ο Λευκός Οίκος, που ήταν αντίθετος στη δημοσιοποίηση, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τι στάση θα κρατήσει απέναντι στην απόφαση -την οποία, θεωρητικά, μπορεί να μπλοκάρει.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής Ρόις Λάμπερτ έλαβε την απόφαση μετά από αίτημα του ιστορικού Στάνλεϊ Κάτλερ, συγγραφέα αρκετών βιβλίων τον Νίξον και το Γουότεργκεϊτ, και άλλων ερευνητών.

Πρόκειται για την μαρτυρία που δόθηκε στις 23 και 24 Ιουνίου του 1975 ενώπιον ειδικού σώματος ενόρκων, στην πρώτη τέτοιου είδους διαδικασία σε βάρος Αμερικανού προέδρου (και που επαναλήφθηκε μόνο για τον Μπιλ Κλίντον στην υπόθεση της Μόνικα Λεβίνσκι).

Η σχεδόν ενδεκάωρη ανάκριση έγινε, κεκλεισμένων φυσικά των θυρών, κοντά στο σπίτι του Νίξον στην Καλιφόρνια. Οι ερευνητές ελπίζουν πως η δημοσιοποίησή της θα διαλύσει το μυστήριο για το εάν και κατά πόσο ο Νίξον είχε γνώση της επιχείρησης διάρρηξης στα γραφεία των Δημοκρατικών στα κτίρια του Γουότεργκεϊτ και πώς ενεπλάκη στη συγκάλυψη της υπόθεσης.

Ο Νίξον τέθηκε υπό αμφισβήτηση για το πολιτικό σκάνδαλο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, που προέκυψε από τη διάρρηξη στο επιτελείο της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών στο συγκρότημα γραφείων Γουότεργκεϊτ στην Ουάσιγκτον.

Το σκάνδαλο ανάγκασε τον Νίξον να παραιτηθεί στις 9 Αυγούστου του 1974, ενώ οδήγησε σε  καταδίκη και τη φυλάκιση αρκετών από τους κορυφαίους αξιωματούχους του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook