Η φιλοξενία των προσφύγων στο Δήμο Αγίου Νικολάου, η στήριξη για την δημιουργία και λειτουργία δομών φιλοξενίας μέσω αναπτυξιακών εταιρειών, η συνδρομή της τοπικής εκκλησίας αναφορικά με την ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής, αλλά και για μια σειρά άλλα ζητήματα που σχετίζονται με  την προσαρμογή των δοκιμαζόμενων αυτών ανθρώπων, αποτέλεσαν την αφορμή για την σύγκλιση της διαπαραταξιακής επιτροπής του δήμου, που συνεδρίασε μετά απο πρωτοβουλία του δημάρχου κ. Αντώνη Ζερβού.

Όπως είναι ήδη γνωστό, τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί ο φορέας που θα αναλάβει τη μεταφορά των προσφύγων στο νησί και  θα υλοποιήσει το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με το οποίο οι πρόσφυγες θα κατανεμηθούν αναλογικά σε όλους τους νομούς της Κρήτης, θα φιλοξενηθούν κατά προτεραιότητα σε σπίτια 60-90 τ.μ. – με ενοίκιο που δεν θα ξεπερνά το ποσό των 400 ευρώ. Επίσης, εναλλακτικά, όπως έχει γίνει γνωστό,  θα μπορούν να φιλοξενηθούν σε μισθωμένες ξενοδοχειακές μονάδες, με προοπτική να ενοικιαστούν στο σύνολο τους και όχι κατά μέρος ώστε να καλυφθούν όλα τα δωμάτια που θα διαθέτουν από πρόσφυγες.

Τα χρήματα που θα δίδονται στους πρόσφυγες αντιστοιχούν σε ένα ποσό της τάξεως των 90 ευρώ μηνιαίως ανά άτομο για την κάλυψη του κόστους διαβίωσης τους, αυξανόμενο όταν πρόκειται για μητέρες με μικρά παιδιά για τις οποίες θα υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν κάποια επιπλέον έξοδα.

Όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, στην παραπάνω συνάντηση διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μια ενιαία στάση των επικεφαλής μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης καθώς και των εκπροσώπων τους στο ζήτημα αυτό, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη, αναμένεται να υπάρξει ενημέρωση τόσο στους δημοτικούς συμβούλους, όσο και στους προέδρους των δημοτικών διαμερισμάτων για το συγκεκριμένο θέμα, ώστε να καταστεί δυνατή η καλύτερη διαχείρηση του επίμαχου αυτού θέματος με την συνδρομη της ίδιας της κοινωνίας και των θεσμικών εκπροσώπων της.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι οι οικογένειες που θα φιλοξενηθούν στην περιοχή δεν υπερβαίνουν τις τριάντα, ενώ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένεται να υπάρξει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την μίσθωση οικιών, πολυκατοικιών, μικρών ξενοδοχείων, προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις αλλά και να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook