Ευθύνες στη Μόσχα επιρρίπτει έκθεση εμπειρογνωμόνων στη Βαρσοβία αναφορικά με το αεροπορικό δυστύχημα το 2010, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους ο τότε πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Καζίνσκι, η σύζυγός του και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της χώρας.

Όπως μεταδίδει το BBC, η έκθεση αναφέρει ότι ναι μεν την κύρια ευθύνη τη φέρει ο πιλότος του αεροσκάφους, όμως ο φωτισμός στο αεροδρόμιο του Σμόλενσκ, κοντά στο σημείο της συντριβής, ήταν ελλιπής, ενώ ευθύνες φέρουν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Το δυστύχημα που βύθισε στο πένθος την Πολωνία σημειώθηκε στις 10 Απριλίου του 2010. Στο αεροσκάφος επέβαιναν συνολικά 96 άτομα. Κανείς δεν επέζησε.

Ο Λεχ Καζίνσκι, η σύζυγός του και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι -μεταξύ των οποίων ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Κρέμερ και ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Πολωνίας- ταξίδευαν στη Ρωσία για την επέτειο των 70 χρόνων από τη Σφαγή του Κατίν.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν ήταν άσχημες, καθώς η ορατότητα ήταν περιορισμένη λόγω ομίχλης.

Όπως αποδείχθηκε, ο πιλότος αγνόησε τις συστάσεις να προσγειωθεί είτε στο Μινσκ της Λευκορωσίας είτε στη Μόσχα και με δική του πρωτοβουλία επιχείρησε τέσσερις φορές να προσγειωθεί σε αεροδρόμιο κοντά στο Σμόλενσκ της Ρωσίας.

Η τελευταία προσπάθεια απέβη μοιραία, καθώς το αεροπλάνο ακούμπησε σε κλαδιά δέντρων, κατέπεσε και ανεφλέγη, απέχοντας μόνο περί τα 300-400 μέτρα από το διάδρομο προσγείωσης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook