Την Κυριακή 13η Νοεμβρίου 2016, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της επετείου των 150 ετών από το Ολοκαύτωμα της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου της πόλεως Ρεθύμνης συναυλία της χορωδίας της Σχολής Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου με τίτλο: «ΥΜΝΟΙ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΚΗΣ ΕΘΕΛΟΘΥΣΙΑΣ».

Τη συναυλία τίμησε με την παρουσία του ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος. Παραβρέθηκαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης κ. Μαρία Λιονή, η Αντιδήμαρχος Ρεθύμνης κ. Πέπη Μπιρλιράκη, ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Μανούσος Παραγιουδάκης, ο κ. Μιχαήλ Τρούλης, Άρχων Ιερομνήμων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, και πλήθος κόσμου. 

Η Χορωδία της Σχολής Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Διευθυντού της κ. Ευαγγέλου Καπαϊδονάκη, απέδωσε Εκκλησιαστικούς Ύμνους της Εορτής των Ταξιαρχών, καθώς και Μελωδήματα αφιερωμένα στην Αρκαδική Εθελοθυσία.
Την παρουσίαση του προγράμματος πραγματοποίησε ο κ. Γεώργιος Σηφάκης, Θεολόγος και Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Το πρώτο μέρος του προγράμματος περιλάμβανε Ύμνους από τις ιερές ακολουθίες που τελούνται για τον εορτασμό της Σύναξης των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών ουρανίων Ασωμάτων Δυνάμεων. Το δεύτερο μέρος ήταν αφιερωμένο στους μάρτυρες του Ολοκαυτώματος της Ιεράς Μονής Αρκαδίου με ύμνους, το κείμενο των οποίων ήταν διασκευή του αντίστοιχου κειμένου των ύμνων για τους μάρτυρες της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως (1453). Το ριζίτικο τραγούδι, με το οποίο ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα, αποτελεί ποίημα του Ιωάννου Σμυρνιωτάκη, από το αφιερωμένο στο Αρκάδι βιβλίο του, σε αναπροσαρμογή από τον κ. Καπαϊδονάκη επάνω σε μελωδία παλαιού θρήνου της Αλώσεως.

Μετά το πέρας της συναυλίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και ευχαρίστησε τον Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής κ. Καπαϊδονάκη και τα μέλη της χορωδίας για την εξαιρετική απόδοση των Ύμνων. Ο Επίσκοπός μας μίλησε ακόμη για την μεγάλη επέτειο των 150 ετών από το μαρτυρικό Ολοκαύτωμα της Ιστορικής Μονής Αρκαδίου και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση των εκδηλώσεων για την Εκατονπεντηκονταετηρίδα. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Το Αρκάδι δεν πεθαίνει. Το Αρκάδι Ανασταίνεται και Ανασταίνει. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δόξα τω Θεώ για όλα αυτά που ζήσαμε αυτή την ευλογημένη περίοδο. Δόξα τω θεώ που αξιωθήκαμε να πάρουμε δύναμη από αυτούς, που στα μάτια κάποιων ισχυρών φάνηκαν αδύναμοι. Δόξα τω Θεώ που για μια ακόμη φορά η Αρκαδική εθελοθυσία ζωογόνησε τούτο τον τόπο όπως γίνεται εδώ και 150 χρόνια. Δόξα τω θεώ για αυτό που σε μένα τον ταπεινό Επίσκοπο των Ρεθυμνίων χάρισε ο Θεός τούτες τις μεγάλες στιγμές… Είμαι βαθύτατα ευγνώμων σε όλους που ενστερνίσθηκαν την επιθυμία και πρόσκλησή μου πριν ένα χρόνο για να ετοιμάσομε, να οργανώσομε και να παραδώσομε στην ιστορία τούτου του τόπου όλο αυτό το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Και τους ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου».

Ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε ευχαριστίες σε όλους τους φορείς που συμμετείχαν και στα μέλη της οργανωτικής επιτροπής των εκδηλώσεων ενώ προσέφερε το αναμνηστικό της Εκατονπεντηκονταετηρίδος σε στελέχη και συνεργάτες του, οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά στον τομέα της οργάνωσης και της υλοποίησης των εκδηλώσεων.

Τέλος δε, επέδωσε στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο ένα πίνακα που αναπαριστά την πρόσοψη του Καθολικού του Αρκαδίου και εκείνος, λαμβάνοντας τον λόγο, εξέφρασε την βαθειά του ικανοποίηση για τους εορτασμούς της Αρκαδικής Εθελοθυσίας και για το έργο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ευγενίου και των συνεργατών του.  

Έτσι άλλη μία εκδήλωση της Τοπικής μας Εκκλησίας και της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής ήλθε να προστεθεί στις εκδηλώσεις και να συμβάλει σε όσα έγιναν για να τιμηθεί το μέγα ιστορικό γεγονός του Ολοκαυτώματος της Ιεράς Μονής Αρκαδίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook