Συχνές είναι οι αναφορές στους σκιτσογράφους, στους ταλαντούχους αυτούς ανθρώπους που μέσα σε μία εικόνα χωράνε νοήματα που οι υπόλοιποι για να διατυπώσουμε χρειαζόμαστε τόνους μελανιού. Στο σκίτσο του στην Καθημερινή ο Δημήτρης Χατζόπουλος μια τουλάχιστον μέρα πριν, όταν οι απόψεις για το αν ο αμερικανός πρόεδρος αναφερθεί στο λεπτό (αφού η Αμερική εμπλέκεται μονάχα εμμέσως) θέμα του ελληνικού χρέους, δίνει με μοναδικό τρόπο την απάντηση. Ο Barack Obama θα στείλει το μήνυμα στην Ευρώπη, θα επιμείνει κιόλας. Μπορείτε να δείτε το σκίτσο στο άρθρο μου στο Goodnet, αξίζει.

Διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που ήθελαν τον πρόεδρο Obama να αποφεύγει να θίξει το θέμα, αυτός το έκανε και μάλιστα από την αρχή, στα λίγα λόγια που μπροστά στις κάμερες αντάλλαξαν με τον πρωθυπουργό πριν περάσουν στα… ενδότερα. Την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές δεν έχει γίνει η συνέντευξη τύπου, επειδή όμως τα όσα οι ηγέτες λένε σχεδιάζονται εκ των προτέρων, είναι βέβαιο ότι και εκεί θα γίνει αναφορά στο ζήτημα και μάλιστα αναλυτικότερα. Εδώ, για να μην παρεξηγούμε λεγόμενα, δυνατότητες και δυναμικές, καλό είναι να διευκρινίσουμε πως ότι είναι να γίνει σε πρακτικό επίπεδο θα γίνει από τους ευρωπαίους. Αυτοί σε τελική ανάλυση πληρώνουν. Απλά, ο Αμερικανός Πρόεδρος διαπιστώνοντας πως οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν υποβαθμίσει τους εαυτούς τους σε λογιστές διατεθειμένους για οικονομικούς λόγους να ρισκάρουν την εξέλιξη της ηπείρου μετά τον μεγάλο πόλεμο, αναγκάζεται να τους θυμίζει πως όταν τα πράγματα ζορίζουν στη γειτονιά της Ευρώπης, αυτόν παίρνουν στο τηλέφωνο. Όμως εκτός από το ότι είναι έξυπνος άνθρωπος, έχει και υπηρεσίες με γνώση για το πώς «αξιοποιήθηκαν» στην πατρίδα μας με τα διάφορα πακέτα βοήθειας, πρώτα από τη χώρα του με το σχέδιο Μάρσαλ και αργότερα από την Ε.Ε. με τα διάφορα πακέτα. Φρόντισε άλλωστε να μας προϊδεάσει. Στην συνέντευξη του στον Αλέξη Παπαχελά λέει ότι « Η επίσκεψή μου θα είναι μία ευκαιρία να επαναβεβαιώσω τη στήριξη των ΗΠΑ σε μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επενδυτικό κλίμα και διασφαλίζουν ότι δεν θα ξαναεμφανισθούν οι ανισορροπίες που προκάλεσαν την κρίση». Άλλα και στην στιχομυθία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επανέλαβε  «καταλαβαίνουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει από τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, υπάρχει όμως αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί ακόμα», διαλύοντας στο ανώτατο επίπεδο τις ανοησίες όσων κοροϊδεύουν τον κόσμο πως το ασφαλιστικό έκλεισε για παράδειγμα.

Ελπίζω, θέλω να ελπίζω πως η επίσκεψη Obama, πέρα από την τεράστια συμβολική σημασία να βρίσκει οικοδεσπότες στο Μέγαρο Μαξίμου τους πρώην διαδηλωτές κατά την επίσκεψη του Προέδρου Κλίντον θα βοηθήσει ποικιλοτρόπως, στις σχέσεις με τους γείτονες, στο προσφυγικό και κυρίως με τους ευρωπαίους. Όπως τον βάζει να λέει ο Χατζόπουλος «το χρωστάω στη συχωρεμένη τη Δημοκρατία που την αγαπούσα σα μάνα μου»     

Κώστας Ν. Πολυχρονάκης
Director of Operations

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook