Η προετοιμασία του εδάφους για το ξήλωμα του συνδικαλιστικού νομοθετικού πλαισίου αποτυπώνεται ανάγλυφα στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που ήδη συζητείται από σήμερα  στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και αφορά στην «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2000/43/ΕΚ περί εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων» και «της Οδηγίας 2000/78/ΕΚ για τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία».

Με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση, η οποία ήδη έχει προδιαγράψει τις ανατροπές στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα όταν έκανε σημαία το πόρισμα Σοφών που έχει καταθέσει στο κουαρτέτο στο πλαίσιο των αντιλαϊκών της παζαριών, αναγάγει το Συνήγορο του Πολίτη και τον «κοινωνικό διάλογο» μεταξύ «των κοινωνικών εταίρων», δηλαδή τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, τον ΣΕΒ, τον ΣΕΤΕ και τις άλλες εργοδοτικές Ενώσεις ως τους ...προστάτες των εργασιακών δικαιωμάτων και τους τοποτηρητές για την «παρακολούθηση» της «τήρησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης» στις «συνθήκες και τους όρους εργασίας»!

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση με ύπουλο τρόπο προσπαθεί να αποδυναμώσει το ρόλο των συνδικάτων, προτρέποντας τους εργαζόμενους να προσφεύγουν στις «ανεξάρτητες αρχές» τύπου Συνήγορου του Πολίτη και στον ...«κοινωνικό διάλογο» για να βρουν το δίκιο τους.

Αναφέρεται συγκεκριμένα στο άρθρο 18 ότι ο Συνήγορος του Πολίτη ορίζεται φορέας «παρακολούθησης της εφαρμογής στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών όσον αφορά στην πρόσβαση, στην απασχόληση, στην επαγγελματική εκπαίδευση και ανέλιξη και στις συνθήκες εργασίας».

Ειδικά για τον «κοινωνικό διάλογο» αναφέρει στην αιτιολογική έκθεση ότι «η αναδιάταξη του πλέγματος του κοινωνικού διαλόγου, που επιχειρείται, συνιστά αναγκαία προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της συνεργασίας μεταξύ συναρμόδιων φορέων» με «τελικό σκοπό (...)την επιτάχυνση της οικονομικής και κοινωνικής επανάκαμψης της χώρας».

Ενώ στο άρθρο 13 σημειώνεται ότι «το κράτος ενθαρρύνει το διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, καθώς και το διάλογο με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις». Όσον αφορά τους φορείς αναφέρει συγκεκριμένα ΟΚΕ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ κλπ.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης αφού χαρακτήρισε αυταπάτη να γίνεται λόγος για ίση μεταχείριση στον καπιταλισμό, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο «αναγορεύει σε ρόλο προστάτη» των εργαζομένων «το αστικό κράτος, τους κοινωνικούς εταίρους, δηλαδή τον ΣΕΒ, τους εφοπλιστές, μεγαλοξενοδόχους, την ΟΚΕ και τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, τους φορείς τοπικής και περιφερειακής διοίκησης και τις ΜΚΟ.

Όλους όσοι έβαλαν πλάτη διαχρονικά για την εξαθλίωση του λαού, την αφαίρεση των κοινωνικών και εργασιακών κατακτήσεων, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου», προσθέτοντας ότι στην ουσία ενισχύει τη «λογική της ταξικής συνεργασίας και υποταγής τελικά των εργαζομένων στα συμφέροντα των μεγαλοεργοδοτών», προετοιμάζοντας το έδαφος για «τα νέα αντεργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση μαζί με τους λεγόμενους θεσμούς».