Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής Ιεράπετρας στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτών, συζήτησης και διαβούλευσης για σημαντικά έργα της ευρύτερης περιοχής, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Νοεμβρίου στον Δήμο Ιεράπετρας ενημερωτική συνάντηση για τα οδικά δίκτυα από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ).

Η ενημέρωση επικεντρώθηκε σε μεγάλα οδικά έργα που μελετώνται για την  ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας, όπως οι οδικοί άξονες Ιεράπετρα – Μύρτος και Παχειά Άμμος – Ιεράπετρα, ενώ έγινε μια γενικότερη ενημέρωση για το διευρωπαϊκό δίκτυο, μελέτες που αφορούν οδικούς άξονες της Κρήτης και το νομό Λασιθίου.

Παρουσία του Δημάρχου, κ. Θεοδόσιου Καλαντζάκη, του αρμοδίου Αντιδημάρχου, κ. Μάνου Λουτσέτη, Αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων, επικεφαλής παρατάξεων, περιφερειακών συμβούλων, υπηρεσιακών παραγόντων και στελεχών, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων  και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου,  στελέχη του ΟΑΚ μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος, κ. Δημήτρης Κουνενάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Φώτης Κοζάσης, καθώς και ο Διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων, κ. Γιώργος Αγαπάκης με τους συνεργάτες τους  αναφέρθηκαν στο διευρωπαϊκό δίκτυο, στα  οδικά έργα που προβλέπονται για το Λασίθι, ενώ επικεντρώθηκαν στα μεγάλα οδικά έργα που μελετώνται για την περιοχή της Ιεράπετρας.  

Οι οδικοί άξονες Ιεράπετρα – Παχειά Άμμος αλλά και Ιεράπετρα – Μύρτος απασχόλησαν ιδιαίτερα τη συζήτηση με αιρετούς αλλά και πολίτες να επικεντρώνονται στην ανάγκη εξέτασης των προτάσεων σε τοπικό επίπεδο και σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά της περιοχής.

Όπως αναφέρθηκε όσον αφορά το τμήμα  Παχειά Άμμος  – Ιεράπετρα υπάρχει πλήρης ωριμότητα του έργου, αλλά παράλληλα και πολλές αντιδράσεις από τον δήμο και την τοπική κοινωνία για τη νέα χάραξη που προβλέπεται  και τα συνακόλουθα προβλήματα που δημιουργούνται σε παραγωγικές εκτάσεις  με αποτέλεσμα αυτό να μην μπορεί υπό τις υπάρχουσες συνθήκες να προχωρήσει για να υλοποιηθεί.  

Αρκετές ήταν και οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν για το τμήμα Ιεράπετρα – Μύρτος και συγκεκριμένα τη χάραξή του με δεδομένο ότι επηρεάζει μια περιοχή υψηλής παραγωγικότητας με εκτεταμένες θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Όπως ανέφερε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ.Λουτσέτης για το εν λόγω τμήμα, το οποίο δεν έχει ακόμα ωριμότητα αναγκαίο είναι να γίνει διαβούλευση, λαμβάνοντας υπόψη για την χάραξη τις συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή.

Στην πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής για την πραγματοποίηση τέτοιων ενημερωτικών συναντήσεων αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης τονίζοντας ότι προτεραιότητα της δημοτικής αρχής αποτελεί η ενημέρωση των πολιτών και η λήψη αποφάσεων σε συλλογικό επίπεδο, όταν μάλιστα πρόκειται για έργα βαρύνουσας σημασίας για την περιοχή.

Όπως τόνισε « τόσο ο άξονας Παχειά Άμμος – Ιεράπετρα όσο και ο άξονας Ιεράπετρα – Μύρτος αφορούν μεγάλα οδικά έργα που έχει ανάγκη ο Δήμος Ιεράπετρας και η νότια Κρήτη, όμως σε κάθε περίπτωση για την υλοποίησή τους θα πρέπει να υπάρχει η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος να δαπανηθούν χρήματα για μελέτες που θα μείνουν στο συρτάρι και δεν θα υλοποιηθούν.  

Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε επιδιώκοντας συνθήκες ενημέρωσης, συζήτησης και διαβούλευσης  για κομβικά ζητήματα που αφορούν την  κοινωνία της Ιεράπετρας υπογράμμισε ο κ.Καλαντζάκης, τονίζοντας ότι αυτή η τακτική θα έπρεπε εξ’ αρχής να είχε υιοθετηθεί και από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και κυρίως τον κρατικό μηχανισμό, στοχεύοντας έτσι στην υλοποίηση έργων που πραγματικά θα επιλύουν  και δεν θα δημιουργούν νέα τοπικά προβλήματα.

Αντίστοιχη ενημερωτική συνάντηση για τους υδατικούς πόρους και τις περιβαλλοντικές υποδομές, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, αναμένεται να πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα, θέτοντας στο επίκεντρο θέματα που αφορούν τις αρδευτικές υποδομές της περιοχής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook