Με στόχο την ενθάρρυνση της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο το Επιμελητήριο Χανίων και το Πολυτεχνείο Κρήτης προκηρύσσουν Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικών Ιδεών Χανίων και καλούν τους προπτυχιακούς ,μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές όλων των σχολών του Πολυτεχνείου Κρήτης να υποβάλλουν τις ιδέες τους.

Όπως ανέφεραν κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσαν το μεσημέρι της Παρασκευής 18 Νοεμβρίου ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ Γιάννης Μαργαρώνης ο Αντιπρύτανης Οικονομικών προγραμμάτων και ανάπτυξης του Πολυτεχνείου Νικόλας Νικολούδης ,ο καθηγητής του ΠΚ Νικόλαος Ματσατσίνης,  και ο αναπληρωτής καθηγητής του Ιδρύματος  Ευάγγελος Γρηγορούδης  «ο διαγωνισμός στοχεύει, στην σύνδεση της ακαδημαϊκής  κοινότητας με την τοπική οικονομία και στην ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου για την δημιουργικότητα και τις δυνατότητες των συμμετεχόντων ομάδων και του Π.Κ.».

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Γιάννης Μαργαρώνης :

«Πριν από 1 χρόνο περίπου υπογράψαμε σύμφωνο συνεργασίας με την Σχολή ΜΠΔ του Πολυτεχνείου Κρήτης . Η πολύ καλή συνεργασία μας με το Πολυτεχνείο και τη σχολή ΜΠΔ ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια με τις εκδηλώσεις των τμημάτων καινοτομίας – τεχνολογίας οπου παρουσιάστηκαν καινοτόμα προϊόντα και ιδέες φοιτητών και μεταπτυχιακών στο Επιμελητήριο μας.

Ακολούθησαν πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια προς τα μέλη του ΕΒΕΧ από καθηγητές του Πολυτεχνείου ,ενώ σε λίγες μέρες θα πραγματοποιηθεί το 2ο winterschool το οποίο θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις των Χανίων .Παράλληλα έχουμε μια συνεχή και αγαστή συνεργασία με το Πολυτεχνείο σε διάφορα επίπεδα.

-Τοπικά ζητήματα ανάπτυξης .

-Μελέτες – Έρευνες

-Συνέδρια –Εκδηλώσεις

-Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρεια Κρήτης 2014-2020

Σήμερα συνέχισε ο κ.Μαργαρώνης ανακοινώνουμε ένα πρωτοποριακό  διαγωνισμό καινοτομίας και τεχνολογίας .Κάνουμε πράξη τη διασύνδεση της επιχειρηματικής κοινότητας με το σπουδαίο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που έχουμε στα Χανιά μας.

Σκοπός των δράσεων αυτών είναι να περάσει η καινοτομία και η τεχνολογία στις επιχειρήσεις και στην αγορά.

Όμως ο κύριος στόχος μας είναι να υπάρξει μεγαλύτερη απορρόφηση των αποφοίτων από επιχειρήσεις των Χανίων με σκοπό την άνοδο του επιπέδου των επιχειρήσεων και την εύρεση  απασχόλησης αυτών στα Χανιά.

Οφείλουμε ως κοινωνία να συγκρατήσουμε το επιστημονικό μας δυναμικό και να σταματήσουμε την φυγή τους στο εξωτερικό .

Η εύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων και πόρων για την πρακτική εφαρμογή των καινοτόμων ιδεών είναι το επόμενο στάδιο που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τις Συναιτεριστικές τράπεζες του νησιού.Οφείλουμε να ενώσουμε δυνάμεις ,να δράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά για να εξέλθουμε όσο είναι δυνατόν πιο γρήγορα από την κρίση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο» ,τόνισε καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ.

Η Προκήρυξη

Το Επιμελητήριο Χανίων σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης προκηρύσσουν το «Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικών Ιδεών Χανίων» και καλούν τους προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές όλων των Σχολών του Πολυτεχνείου Κρήτης να υποβάλουν τις ιδέες τους.

Ο βασικός στόχος του διαγωνισμού είναι η ενθάρρυνση της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο, η σύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με την τοπική οικονομία, καθώς και η ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου για τη δημιουργικότητα και τις δυνατότητες των συμμετεχόντων ομάδων και του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Οι πέντε (5) καλύτερες ιδέες θα βραβευθούν με έπαινο, καθώς και παροχή υποστήριξης από το Επιμελητήριο Χανίων για την εμπορική αξιοποίηση των ιδεών. Ειδικά για τις τρεις (3) καλύτερες ιδέες θα υπάρξουν αντίστοιχα χρηματικά έπαθλα της τάξης των 1.200€, 800€ και 400€.

Η παρουσίαση και βράβευση αυτών θα γίνει σε ειδική εκδήλωση στο Επιμελητήριο Χανίων την 8η Φεβρουαρίου 2017.

Το Επιμελητήριο Χανίων θα υποστηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξη και υλοποίηση των ιδεών αλλά και τη συνεργασία των ομάδων με επιχειρήσεις που θα επιδείξουν ενδιαφέρον. Οι ομάδες αυτές θα κληθούν να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα τις συνεργασίας τους στο Αναπτυξιακό Συνέδριο που θα οργανώσει το Επιμελητήριο Χανίων τον Απρίλιο 2017.

Το υπόδειγμα της πρότασης συμμετοχής έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου (www.chania-cci.gr), ενώ η προθεσμία υποβολής των προτάσεων ορίζεται η 9η Ιανουαρίου 2017. Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να υποβάλουν τη συμπληρωμένη πρόταση συμμετοχής τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] Για την ενημέρωση και επίλυση αποριών των ενδιαφερομένων, έχει προγραμματιστεί μια σύντομη παρουσίαση του διαγωνισμού την 2α Δεκεμβρίου 2017 (ώρα 11:00, αίθουσα Δ3005).

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό και υποβολής προτάσεων έχουν μεμονωμένοι φοιτητές (προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί) ή ερευνητικές ομάδες, στις οποίες είναι δυνατό να συμμετέχουν και μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ ή λοιπό προσωπικό του Πολυτεχνείου Κρήτης. Στις ομάδες αυτές μπορούν να συμμετέχουν και άτομα εκτός Πολυτεχνείου Κρήτης.

Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από 6μελή επιτροπή από στελέχη του Επιμελητηρίου Χανίων και καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, η οποία αποτελείται από τους:

    Γιάννη Μαργαρώνη, Πρόεδρο Επιμελητηρίου Χανίων
    Μανώλη Λεράκη, Διπλ. Μηχανικό Παραγωγής & Διοίκησης, Νόμιμο Εκπρόσωπο AVOEL
    Γιάννη Τρούλη, Διευθ. Σύμβουλο TTMI Ltd, Εξωτερικό Σύμβουλο Επιμελητηρίου Χανίων
    Νικόλαο Ματσατσίνη, Καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης
    Κώστα Μπάλλα, Καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης
    Ευάγγελο Γρηγορούδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης

Τα κριτήρια αξιολόγησης περιλαμβάνουν την πρωτοτυπία, σαφήνεια και πληρότητα της ιδέας, την κάλυψη των αναγκών της αγοράς, τα ανταγωνιστικά οφέλη, τη μελλοντική βιωσιμότητας της ιδέας, τη μεθοδολογία και την ομάδα υλοποίησης, την ωριμότητα της ιδέας και τις ανάγκες σε πόρους.

Διαδικασία Διαγωνισμού

    Οι ομάδες φοιτητών και ερευνητών θα πρέπει να υποβάλλουν μέχρι την 9η Ιανουαρίου 2017 την πρότασή τους ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση ([email protected]).
    Η πρόταση μπορεί να έχει υποβληθεί και σε άλλο διαγωνισμό, ενώ για τη συγγραφή της θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η φόρμα που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου ().
    Τα βραβεία του διαγωνισμού περιλαμβάνουν:

    Έπαινο στα μέλη των πέντε (5) καλύτερων προτάσεων, καθώς και παροχή υποστήριξης από το Επιμελητήριο Χανίων για την εμπορική αξιοποίηση των ιδεών.
    Χρηματικά έπαθλα των 1.200€, 800€ και 400€ στις ομάδες των τριών (3) καλύτερων προτάσεων.

    Η ανακοίνωση των πέντε (5) καλύτερων προτάσεων θα γίνει την 16η Ιανουαρίου 2017. Οι προτάσεις αυτές θα παρουσιαστούν εν συντομία από τις ομάδες τους στα πλαίσια ειδικής εκδήλωσης που θα διεξαχθεί στο Επιμελητήριο Χανίων την 8η Φεβρουαρίου 2017.
    Η ανακοίνωση των τριών (3) καλύτερων προτάσεων που θα λάβουν και τα αντίστοιχα χρηματικά έπαθλα θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της προαναφερόμενης εκδήλωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο Επιμελητήριο Χανίων (Βασίλης Φόρτσας, τηλ. 2821052329).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook