Με όλες τις τιμές, κλήρος και λαός υποδέχτηκέ σήμερα, τον Σεβασμιότατο, νέο μητροπολίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλο, ο οποίος εκλέχτηκε  ομόφωνα από τους 8 αρχιερείς των Μητροπόλεων της Κρήτης, ως ο αξιότερος μεταξύ ίσων, για να αναλάβει την πνευματική διοίκηση της χηρεύουσας Μητρόπολης μετά την εκδημία του αοιδίμου μητροπολίτη κυρου Ευγενίου.

Στις 10:00 το πρωί αναχώρησαν από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης για την Ιεράπετρα σε πομπή οι 9 αρχιερείς, με επικεφαλής τον Σεβ. αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο.

 Αρχικά έγινε μια σύντομη στάση της πομπής στην πλατεία του Ίστρου Καλού Χωριού, που αποτελεί την πρώτη ενορία της Ι.Μ. Ιεραπύτνης και Σητείας, παρότι ανήκει στον Δήμο Αγίου Νικολάου, όπου το νέο μητροπολίτη υποδχεθηκαν ο πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης π. Φιλάρετος Ζαχαριουδάκης, εφημέριος του Καλού Χωριού και απηύθυνε σύντομα χαιρετισμό ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ Αντώνης Ζερβός.

Ακολούθησε η άφιξη και υποδοχή στην πόλη της Ιεράπετρας, στη συμβολή των οδών Μιχαήλ Κοθρή και Μελετίου Μεταξάκη, Εμμ. Λαμπράκη και Παπάγου.

Η τελετή ενθρονίσεως έγινε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Φωτεινής.

Μετά το πέρας της ενθρονίσεως από τον νέο Μητροπολίτη,ετελέστει τρισάγιο στον τάφο του αοιδίμου Μητροπολίτη κ. Ευγενίου.

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου θα τελεστεί όρθρος και αρχιερατική λειτουργία στον καθεδρικό ναό της Αγίας Φωτεινής προεξάρχοντος του Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου.

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στο κύρος, στην προσωπικότητα του νέου Ιεράρχη και του ευχήθηκε υγεία, δύναμη, και καλή επιτυχία στο Πνευματικό-Ποιμαντορικό του έργο. Παράλληλα ο Περιφερειάρχης διαβεβαίωσε τον νέο Μητροπολίτη κ.κ. Κύριλλο ότι θα έχει την συνεργασία και στήριξη της Περιφέρειας, συνεργασία που είχε αναπτύξει και με τον προκάτοχο του μακαριστό Ευγένιο. 

Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης Κρήτης  Σταύρος Αρναουτάκης παρουσία της Ιεράς Συνόδου, κλήρου, βουλευτών, τοπικών αρχών, φορέων της Ιεράπετρας, Σητεία και λαού απευθυνόμενος στον νέο Ιεράρχη ανέφερε: 

«Σήμερα, Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλε, λαός και κλήρος, σας υποδεχόμαστε με μεγάλη χαρά, 
ικανοποίηση και ελπίδα στην τελετή της ενθρονίσεώς σας, ως νέο ποιμενάρχη στην Ανατολικότερη και Νοτιότερη περιοχή της Κρήτης. 
Όλα αυτά τα συναισθήματα πηγάζουν από την προσδοκία αλλά και τη βεβαιότητα ότι στο πρόσωπό σας, βρίσκουμε έναν άξιο, ηθικότατο, ικανό και πεπειραμένο πνευματικό πατέρα. Σήμερα ο ναός της Αγίας Φωτεινής πανηγυρίζει το μεγάλο γεγονός. Η κοινωνία της Ιεράπετρας φιλόξενα ανοίγει την αγκαλιά της, υποδεχόμενη το νέο Ιεράρχη, που από την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Γοργολαίνη, ξεκίνησε τα πρώτα βήματα στο στίβο της πνευματικής άσκησης, δίπλα στον μακαριστό Ευγένιο, και που από σήμερα θα προσφέρει άριστες πνευματικές υπηρεσίες στο ποίμνιο του, επιτελώντας έργο ιερό και θεάρεστο. Ένα έργο που για δεκαεφτά χρόνια προσέφερε με συνέπεια, ως πρωτοσύγκελος στην ίδια Μητρόπολη. Ως βαθύς γνώστης της Ορθόδοξης πίστης, είμαστε βέβαιοι ότι σε μια εποχή δύσκολη για την κοινωνία το έργο που θα προσφέρει ο νέος ποιμενάρχης θα είναι μεγάλο, αξιόλογο και ανάλογο του Προκατόχου του.

Σεβασμιότατε, 
Από την πλευρά μας ως Περιφέρεια Κρήτης, σας ευχόμαστε κάθε καλό
και σας βεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τη συνεργασία που είχαμε αναπτύξει με τον Προκάτοχό σας, υλοποιώντας από κοινού έργα και πρωτοβουλίες προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας.
Άξιος».  

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook