Tοποθέτηση των «Ενεργών Πολιτών» στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναφορικά με την συζήτηση και ψήφιση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Ηρακλείου και του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Κρήτης:

“Εισάγεται στο Δημοτικό Συμβούλιο, προς συζήτηση και ψήφιση, η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Ηρακλείου και του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Κρήτης.

Στόχος, να κατατεθεί πρόταση στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα, άξονας προτεραιότητας 14 για χρηματοδότηση κατασκευής της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων Ηρακλείου.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι προγραμματικές συμβάσεις γινόταν μεταξύ υπαρκτών φορέων που διαθέτουν επάρκεια και στελέχωση.

Ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ ούτε διαχειριστική επάρκεια έχει ούτε υπαρκτός είναι, ούτε στελεχωμένος.

Ο πρόεδρος (πρώτα κ. Κουράκης, μετά κ. Λαμπρινός) και το Διοικητικό Συμβούλιο του περ. ΦΟΔΣΑ εξ αρχής σκόπιμα επέλεξαν να τον παγώσουν, για τους δικούς τους ξεχωριστούς λόγους ο καθένας.

Έτσι παρ ότι ο νόμος προέβλεπε την συγχώνευση των επιμέρους φορέων στον περιφερειακό αυτό δεν έγινε ποτέ.(από το 2011) Η τελευταία (Τρίτη) παράταση τελειώνει 31-12-2016 και έχει γίνει με την ίδια αιτιολογία, να ολοκληρωθούν δηλαδή οι διαδικασίες συγχώνευσης.

Έτσι μέχρι σήμερα ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ παραχώρησε σημαντικές του αρμοδιότητες, με ευθύνη των διοικήσεων του, όπως ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης, η σύνταξη των τοπικών σχεδίων διαχείρισης των δήμων και ο προγραμματισμός υλοποίησης των απαραίτητων δομών και έργων. Ρόλο που ανέλαβε και διεκπεραίωσε η περιφέρεια.

Ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ, σήμερα, δεν έχει επιχειρησιακό σχέδιο, κανονισμό λειτουργίας, οργανισμό εσωτερικής λειτουργίας, οικονομικά (εισφορές και προϋπολογισμό και οικονομικές καταστάσεις) κλπ όπως προβλέπει ο νόμος 4071/2012 άρθρο 15.

Είναι πολλή νωπή η συζήτηση που έγινε, στο Δημοτικό Συμβούλιο, για τον Περιφερειακό σχεδιασμό, τα τοπικά σχέδια και την γνωμοδότηση της αποκεντρωμένης περιφέρειας (1365/13-4-2016) «περί μη λειτουργίας του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ και την μεταβίβαση της αρμοδιότητας επικαιροποίησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης».

Είναι γνωστό επίσης ότι η μόνη ουσιαστικά απόφαση που πήρε ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ, για προγραμματική σύμβαση ΦΟΔΣΑ – Περιφέρειας με αντικείμενο την σύνταξη των τοπικών σχεδίων διαχείρισης, δεν υλοποιήθηκε, γιατί στην ουσία και τα ίδια τα μέλη του Συμβουλίου δεν την ακολούθησαν.

Ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ στην ουσία δεν έχει ρόλο, δεν έχει προσωπικό, δεν έχει διαχειριστική επάρκεια, ούτε βέβαια πρόγραμμα και πόρους για την υλοποίηση τους. Εξ άλλου ο κ. Δήμαρχος στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ ανέφερε ότι περιμένουμε άμεσα νέα νομοθετική ρύθμιση την κατάργηση του περ. ΦΟΔΣΑ, σαν δικαιολογία της μη λειτουργίας του.

Από την άλλη πλευρά έχετε τον ΕΣΔΑΚ, (ανεξάρτητα αν συμφωνεί κανείς ή όχι με την ύπαρξη και λειτουργία του), ο οποίος για τον Δήμο Ηρακλείου υλοποιεί αυτή την περίοδο την λειτουργία του ΧΥΤΑ Πέρα Γαλήνων και την επαναλειτουργία της μονάδας βιοξήρανσης.

Και επιλέγετε, μεταξύ αυτών των δύο τον ουσιαστικά ανύπαρκτο περιφερειακό ΦΟΔΣΑ.

Έχει κάποια ιδιαίτερη ερμηνεία άραγε αυτή η επιλογή;

Η επιλογή του εταίρου, η πρόταση που θέλετε να κατατεθεί και ο εγκεκριμένος περιφερειακός σχεδιασμός που με την δική σας συγκατάθεση ψηφίστηκε, οι προτεραιότητες της περιφέρειας, έχουν κάποια συνάφεια μεταξύ τους ή είναι σε αντίθετες πορείες;

Τα συμπεράσματα εύκολα και κατανοητά

Ας δούμε όμως την ουσία στο περιεχόμενο της προγραμματικής σύμβασης

Πρώτο θέμα : Δήμος και περιφερειακός ΦΟΔΣΑ συμπράττουν σε προγραμματική σύμβαση (Λαμπρινός με Λαμπρινό δηλαδή). Συμπράττουν δηλαδή με αυτό που δεν υπάρχει και το οποίο αναγνωρίζουν και οι ίδιοι στο κείμενο της προγραμματικής (σελ 3).

Δεύτερο θέμα :
Αν σε σύντομο χρονικό διάστημα αλλάξει το νομικό πλαίσιο, όπως έχετε και εσείς διατυπώσει, με ποιόν θα υλοποιηθεί η προγραμματική σύμβαση ή μήπως γίνεται και αυτό με σκοπιμότητα;

Τρίτο θέμα :
Στην προγραμματική σύμβαση δεν φαίνεται τι αναλαμβάνουν τα συμβαλλόμενα μέρη. Ουσιαστικά φαίνονται μόνο αυτά που αναλαμβάνει ο Δήμος Ηρακλείου. Και εδώ υπάρχει ένα μεγάλο θέμα. Ο δήμος διατυπώνει σε όλους τους τόνους έλλειψη προσωπικού. Τώρα που θα το βρει και μάλιστα με γνώση και στα απορρίμματα για να φέρει σε πέρας αυτή την δράση;

Τέταρτο Θέμα
Η μελέτη και τεχνικοοικονομική πρόταση που την συνοδεύει είναι ελλιπής, χωρίς ουσιαστική τεκμηρίωση, με απροσδιόριστη χωροθέτηση – όταν οι προδιαγραφές επιλεξιμότητας αναφέρουν ρητά (22 f) την ανάγκη συγκεκριμένης κυριότητας ή παραχώρησης

Πέμπτο θέμα :
Διαβάζοντας το άρθρο 2 της σύμβασης φαίνεται καθαρά η επιλογή της ιδιωτικοποίησης για την οποία δουλεύετε με συνέπεια και την έχετε αναφέρει και σαν δυνατότητα τώρα πλέον και σε συνέντευξη σας για τα δύο χρόνια (cretalive). Τώρα για τι λέγατε προεκλογικά και μέχρι πριν λίγο καιρό. Δυστυχώς ακόμα μία αθέτηση
 Έκτο θέμα :

Όπως γνωρίζετε και εσείς καλύτερα οι οικονομικοί πόροι που θα διατεθούν είναι λίγοι και, ουσιαστικά θα προκριθούν έργα που είναι ώριμα (σε αντίθεση με το προτεινόμενο), έτοιμα και πλήρη ως προς τις απαιτήσεις. Εξ άλλου τα χρήματα είναι λίγα 820 εκ από τα οποία 150 σε συνεχιζόμενα, για το λεκανοπέδιο περίπου 300 και για την πρώτη προγραμματική σύμβαση 270 (είναι ήδη σε αξιολόγηση με την Κρήτη μέχρι στιγμής να διεκδικεί ένα ή δύο). Για την δεύτερη προγραμματική περίοδο (που θεωρητικά θα αξιολογηθεί και του Ηρακλείου) μένουν μόνο 240 εκ. Λίγο δύσκολο με την ωριμότητα του

Κλείνοντας αυτή μας την παρέμβαση θέλομε να σημειώσουμε δύο πράγματα

Πρώτο : Είναι λυπηρό ο Δήμος Ηρακλείου (5ος στην Ελλάδα ) να καταθέτει τέτοιου επιπέδου πρόταση.

Δεύτερο και σπουδαιότερο : Όλοι αντιλαμβάνονται ότι τα περιθώρια έγκρισης τέτοιας πρότασης είναι ελάχιστα (αν αυτό συμβεί θα γίνει για πολιτικούς και μόνο λόγους) και οι πιθανότητες μη έγκρισης περισσότερες. Μήπως όμως αυτός είναι ό κρυφός στόχος τους; Ώστε στο τέλος να εμφανίσουν την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης και την εκμετάλλευση της σαν την σωτηρία, στο πρόβλημα που θα έχουν δημιουργήσει οι ίδιο;;

Η δημοτική μας κίνηση « ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ » καταψηφίζει την πρόταση για όλους τους παραπάνω αναφερόμενους λόγους. Δεν θέλομε να οδηγηθεί σε αδιέξοδο το πρόβλημα και της διαχείρισης των απορριμμάτων. Δυστυχώς όμως κύριοι της δημοτικής πλειοψηφίας εκεί το οδηγείται… “

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook