“Μέσα σε δυο χρόνια έχουν γίνει, όσα δεν είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες.” Με αυτά τα λόγια ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, περιγράφει τα όσα έγιναν από την 1η Σεπτεμβρίου 2014 μέχρι και σήμερα στο Ηράκλειο. Τα δυο χρόνια, που η παράταξή του Βασίλη Λαμπρινού  κρατάει τα ηνία της Λότζια. όπως τονίζει ο Δήμαρχος, μέσα στις 82 σελίδες του Απολογισμού που θα παρουσιάσει στους πολίτες, στο Πολιτιστικό Κέντρο.

“Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει σήμερα ούτε ένας τομέας στον οποίο η κατάσταση να μην είναι αισθητά βελτιωμένη σε σχέση με αυτήν που παραλάβαμε. Και επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις τα στοιχεία είναι περισσότερο πειστικά από τα λόγια, θεωρώ ότι ο απολογισμός που ακολουθεί θα σας πείσει για του λόγου το αληθές”

Δύο χρόνια και δύο μήνες συμπληρώθηκαν από την ημέρα που ο Βασίλης Λαμπρινός ανέλαβε τα καθήκοντα του Δημάρχου του Ηρακλείου. Δύο δύσκολα χρόνια , όπως τα χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Δημαρχος, κατά τη διάρκεια των οποίων η παράταξή του δούλεψε σκληρά -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κος Λαμπρινός- για να φέρει εις πέρας μια σειρά από έργα και δράσεις, να δρομολογηθούν παρεμβάσεις και να διαχειριστούν την καθημερινότητα των δημοτών όσο καλύτερα γινόταν.

Ωστόσο, οι προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής δεν σταματούν στα δυο χρόνια. Οι στόχοι από την πρώτη μέρα ήταν και παραμένουν δεδομένοι:

“Το Ηράκλειο να γίνει μία έξυπνη–συνεκτική πόλη, τόπο συνάντησης «5+1» πολιτισμών. Πόλη βιώσιμη, με υποδομές και υπηρεσίες που συνεισφέρουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής των δημοτών και στην βελτίωση του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος. Πόλη ανθεκτική, με αποτελεσματικές υποδομές κοινωνικής στήριξης, ανθρωποκεντρικά δομημένη κοινωνική πολιτική, συμμετοχικά δίκτυα αλληλεγγύης, οργανωμένες δομές πολιτικής προστασίας, προστασία της απασχόλησης και της ασφάλειας των πολιτών.”

Ο πήχης έχει ανέβει για την παράταξη του Βασίλη Λαμπρινου. Το Ηράκλειο μετατρέπεται σε μία πόλη με ισχυρή πολιτιστική και τουριστική ταυτότητα, μια πόλη- φάρο πολιτισμού, με ελκυστικές τουριστικές υπηρεσίες και προϊόντα, δυναμική και δημιουργική βιομηχανία, με ισχυρή συνεισφορά στην τοπική οικονομία.

“Ένα Ηράκλειο πραγματικά Έξυπνη Πόλη, τόπο καινοτομίας, ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, βελτιωμένης ποιότητας ζωής, ηλεκτρονικής και συμμετοχικής διακυβέρνησης.”

Με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη, η Δημοτική Αρχή, προωθεί ένα ηθικό συμβόλαιο της Λότζια με τους πολίτες, που στηρίζεται στη διαφάνεια, τη νομιμότητα και την αξιοκρατία.

” Ενθαρρύνουμε τους πολίτες να συμβάλλουν με τις προτάσεις, τις ιδέες τους και την εθελοντική συμμετοχή τους στη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού, συμμετοχικού μοντέλου τοπικής  δημοκρατίας. Θέλουμε να χτίσουμε μαζί τους μια σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας. Τους λέμε πάντα την αλήθεια, ακούμε την κριτική τους και μαζί προχωρούμε για να αλλάξουμε την πόλη μας προς το καλύτερο”. Και ο Δήμαρχος συνεχίζει “Θεωρώ ότι, δεδομένων των συνθηκών, τα βήματα που κάναμε τα προηγούμενα δυο χρόνια προς την επίτευξη των παραπάνω στόχων ήταν μεγάλα.

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΕΤΙΑΣ 2014 – 2016

“Από την πρώτη ημέρα της θητείας μας” όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, “κληθήκαμε να λειτουργήσουμε σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης. Η κρίση και τα παρεπόμενά της διαμόρφωσαν μια αναπόδραστη πραγματικότητα, την οποία καμία άλλη δημοτική αρχή δεν αντιμετώπισε στον βαθμό που την αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να την αντιμετωπίζουμε εμείς. Οι  συγκεκριμένες περιστάσεις μας έκαναν ακόμη πιο προσεκτικούς στην διαχείριση των οικονομικών του Δήμου. Ακόμη κι αν αυτό έχει πολιτικό και επικοινωνιακό κόστος, θα το πληρώσουμε ευχαρίστως προκειμένου να μην σπαταληθεί άσκοπα ούτε ένα ευρώ των δημοτών”.

Ο Βασίλης Λαμπρινός και η παράταξη του μιλάνε με αριθμούς:

“Παραλάβαμε στις 31 Αυγούστου του 2014 υπόλοιπο (καταθέσεις σε τράπεζες) στο  ταμείο του Δήμου 25.420.594,80 ευρώ και στις 31 Αυγούστου του 2016 το υπόλοιπο αυτό ήταν 36.726.655,76 ευρώ. Μπορεί οι αριθμοί καθ’ εαυτούς να μην λένε πολλά, στην προκειμένη περίπτωση όμως διασφαλίζουν ότι ο Δήμος είναι οικονομικά υγιής και μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του, αλλά κυρίως, μπορεί να κάνει έργα από ίδιους πόρους, πράγμα εξαιρετικά σημαντικό τώρα που το ΕΣΠΑ και οι δημόσιες επενδύσεις βρίσκονται στο ναδίρ”.

Ο Βασίλης Λαμπρινός στον πρόλογο της παρουσίασης του προϋπολογισμού του δήμου αναμένεται να περιγράψει την φιλοσοφία της Λότζια, η οποία αν και πέρασαν δύο χρόνια, παραμένει η ίδια “Δεν μας ενδιαφέρουν τα έργα – πυροτεχνήματα που δεν εντάσσονται σε έναν ουσιαστικό σχεδιασμό, εγκαινιάζονται με τυμπανοκρουσίες και εν συνεχεία αποδεικνύονται υπερκοστολογημένα και δυσλειτουργικά. Μας ενδιαφέρουν τα έργα που θα αποτελούν μέρος του συνολικού, στρατηγικού σχεδιασμού μας για το Ηράκλειο και που θα διευκολύνουν με διάφορους τρόπους την ζωή των κατοίκων του, όχι πρόσκαιρα αλλά σε βάθος χρόνου. Και μας ενδιαφέρει επίσης ό,τι γίνεται, να γίνεται σωστά και με απόλυτη διαφάνεια. Μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο και πάντα με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών, έχουμε καταθέσει σημαντικό έργο σε ολόκληρο το φάσμα των αρμοδιοτήτων μας. “

Αναφερόμενος στην Κοινωνική Πολιτική ο Δημαρχος τονίζει “φροντίσαμε ώστε εκατοντάδες συμπολίτες μας με οικονομικές δυσκολίες να ωφελούνται από τις δομές του Δήμου”.

Για τον τομέα του Πολιτισμού, ο κος Λαμπρινός αναφέρεται στις αλλαγές που έγιναν αλλά και στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τα δυο τελευταία χρόνια στο Ηράκλειο.

” Αλλάξαμε τις προτεραιότητες με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2016 η πόλη να αναδείξει την δημιουργικότητα του καλλιτεχνικού δυναμικού της και να ζήσει στιγμές που είχε χρόνια να ζήσει. Το «Τέχνη καθ΄ οδόν», το «Κρήτη, μια Ιστορία, Πέντε Συν ένας Πολιτισμοί», το «Εκτός Πόλης» ήταν τρία φεστιβάλ με διαφορετική στόχευση αλλά κοινή αφετηρία: Την πεποίθησή μας ότι ο πολιτισμός αποτελεί την ταυτότητά μας. Η επιτυχία τους δείχνει ότι υπάρχουν χιλιάδες Ηρακλειώτες που συμμερίζονται την ίδια πεποίθηση. “

Ο κος Λαμπρινός δεν αφήνει ασχολίαστες και τις προσπάθειες που καταβάλλει το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Ηαρακλείου, αντιδημαρχία Παιδείας, αλλά και η ΔΕΠΤΑΗ  “Στο Πράσινο αναμορφώνουμε τα πάρκα της πόλης. Στην Παιδεία στηρίζουμε εμπράκτως τους καθηγητές και τους γονείς.Στην Ηλεκτρονική διακυβέρνηση μειώνουμε την γραφειοκρατία και αυξάνουμε τη διαφάνεια Στα καταστήματα της ΔΕΠΤΑΗ πετύχαμε βελτίωση της παροχής υπηρεσιών και των οικονομικών επιδόσεων τους. “

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook