Η χειρότερη εβδομάδα του σε διάστημα ενός έτους ολοκληρώθηκε για τον Dow Jones την Παρασκευή με το βιομηχανικό δείκτη να υποχωρεί για έκτη διαδοχική ημέρα εκ των οποίων τις τελευταίες πέντε είχε απώλειες 4,2%.

Ανάλογη είναι η εικόνα, σύμφωνα με το capital.gr, για τους Nasdaq και S&P 500 με τον πρώτο να σημειώνει πτώση 3,6% και το δεύτερο 3,9%. Για το μήνα Ιούλιο ο βιομηχανικό δείκτης, όπως και ο S&P 500, υποχώρησε 2,2% ενώ ο τεχνολογικός δείκτης σημείωσε πτώση 0,6%.

Οι συναλλαγές της Παρασκευής ξεκίνησαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1% μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,3% σε ετήσια βάση το β΄ τρίμηνο ενώ οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8%.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο αναθεώρησε έντονα καθοδικά την ανάπτυξη του α΄ τριμήνου στο +0,4% από την προηγούμενη εκτίμηση για άνοδο 1,9%.

Παράλληλα με το ΑΕΠ το κλίμα των συναλλαγών βάρυνε και η συνεχιζόμενη διαμάχη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για το ανώτατο όριο χρέους και τον τρόπο αύξησής του. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε εκ νέου τα στελέχη των κομμάτων σε Βουλή και Γερουσία να βρουν άμεσα ένα συμβιβαστικό σχέδιο, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα αντιμετωπίζει το φάσμα της στάσης πληρωμών και η πιστοληπτική της αξιολόγηση κρέμεται από μια κλωστή.

Επίσης ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Jay Carney επανέλαβε πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε μία προσωρινή αύξηση του ορίου χρέους εάν το Κογκρέσο χρειάζεται μερικές ημέρες ακόμα για να καταλήξει σε συμφωνία για τη μείωση του ελλείμματος.

Μετά την έναρξη των συναλλαγών ανακοινώθηκε πως η καταναλωτική εμπιστοσύνη στα τέλη του Ιουλίου, σύμφωνα με έρευνα που διεξάγει το University of Michigan σε συνεργασία με το Reuters, σημείωσε πτώση. Η τελική μέτρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης Thomson Reuters/University of Michigan για τον Ιούλιο ήταν στις 63,7 μονάδες. Στα τέλη του Ιουνίου ο δείκτης ήταν στις 71,5 μονάδες. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη για τον Ιούνιο στις 64 μονάδες.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 96,87 μονάδες (-0,79%) στις 12.143,20 μονάδες. Ο Nasdaq σημείωσε πτώση 9,87 μονάδων (-0,36%) φτάνοντας τις 2.756,30 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 8,39 μονάδων (-0,65%) στις 1.292,20 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones σημειώνεται ότι μόλις καμία κατάφερε να σημειώσει κέρδη, μία ήταν αμετάβλητη, ενώ 28 σημείωσαν πτώση.

Οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα η Hewlett-Packard (-2,9%), η Merck (-2,29%) και η Disney (-2,06%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 0,03 δολ. ή σε ποσοστό 2,24% και έκλεισε στα 1,31 δολ.

Από το χώρο των αποτελεσμάτων, αύξηση κερδών και εσόδων ανακοίνωσε ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Merck & Co. για το β΄ τρίμηνο του έτους. Ειδικότερα, η Merck ανακοίνωσε κέρδη 2,02 δισ. δολ. ή 65 cents ανά μετοχή από 752,4 εκατ. δολ. ή 24 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Χωρίς να περιλαμβάνονται κόστη αναδιάρθρωσης και άλλες επιπτώσεις, τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 95 cents από 86 cents. Την ίδια στιγμή τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 7,1% στα 12,15 δισ. δολ.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 95 cents με έσοδα 11,78 δισ. δολ. Για το έτος η εταιρεία αναβάθμισε το χαμηλότερο τμήμα των προβλέψεων της για τα κέρδη ανά μετοχή κατά 2 cents και πλέον περιμένει τα κέρδη να διαμορφωθούν από 3,68 δολ. έως 3,76 δολ. ανά μετοχή. Η εταιρεία επιβεβαίωσε παράλληλα το guidance για τα έσοδα.

Αύξηση κερδών και εσόδων κατέγραψε το δεύτερο τρίμηνο η πετρελαϊκή εταιρεία Chevron καθώς η ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου και τα μεγαλύτερα περιθώρια στη διύλιση αντιστάθμησαν τη μικρότερη παραγωγή. Ειδικότερα, τα κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν 51% στα 7,73 δισ. δολ., ή 3,85 δολ. ανά μετοχή, από 5,41 δισ. δολ., ή 2,7 δολ. ανά μετοχή, ενώ τα έσοδα σημείωσαν άλμα 30% στα 69 δισ. δολ. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters ανέμεναν κέρδη ανά μετοχή 2,7 δολ. και έσοδα 71,6 δισ. δολ. Η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε 0,93% στα 104,05 δολ.

\”Άλμα\” 34% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη γ΄ τριμήνου χρήσης της Starbucks, με ώθηση από τις υψηλότερες πωλήσεις καταστημάτων που λειτουργούν τουλάχιστον ένα χρόνο στις ΗΠΑ αλλά και το εξωτερικό όπου η κίνηση των καταναλωτών αυξήθηκε.

Αναλυτικά, τα κέρδη της Starbucks διαμορφώθηκαν στα 279,1 εκατ. δολ. ή 36 σεντς ανά μετοχή, από 207,9 εκατ. δολ. ή 27 σεντς ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα καθαρά της έσοδα σημείωσαν άνοδο 12% στο ίδιο διάστημα στα 2,93 δισ. δολάρια, με τους αναλυτές να τα τοποθετούν στα 2,84 δισ. δολ. Για το σύνολο της χρήσης, η διοίκηση αναμένει κέρδη της τάξης των 1,50-1,51 δολ. ανά μετοχή, αναβαθμίζοντας τις εκτιμήσεις του Απριλίου. Η μετοχή των Starbucks ενισχύθηκε 0,28% κλείνοντας στα 40,09 δολ.

Ζημιές 56 εκατ. δολ., ή 19 σεντς ανά μετοχή, έναντι κερδών 80 εκατ. δολ., ή 27 σεντς ανά μετοχή, κατέγραψε το δεύτερο τρίμηνο η Motorola Mobility. Σε μη – GAAP βάση η εταιρεία είχε κέρδη 9 σεντς ανά μετοχή ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν 28% στα 3,3 δισ. δολ. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters ανέμεναν κέρδη 6 σεντς ανά μετοχή και έσοδα 3,12 δισ. δολ.

Για το τρίτο τρίμηνο η εταιρεία προβλέπει κέρδη ανά μετοχή από 0 έως 10 σεντς ενώ οι αναλυτές 25 σεντς. Για το έτος η Motorola Mobility αναμένει κέρδη 48 έως 60 σεντς ανά μετοχή ενώ οι αναλυτές 74 σεντς. Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε πτώση 2,27% στα 22,39 δολ.

Σε συμφωνία κατέληξε η Yahoo με την κινεζική Alibaba Group και την ιαπωνική διαδικτυακή εταιρεία SoftBank σχετικά με την online μονάδα πληρωμών της δεύτερης, Alipay. Η Yahoo είχε ανακοινώσει το Μάιο ότι ενημερώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση για την απόφαση της Alibaba να μεταβιβάσει σε ξεχωριστή οντότητα την Alipay.

Η Yahoo ειδοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου ότι η Alibaba είχε μεταβιβάσει τη μονάδα σε ξεχωριστή οντότητα πριν από επτά μήνες χωρίς να το γνωρίζει ή να το έχει εγκρίνει το Δ.Σ. της Alibaba ή οι μέτοχοι της. Η μεταβίβαση έγινε καθώς η κεντρική τράπεζα της Κίνας παρουσίασε νέους κανονισμούς που πιθανώς απαγορεύουν σε ξένες εταιρείες να κατέχουν πλειοψηφικές
συμμετοχές σε εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών.

Σημειώνεται πως η Yahoo έχει το 43% της κινεζικής εταιρείας ενώ η SoftBank το 33%. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, η Alibaba Group θα λάβει 2 δισ. έως 6 δισ. δολ. από την εισαγωγή της Alipay στο χρηματιστήριο. Ο τίτλος της Yahoo κατέγραψε απώλειες 2,96% στα 13,1 δολ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook