Για επικοινωνιακά παιχνίδια του δημάρχου Χανίων κάνει λόγο η ΕΛΜΕ Χανίων σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου οτι γίνεται προσπάθεια να χτιστούν νέα σχολεία στα Χανιά μέσω ΣΔΙΤ.

Ήδη από το Σεπτέμβρη γράφαμε σε σχετική μας απόφαση :

«Απαιτούμε από τη Δημοτική αρχή να κάνει επιτέλους τις ενέργειες που απαιτούνται για να χτιστούν τα σχολεία που λείπουν. Δηλαδή το 2ο Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών, το 2ο Γυμνάσιο Ν. Κυδωνίας, τα συγκροτήματα στο «κτήμα Μάνου» και στα Λιβάδια όπου τα οικόπεδα υπάρχουν εδώ και χρόνια. Συμβουλεύουμε επίσης το Δήμαρχο να σταματήσει την επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος για κτίσιμο σχολείων μέσω ΣΔΙΤ, καθώς όπως γνωρίζει, η ένταξή τους σε ΣΔΙΤ ήταν ο λόγος που κανένα από αυτά δεν προχώρησε εδώ και 12 χρόνια. Αντίθετα την ίδια περίοδο, δεκάδες σχολεία παραδόθηκαν στην περιφέρεια Κρήτης χρηματοδοτούμενα από άλλους πόρους (ΕΣΠΑ, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αυτοτελείς πόροι, κλπ)».

Τελικά, ο Δήμος Χανίων με μία αιφνιδιαστική απόφαση, χωρίς να έχει συζητηθεί στην επιτροπή παιδείας του Δήμου, χωρίς να ζητηθεί η γνώμη των πολιτών και της εκπαιδευτικής κοινότητας, αποφάσισε το χτίσιμο σχολικών μονάδων και την ανακατασκευή του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας των Λαών μέσω Συμπράξεων Δημοσίου κ Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Την απόφαση αυτή καταψήφισαν προς τιμήν τους μόνο τρεις (3)! Δημοτικοί Σύμβουλοι. Στην εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο τονίζεται .. «Το πλαίσιο υλοποίησης των παραπάνω έργων ως έργα ΣΔΙΤ περιλαμβάνει την ανάθεση, κατόπιν διαγωνισμού, σε ιδιώτη ανάδοχο, ο οποίος θα αναλάβει τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, καθαριότητα και φύλαξη των σχολικών μονάδων και του πάρκου για χρονική περίοδο έως 27 έτη». Παρακάτω σημειώνει «Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό, ο ιδιώτης ανάδοχος θα χρηματοδοτήσει με ιδία ή/και δανειακά κεφάλαια την κατασκευή των σχολικών μονάδων και του πάρκου, ενώ θα παραμείνει υπεύθυνος για όλη τη χρονική διάρκεια της σύμβασης..».

Η θέση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων 
1.    Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες τόσο των κυβερνήσεων όσο και των Δημοτικών αρχών(παλιών και νέων) για την αδιαφορία τους, την αδράνεια για την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος της σχολικής στέγης, προβλήματος που θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει παραδοθεί ούτε μία! σχολική αίθουσα στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

2.    Το ζήτημα της σχολικής στέγης παραμένει έντονο, ιδιαίτερα στα σχολεία της πόλης – και όχι μόνο-, όταν όλοι γνωρίζουμε για τις αίθουσες που έχουν χωριστεί με γυψοσανίδες και οι μαθητές ακούνε ταυτόχρονα 2 καθηγητές, αίθουσες χωρίς παράθυρα (!), υπόγεια, αίθουσες που ήταν εργαστήρια ή βιβλιοθήκες, πρώην τουαλέτες, λεβητοστάσια κλπ. Επομένως το πρόβλημα, δεν αντιμετωπίζεται ακόμα και αν χτιστούν οι νέες σχολικές μονάδες.

3.    Τα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου κ Ιδιωτικού Τομέα) είναι ένα διαρκές σκάνδαλο από το 2004 μέχρι σήμερα. Το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου είναι θεωρητικά 80% και του ιδιώτη «επενδυτή» 20%. Με δεδομένη την υπερκοστολόγηση των έργων, με το 80% της χρηματοδότησης από το δημόσιο ο ιδιώτης ολοκληρώνει το έργο και του μένουν και χρήματα. Μετά εισπράττει και για 27 χρόνια ενοίκια (μιλώντας για τα σχολεία), ή διόδια πριν καν κατασκευάσει το έργο. Δηλαδή πληρώνουμε από τους φόρους μας την κατασκευή του έργου και στη συνέχεια για 27 ή 99 χρόνια ενοίκια, διόδια, σπατόσημο κλπ. 

4.    Τα ερωτήματα είναι κρίσιμα για το ποιος τελικά θα πληρώσει τον εργολάβο για τα σχολεία και το πάρκο; Ποιος θα είναι ο ρόλος του κράτους; Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια οι διάφοροι εργολάβοι έκαναν «πάρτυ» με τις κρατικές χρηματοδοτήσεις, τα δανεικά και αγύριστα, με τις υπερκοστολογήσεις, βάρη τα οποία φορτώθηκαν στις πλάτες του λαού ο οποίος πληρώνει ακόμα τα περίφημα μεγάλα έργα (Ολυμπιάδα, δρόμοι κλπ).

5.    Αλήθεια, από πότε η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει τα εχέγγυα για την ποιότητα των έργων που παραδίδει, όταν όλοι γνωρίζουμε για αστοχίες, λάθη και παραλείψεις από τους διάφορους εργολάβους στη λογική να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους; 

6.    Ποιός αλήθεια θα διασφαλίσει την προστασία των σχολικών μονάδων και του πάρκου από την ιδιωτική χρήση και τα ιδιωτικά συμφέροντα; Άλλωστε, στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται από την απόφαση του δήμου η δυνατότητα του ιδιώτη να φτιάξει και να εκμεταλλευτεί αθλητικές εγκαταστάσεις στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας.

7.    Η απαξίωση,  η εγκατάλειψη και ερήμωση των δημόσιων χώρων και η προπαγάνδα για δημιουργία θέσεων εργασίας, που στην πραγματικότητα θα είναι επισφαλείς και φτηνές σε ένα νέο εργασιακό κάτεργο, συμπληρώνουν έντεχνα τις μεθοδεύσεις τους για να περάσουν τα σχέδια των αναδιαρθρώσεων και η ολοκληρωτική παράδοση του δημόσιου πλούτου στην οικονομική ολιγαρχία.

8.    Η λογική των ΣΔΙΤ (με όποια μορφή και παραλλαγή)  παρουσιάζεται ως η «μοναδική» λύση για την αντιμετώπιση των λαϊκών αναγκών τόσο από τις μνημονιακές κυβερνήσεις όσο και από την κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη αφήγηση και τους απολογητές της. Στα πλαίσια αυτά το κράτος «αποσύρεται» από την υποχρέωση του να χτίζει σχολεία, όπως αποσύρεται από την υποχρέωση του να παρέχει συντάξεις, περίθαλψη, συντάξεις. Παράλληλα το κράτος χαρίζει δρόμους, 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook