Περίπου κατά μισό εκατομμύριο λιγότεροι εμφανιζόμαστε οι Έλληνες σε σχέση τους υπολογισμούς που είχε κάνει η ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή) το 2009 καθώς και κατά 200.000 περίπου σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή που πραγματοποιήθηκε το 2001.

Τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής, προκάλεσαν έντονο προβληματισμό και ανησυχία σε μία ήδη κρίσιμη καμπή της ελληνικής κοινωνίας που εκτός του οικονομικού μαρασμού βρίσκεται αντιμέτωπη και την συρρίκνωση του πληθυσμού.

Σε ερώτηση του protothema.gr προς την διοίκηση της Ελληνικής Στατιστικής που η εξήγηση που δόθηκε αιτιολογεί εν μέρει την μείωση που εμφανίζεται στην απογραφή στην μεθοδολογία του υπολογισμού των αλλοδαπών στο σύνολο του μόνιμου πληθυσμού της χώρας.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ «η απογραφή του 2011, σύμφωνα με τον Κανονισμό 763 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εστίασε στην καταμέτρηση του μόνιμου πληθυσμού της Χώρας (δηλαδή των ατόμων που έχουν ζήσει συνεχώς στον τόπο συνήθους διαμονής τους για περίοδο τουλάχιστον 12 μηνών πριν την ημερομηνία αναφοράς της Απογραφής ή έφθασαν στον τόπο συνήθους διαμονής τους κατά τους τελευταίους 12 μήνες πριν την ημερομηνία αναφοράς, με την πρόθεση να παραμείνουν εκεί για τουλάχιστον 1 χρόνο).

Αυτό διέφερε από την Απογραφή του 2001, η οποία είχε σκοπό τη καταγραφή του de facto πληθυσμού, δηλαδή των ατόμων που ήταν παρόντα στο τόπο απογραφής».

Με τον τρόπο αυτό όμως που θέσπισε η Ευρωπαϊκή Ένωση «κρύβεται», σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα στο protothema.gr, από τα επίσημα στοιχεία η πραγματική πληθυσμιακή εικόνα μιας χώρας που μπορεί να εμφανίζει στα χαρτιά 10.787.690 μόνιμου κατοίκους, την ώρα που δεκάδες ή ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες μπορούν να μην υπολογίζονται στον πληθυσμό λέγοντας απλά στον απογραφέα πως ήρθαν πριν ένα μήνα στη χώρα ή πως πρόκειται να την εγκαταλείψουν πάρα πολύ σύντομα!

Η ΕΛΣΤΑΤ πάντως επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα του Μόνιμου Πληθυσμού του 2011 που δημοσιεύθηκαν είναι προσωρινά και ενδέχεται να παρεκκλίνουν από τα οριστικά και τονίζει ότι τα αποτελέσματα της Απογραφής του 2011 δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα με εκείνα της Απογραφής του 2001 .

Πάντως στα αίτια της μείωσης του πληθυσμού όπως αυτή παρουσιάζεται στα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής μπορούν ακόμη να προστεθούν τόσο η μείωση των γεννήσεων όσο και ο επαναπατρισμός πολλών οικονομικών μεταναστών κυρίων από βαλκανικές χώρες που τον τελευταίο χρόνο εγκατέλειψαν την Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook