Από αδιέξοδο σε αδιέξοδο κινείται η αμερικανική πολιτική ζωή στο θέμα του χρέους, αφού η μεν Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικανών, ωστόσο, η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία το απέρριψε.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ αναμένεται να προωθήσει μια διαφορετική προσέγγιση, που φιλοδοξεί ότι θα αποσπάσει ικανό αριθμό ψήφων ώστε να εγκριθεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου πριν από την λήξη της προθεσμίας της 2ας Αυγούστου, αναφέρει το in.gr.

Το νομοσχέδιο Ριντ ενδέχεται να εγκριθεί από τη Γερουσία στις 08:00 ώρα ανατολικής ακτής των ΗΠΑ (15:00 ώρα Ελλάδας) τη ερχόμενη Δευτέρα, ένα 24ωρο προτού η χώρα κηρύξει στάση πληρωμών.

Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν απειλήσει πως θα μειώσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ των ΗΠΑ εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία -και, ενδεικτικά, ο ίδιος ο Ομπάμα σχολίασε πως εάν συμβεί αυτό «θα φταίει το ότι το πολιτικό μας σύστημα δεν είναι της κλάσης ΑΑΑ».

Οι φόβοι για το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας -και τις πιθανές επιπτώσεις διεθνώς που θα είχαν αρνητικές εξελίξεις στις ΗΠΑ- εντάθηκαν από τα στοιχεία της Παρασκευής που έδειξαν πως η αμερικανική ανάπτυξη στο β' τρίμηνο ήταν πιο αδύναμη του αναμενόμενου.

Η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται ήδη για το χειρότερο: Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει άμεσα ένα σχέδιο του πώς θα συνεχίσει τη λειτουργία του εάν το Κογκρέσο δεν φτάσει σε συμφωνία για να αυξήσει το όριο δανεισμού πέραν των 14,3 τρισ. δολαρίων.