Το NATO ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε μια σειρά αεροπορικών πληγμάτων ακριβείας εναντίον τριών δορυφορικών αναμεταδοτών της λιβυκής τηλεόρασης με στόχο να «κάνει το συνταγματάρχη Καντάφι να σωπάσει».

«Πριν από μερικές ώρες, το NATO πραγματοποίησε αεροπορικά πλήγματα εναντίον τριών 'πιάτων' δορυφορικής εκπομπής της λιβυκής τηλεόρασης (. . .) προκειμένου να εμποδιστεί ο συνταγματάρχης Καντάφι να χρησιμοποιεί τα μέσα αυτά για εκφοβισμό και να υποκινεί σε πράξεις βίας εναντίον του άμαχου πληθυσμού», αναφέρει ανακοινωθέν του NATO.

«Σε αυτά τα πλήγματα χρησιμοποιήθηκαν τηλεκατευθυνόμενες βόμβες», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμφώνου Ρολάντ Λαβουά. «Βρισκόμαστε στην διαδικασία της ανάλυσης των αποτελεσμάτων» των επιδρομών, πρόσθεσε.

«Η επέμβασή μας ήταν αναγκαία διότι η τηλεόραση χρησιμοποιείται από το καθεστώς για την καταπίεση του άμαχου πληθυσμού. Ο Καντάφι χρησιμοποιεί τις τηλεοπτικές παρεμβάσεις του για να ενσταλάξει μίσος μεταξύ των λίβυων και να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές του», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του NATO.

 «Όπως ορίζει η εντολή μας για την προστασία του άμαχου πληθυσμού, έπρεπε να αναλάβουμε δράση. Η επιχείρηση σχεδιάστηκε προσεκτικά για να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο να υπάρξουν θύματα και με την πρόθεση να μην καταστραφούν όλες οι υποδομές της λιβυκής τηλεόρασης», πρόσθεσε.

Νωρίτερα παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου αλ Τζαμαχιρία είχε δηλώσει ότι εγκαταστάσεις του επλήγησαν από επιδρομές «των επιτιθέμενων αποικιοκρατών σταυροφόρων» --όπως η λιβυκή κρατική τηλεόραση αλλά και ο ίδιος ο συνταγματάρχης Καντάφι αποκαλεί το NATO-- χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.