Ανακοίνωση αναφορικά με τον απολογισμό του δημάρχου κ. Βασίλη Λαμπρινού εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου:

“Χωρίς ίχνος μετριοπάθειας και συστολής, η Δημοτική Αρχή διαφημίζει το «έργο της» και το περιβάλλει με την επισημότητα της «ειδικής συνεδρίασης» του Δημ. Συμβουλίου. Μια «συνεδρίαση» στην οποία θα παρελάσουν τα στελέχη της και θα αλληλοσυγχαίρονται για τα πεπραγμένα τους.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση», όπως άλλωστε δήλωσε και στο ΔΣ που αποφάσισε την «ειδική συνεδρίαση», δεν πρόκειται να πάρει μέρος σ’ αυτό το πανηγύρι.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει ομολογήσει πολλές φορές και δημόσια, ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή, όπως και οι προηγούμενες, πράγματι παρήγαγαν έργο. Μόνο που το έργο αυτό καθοριζόταν με κάθε λεπτομέρεια από την Ε.Ε. και την εκάστοτε κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) και εξυπηρετούσε μόνο το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Επειδή συμφωνούν με αυτή την πολιτική, δεν θα βρει κανείς ούτε μια καταγγελία της ΕΕνωσιακής και κυβερνητικής πολιτικής ούτε από την Δημοτική Αρχή αλλά ούτε και από τις άλλες παρατάξεις της «αντιπολίτευσης».

Εκατομμύρια σπαταλιούνται, κυρίως μέσα από τα προγράμματα της ΕΕ (Interreg, κλπ), σε δράσεις και προγράμματα που καμιά σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, στοχεύουν όμως πάντα στο πως θα κερδίσουν τα μεγάλα συμφέροντα, πετώντας μερικά ψίχουλα στους χιλιάδες άνεργους του δήμου μας, προσπαθώντας να «κοιμίσουν» το λαό, να τον κάνουν να πιστέψει ότι εργαζόμενος και κεφάλαιο έχουν τα ίδια συμφέροντα. Να μην αγνοούμε δε το ότι τα περισσότερα από τα όποια έργα, γίνονται με δάνεια, που θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι οι δημότες.

Αυτή την πολιτική έχουν κατασκευαστεί να υπηρετούν Δήμοι και Περιφέρειες μέσα από τον Καλλικράτη. Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι δήμοι και Περιφέρειες αναφέρονται από την ΕΕ και τα μνημόνια ως «γενική κυβέρνηση».

Αποτελούν το μακρύ της χέρι, που το χρειάζεται για να κρατά το λαό υποταγμένο, να εισπράττει και να επιβάλλει νέα χαράτσια: δημοτικά τέλη, τροφεία, πρόστιμα, κλπ. Να πληρώνει ο λαός ξανά και ξανά για τα στοιχειώδη δικαιώματα που έχουν γίνει πολυτέλεια: τα σχολεία, την υγεία, την πρόνοια, κλπ.

Για όλα αυτά η δημοτική αρχή μπορεί να αισθάνεται περήφανη. Μάλιστα, η Δημοτική Αρχή αναφέρει στον απολογισμό της ότι: «μέσα σε δυο χρόνια, έχουν γίνει σε ορισμένους τομείς τόσα, όσα δεν είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες». Πράγματι, η «έξυπνη πόλη» για τους τουρίστες ώστε να κερδίζουν ακόμα περισσότερο οι ιδιοκτήτες των κρουαζιερόπλοιων, οι μεγαλοξενοδόχοι και οι πολυεθνικές του εμπορίου στο Ηράκλειο, με την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού, του αθλητισμού, αποτελεί το όνειρο του κεφαλαίου και τον εφιάλτη του λαού.

Στο αντίποδα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» εδώ και δυο χρόνια, όπως και την προηγούμενη θητεία, στάθηκε η μόνη αντιπολίτευση από τη σκοπιά των εργατικών-λαϊκών συμφερόντων μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αποκάλυψε στον Ηρακλειώτικο λαό τα σχέδια του κεφαλαίου, χάλασε τη «σούπα» στην οποία, κατά κανόνα σχεδόν, μετατρέπονταν οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, με ευθύνη και των υπόλοιπων παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Με δεκάδες παρεμβάσεις, ψηφίσματα και προτάσεις έφερε στο προσκήνιο τα προβλήματα της πόλης και της υπαίθρου του δήμου μας.

Όμως αυτό δεν μας αρκεί. Η βασική στόχευση μας είναι ο ίδιος ο Ηρακλειώτικος λαός να έρθει στο προσκήνιο, μέσα από τους αγώνες του, να φέρει στην ημερήσια διάταξη της ζωής τις σύγχρονες ανάγκες του. Η δημοτική αρχή, η Τοπική διοίκηση γενικά, είναι βασικός πυλώνας της αντεργατικής, φορομπηχτικής και αντιλαϊκής πολιτικής της εκάστοτε κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου που τον πετάει στην ανεργία, που διαλύει τις σχέσεις εργασίας, που του πετάει μερικά ψίχουλα για να μην μιλάει. Γι αυτό αποτελεί εχθρό και όχι σύμμαχο του λαού.

Μερικά μόνο νούμερα από τα απολογιστικά στοιχεία της ίδιας της Δημοτικής Αρχής, που δεν πρόκειται να ειπωθούν στη «ειδική …φιέστα» και δείχνουν την …φιλολαϊκή της κατεύθυνση και τα …έργα της.

Υπερκάλυψη των στόχων εις βάρος του λαού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ    2015    9/μηνο 2016
Έσοδα από ανταποδοτικά τέλη    116,4%    78,2%
Έσοδα από λοιπά τέλη    132,7%    124,0%
Φόροι και εισφορές    193,9%    148,9%
Προσαυξήσεις-πρόστιμα-παράβολα    291,5%    261,3%

Όσο για έργα;

Το 2015 αποτελούσαν το 9,7% του προϋπολογισμού και εκτελέστηκε το 43,6% (δηλαδή το 4,2%) οι δε μελέτες που προετοιμάζουν τα νέα έργα αποτελούσαν το 5,0% και εκτελέστηκε το 46,5% (δηλαδή το 2,3%)

Τα αντίστοιχα για το εννιάμηνο του 2016 είναι: έργα: 7,18%, εκτέλεση 9,8% (δηλαδή 0,7%) και μελέτες: 3,1%, εκτέλεση 31,1% (δηλαδή 1,0%)

Όντως νούμερα για …πανηγύρια !

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τους άνεργους, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τις γυναίκες, τη νεολαία να μην μείνουν άπραγοι, στο περιθώριο. Να μην θαμπωθούν από τις φιέστες και τα μεγάλα λόγια. Όλα αυτά τα πλήρωσαν και τα πληρώνουν πολύ ακριβά. Να βγουν μπροστά, οργανωμένοι στα ταξικά σωματεία τους, στις λαϊκές επιτροπές , στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, στα σχολειά και τις σχολές και να διεκδικήσουν τη ζωή τους και τον πλούτο που παράγουν και τους ανήκει.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook