Οι υψηλές τιμές των καυσίμων στην Κρήτη αλλά και τα φαινόμενα νοθείας, είναι το αντικείμενο Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. 

Όπως αναφέρει στην Ερώτησή του, \”η πρόσφατη επιβολή ανώτατης τιμής χονδρικής και καταναλωτή στην αμόλυβδη βενζίνη σε ορισμένους νομούς της χώρας, ασφαλώς κινήθηκε προς τη σωστή κατεύθυνση και απέδειξε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την πάταξη της αισχροκέρδειας στον τομέα των καυσίμων.

Όμως, εδώ και λίγες μέρες που έχει λήξει η εφαρμογή του πλαφόν, και σε συνδυασμό με τις αναταραχές στις μεταφορές και τις συγκοινωνίες, οι τιμές των καυσίμων στην Κρήτη έχουν ανέβει στα ύψη και φτάνουν σε πολλές περιπτώσεις το 1,90 ευρώ. Αυτές οι αδικαιολόγητες αυξήσεις γίνονται μάλιστα εν μέσω της τουριστικής περιόδου, δυσχεραίνοντας τις μετακινήσεις Ελλήνων και ξένων.  

Επειδή, η Επιτροπή Ανταγωνισμού οφείλει να εξετάσει άμεσα τις πρόσφατες αλλαγές στις τιμές των πρατηρίων της Κρήτης και να διερευνήσει το ενδεχόμενο ύπαρξης φαινομένων αισχροκέρδειας, όπως έκανε και πριν από λίγους μήνες.

Επειδή, ταυτόχρονα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων-Εμπόρων Καυσίμων καταγγέλει νοθεία αμόλυβδης βενζίνης με αιθανόλη, καθώς και ανάμειξη σούπερ αμόλυβδης με απλή, πετρελαίου κίνησης με θέρμανσης ή ναυτιλίας, το οποίο αποχρωματίζεται σε αυτοσχέδια \”διυλιστήρια\”, ανάμειξη πετρελαίου με χρησιμοποιημένα λιπαντικά, καθώς και ελλειμματικές παραδόσεις καυσίμων στα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων από πειραγμένες αντλίες.

Επειδή, ο αρμόδιος Υφυπουργός κ.Ρόβλιας κατά τη συζήτηση ερώτησής μου για το ίδιο θέμα στις 25/1/2011 στη Βουλή, είχε προαναγγείλει την επιβολή του διπλού πλαφόν στα πρατήρια και στις εταιρείες εμπορίας καυσίμων.

Ερωτάται ο κ.Υπουργός: 

1) Αν προτίθεται να δώσει εντολή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για άμεσους ελέγχους στις τιμές των καυσίμων στην Κρήτη και τη διερεύνηση τυχόν φαινομένων αισχροκέρδειας, δεδομένης και της μη συμπερίληψης και των 4 νομών της Κρήτης στους νομούς επιβολής του πρόσφατου πλαφόν,

2) Αν προτίθεται, με βάση τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας να επιβάλει πλαφόν και στα υπόλοιπα στάδια διακίνησης (διυλιστήρια-εταιρείες εμπορίας καυσίμων),

3) Τί προτίθεται να κάνει για την πάταξη της νοθείας στα καύσιμα, όπως καταγγέλουν οι βενζινοπώλες\”. 

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook