Μια επιδερμική συσκευή, πολύ μαλακή και εύκαμπτη, που προσκολλάται εύκολα σαν τσιρότο μετρώντας σε πραγματικό χρόνο τον ιδρώτα έφτιαξαν αμερικανοί ερευνητές.

Η πρώτη τέτοια συσκευή στέλνει ασύρματα τις μετρήσεις σε ένα smartphone, όπου μια εφαρμογή παρουσιάζει τα δεδομένα που προέκυψαν από την ανάλυση του ιδρώτα. Η συσκευή μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη σε κάποιον που ασκείται σωματικά, προκειμένου να αποφασίζει άμεσα κατά πόσο πρέπει να αναπροσαρμόσει τον ρυθμό του ή να πιει νερό ή κάποιο τονωτικό ρόφημα, ανάλογα με τον ιδρώτα που χάνει.

Το μέγεθος και το πάχος της συσκευής είναι ανάλογο ενός μικρού νομίσματος και συνήθως τοποθετείται στα χέρια ή στην πλάτη. Η συσκευή, που είναι μιας χρήσης και χαμηλού κόστους μπορεί να λειτουργήσει συνεχόμενα για μερικές ώρες χωρίς ενσωματωμένη μπαταρία και μετά πετιέται.

Οι ερευνητές των Σχολών Μηχανικών και Ιατρικής του Πανεπιστημίου Northwestern, με επικεφαλής τον καθηγητή Επιστήμης των Υλικών Τζον Ρότζερς, που έκαναν τη δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», δοκίμασαν με επιτυχία το «τσιρότο» σε δύο ομάδες ποδηλατών και δρομέων μεγάλων αποστάσεων. Οι μετρήσεις ήταν εξίσου καλές με τις συμβατικές μετρήσεις που γίνονται στο εργαστήριο.

Στο μέλλον η συσκευή πιθανώς θα αξιοποιηθεί για να ανιχνεύει και άλλους βιοδείκτες, που αποτελούν ενδείξεις ασθενειών όπως η κυστική ίνωση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook