Από αδιέξοδο σε αδιέξοδο κινείται η αμερικανική πολιτική ζωή στο θέμα του χρέους, αφού η μεν Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικανών, ωστόσο, η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία το απέρριψε.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ αναμένεται να προωθήσει μια διαφορετική προσέγγιση, που φιλοδοξεί ότι θα αποσπάσει ικανό αριθμό ψήφων ώστε να εγκριθεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου πριν από την λήξη της προθεσμίας της 2ας Αυγούστου.

Το νομοσχέδιο Ριντ ενδέχεται να εγκριθεί από τη Γερουσία στις 08:00 ώρα ανατολικής ακτής των ΗΠΑ (15:00 ώρα Ελλάδας) τη ερχόμενη Δευτέρα, ένα 24ωρο προτού η χώρα κηρύξει στάση πληρωμών.

Οι οίκοι αξιολόγησης σύμφωνα με το in.gr, έχουν απειλήσει πως θα μειώσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ των ΗΠΑ εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία -και, ενδεικτικά, ο ίδιος ο Ομπάμα σχολίασε πως εάν συμβεί αυτό «θα φταίει το ότι το πολιτικό μας σύστημα δεν είναι της κλάσης ΑΑΑ».

Οι φόβοι για το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας -και τις πιθανές επιπτώσεις διεθνώς που θα είχαν αρνητικές εξελίξεις στις ΗΠΑ- εντάθηκαν από τα στοιχεία της Παρασκευής που έδειξαν πως η αμερικανική ανάπτυξη στο β\’ τρίμηνο ήταν πιο αδύναμη του αναμενόμενου.

Η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται ήδη για το χειρότερο: Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει άμεσα ένα σχέδιο του πώς θα συνεχίσει τη λειτουργία του εάν το Κογκρέσο δεν φτάσει σε συμφωνία για να αυξήσει το όριο δανεισμού πέραν των 14,3 τρισ. δολαρίων.

Χαμηλά η δημοτικότητα Ομπάμα

Η δημοτικότητα του Μπαράκ Ομπάμα έπεσε στο 40%, πιθανότατα λόγω της κρίσης χρέους, σύμφωνα τουλάχιστον με τα ευρήματα δημοσκόπησης του ινστιτούτου Gallup.

Το Ινστιτούτο υπενθυμίζει πάντως ότι η δημοτικότητα του Ομπάμα έχει πέσει στο 41% πολλές φορές αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον Ιανουάριο του 2009, όμως στις 7 Ιουνίου βρισκόταν στο 50%.

Περίπου 4 στους 10 Αμερικανούς πιστεύουν ότι ο Ομπάμα χειρίστηκε λανθασμένα την κατάσταση όσον αφορά την εμπλοκή στο Κογκρέσο της αύξησης του ορίου του χρέους.

Ο ίδιος ο πρόεδρος δηλώνει πάντως, αισιόδοξος ότι τα κόμματα θα καταφέρουν να συνεργαστούν και να βρουν λύση.

«Ανάσα» από τον Οίκο Moody\’s

Εν τω μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης Moody\’s ανέφερε ότι έδωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες άλλη μια ευκαιρία να διατηρηθούν στη βαθμίδα AAA που αποδίδει στο δημόσιο χρέος της χώρας, την υψηλότερη.

«Η πρόβλεψή μας παραμένει ότι οι Αρχές θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν το χρέος και ότι η εξέταση στην οποία προβήκαμε όσον αφορά το ενδεχόμενο μείωσης της βαθμίδας (αξιολόγησης του χρέους των ΗΠΑ) είναι πιο πιθανό να αποβεί στην επιβεβαίωση της βαθμίδας AAA από ό,τι το αντίθετο», ανέφερε ο οίκος Moody\’s σε ανακοινωθέν του για τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook