Σειρά από ενημερωτικές – πανηγυρικές εκδηλώσεις οργανώνονται στην Κρήτη προς τιμήν της ελιάς και του ελαιολάδου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ελαιοκομίας 2016, από τον Σ.Ε.ΔΗ.Κ., την Περιφέρεια Κρήτης, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, Δήμους και άλλους φορείς.

Στα Χανιά πραγματοποιήθηκε σχετική εκδήλωση, όπου περίπου 20 ελαιοτριβεία, από τα συνολικά 40 που έκαναν αιτήσεις σε ολόκληρη την Κρήτη,βραβεύτηκαν για την διαδικασία εξαγωγής και διάθεσης του ελαιολάδου. 

Τα κριτήρια με τα οποία θα βραβευτούν σήμερα τα 20 αυτά ελαιοτριβεία , όπως μας αναφέρει ο  επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) Δρ. Νίκος Μιχελάκης, είναι πολλά αλλα κυρίως, “η διαδικασία που τηρείται για να διατηρήσει την ποιότητα του καρπού αγνή και να μην υποβαθμίζεται απο τις κακές πρακτικές που εφαρμόζονται σε ορισμένα ελαιοτριβεια.”

Απο την πλευρά του ο κ.Μανώλης Μιχελιδάκης, Χημικός και προϊστάμενος διευθυντής στο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου της ένωσης ηρακλείου.

“Η ημέρα σήμερα είναι καθιερωμένη ως την παγκόσμια ημέρα λαδιού. Σήμερα μέσα από αυτή την εκδήλωση θέλουμε να αναδείξουμε το Κρητικό ελαιόλαδο και την αξία του. Επειδή ο ανταγωνισμός στα λιπαρά είναι πολύ υψηλός, την ποιότητα του λαδιού πρέπει να την διατηρούμε σε υψηλά επίπεδα.”

Καθοριστικός ο ρόλος των ελαιοτριβείων στην ποιότητα του λαδιού

Ένας τέτοιος σημαντικός κρίκος που εγγυάται στην καλή ποιότητα του λαδιού είναι τα ελαιουργεία.

“Φυσικά και ο παραγωγός έχει την ανάλογη ευθύνη αλλά και το ελαιουργείο παίζει καθοριστικό ρόλο. Τα ελαιουργία στην Κρήτη έχουν κάνει αρκετά βήματα βελτίωσης της ποιότητας και η βράβευση τους σήμερα θα δώσει την απαραίτητη ώθηση ώστε να γίνουν ακόμα καλύτερα.

Σίγουρα, βέβαια, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης τόνισε ο κ.Μιχελιδάκης. “Κάποιοι τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα και εμείς στην Κρήτη παραμένουμε λίγο πιο πίσω. Για να αξιοποιήσουμε την καλή ποιότητα λαδιού που έχουμε πρέπει να βελτιώσουμε και τις υποδομές  αλλά και τις προδιαγραφές του λαδιού που πρέπει να βγάλουμε.”

Όλα τα ενεργά ελαιουργία πρέπει αν βρουν ένα τρόπου να προχωρήσουν στην κοινή άλεση, μια μέθοδος που εφαρμόζεται τον τελευταίο καιρό στην Ισπανία και έχουν κάνει σημαντικά βήματα εμπρός στην ποιότητα του λαδιού. Έχει, μάλιστα, αποδειχθεί ότι τα λειτουργία που το εφαρμόζουν έχουν και καλύτερο όφελος στην τιμή.

Τα ελαιουργεία στην Κρήτη μπορούμε να πούμε ότι με την πάροδο του χρόνου αναβαθμίζονται, το θέμα όμως είναι ότι πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους , κυρίως στους παραγωγούς που πρέπει αν πιέζουν τα ελαιουργία προς αυτή την κατεύθυνση αλλά και τους τυποποιητές.

Πρέπει κάθε κλάδος να έρθει σε μια εναρμόνιση με τον άλλο”

Δύσκολη η χρονιά φέτος για το λάδι

“Θεωρώ οτι ξεκινήσαμε φέτος κάπως “ανάποδα”. Ανακοινώσαμε φέτος τιμές προτού δούμε την πορεία του λαδιού. Η αγορά ακόμα δεν έχει δείξει φέτος σημάδια, η Ισπανία που έχει τον κύριο λόγο φέτος, λόγο της μεγάλης παραγωγής δεν έχει μπει στο παιχνίδι. Γιαυτό πρέπει αν κρατάμε κάποιες επιφυλάξεις. Σίγουρα όμως θα είναι μια δύσκολη χρονια.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook