Συνεχίστηκε σήμερα, Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016, η δεύτερη ημέρα των εργασιών του Παγκρήτιου Θεολογικού Συνεδρίου με θέμα: «Η σύγκληση και οι αποφάσεις-κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Κρήτη», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ). 

Πιο αναλυτικά ο Δρ Ζορμπάς παρουσίασε τον πρώτο ομιλητή της δεύτερης ημέρας εργασιών, κ. Θανάση Παπαθανασίου, Δρα Θεολογίας και Αρχισυντάκτη του Περιοδικού «Σύναξη», με τίτλο εισηγήσεως «Ορθοδόξων οδύνες και ωδίνες». Ο Δρ Παπαθανασίου έκανε λόγο για τις θεολογικές τάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, καθώς και για τη μεγάλη χαρά που απορρέει εκ της συγκλήσεως αυτής, τονίζοντας πως, «η φύση της Εκκλησίας φανερώνει τη χαρά της συνάντησης, μέσα σε μια κίνηση πρόσληψης». Ταυτοχρόνως, κατά τον κ. Παπαθανασίου, με τη Σύνοδο αυτή φανερώθηκαν και οι «οδυνηρές αναπηρίες μας» για αυτό «υπάρχει ανάγκη έκφρασης της συνοδικότητας και όχι μονάχα του κλειστού εαυτού» καθώς, «αίρεση είναι η εκτροπή από τον ευαγγελικό τρόπο ζωής». Ο κ. Παπαθανασίου στο τέλος της ομιλίας του προέτρεψε «να ασκηθούμε για να μετατρέψουμε τον λόγο της οδύνης, σε λόγο ωδίνης, ώστε ο πόνος να μην παραμείνει άκαρπος, αλλά να μεταμορφωθεί σε δημιουργικό πόνο γέννας».

Ταυτοχρόνως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος τόνισε πως, «είναι να σημαντικό να μάθουμε να συζητάμε, ακόμη και όταν διαφωνούμε και να κοιτάμε να βρίσκουμε τη δύναμη της υπέρβασης» καθώς, «η Εκκλησία σώζει, δεν σώζεται». Για αυτό και η μεγάλη προσφορά της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου είναι πως, «η ουσία είναι που η Εκκλησία μπόρεσε να βγει έξω από την εσωστρέφειά της με τη δύναμη του ανοίγματος και του μοιράσματος». 

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ανέπτυξε την εισήγησή του με τίτλο: «Οι αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου γύρω από την αποστολή της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο: Επίκαιρες προκλήσεις και ευθύνη των χριστιανών», τονίζοντας πως, «η Εκκλησία φανερώνει τη Βασιλεία του Θεού στον κόσμο» και πως, «η απάντηση της Εκκλησίας στις σύγχρονες προκλήσεις των καιρών, είναι το λειτουργικό ήθος και κατ’ επέκτασιν το φιλανθρωπικό της έργο, το οποίο αποτελεί έκφραση της δογματικής διδασκαλίας της». Για αυτό και «ο καθένας γίνεται αληθινό πρόσωπο, όταν σχετίζεται με άλλα πρόσωπα». Τέλος, κατά τον Σεβασμιώτατο η Εκκλησία οφείλει να ενώνει τον σύμπαντα κόσμο με «αναστάσιμη συνείδηση και οικουμενική ευθύνη».

Στη συνέχεια, οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του Παγκρήτιου Θεολογικού Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με τη Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα: «Προεκτάσεις των αποφάσεων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου», αποτελούμενη από τους Δρα Κωνσταντίνο Β. Ζορμπά, Γενικό Διευθυντή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, Ιωάννη Λίλη, Λέκτορα Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης (Π.Α.Ε.Α.Κ.) και τον Γεώργιο Στριλιγκά, Σχολικό Σύμβουλο Θεολόγων.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Λίλης παρουσίασε το ιστορικό πλαίσιο των εκκλησιαστικών πραγμάτων που αφορούν την πορεία προς την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο και τη σύνδεσή τους με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στη συνέχεια, ο Δρ Ζορμπάς προσέγγισε και παρουσίασε την Εγκύκλιο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, –ένα κείμενο που «γεννήθηκε» ex nihilo στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης– την οποία «ανέγνωσε» καθολικά, τονίζοντας ταυτοχρόνως την καταδίκη του φονταμενταλισμού από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, ως μη συμβατή με το χριστιανικό μήνυμα αγάπης. Κατά τον Δρα Ζορμπά, «η πρόκληση για την Εκκλησία μας είναι ο επανευαγγελισμός του λαού του Θεού, αλλά και του σύμπαντος κόσμου». Τέλος, ο κ. Στριλιγκάς παρουσίασε τη μεγάλη συμβολή της Συνόδου στην εκπαιδευτική πράξη καθώς, «όλα τα κείμενα και οι αποφάσεις της Συνόδου μαθησιακό ενδιαφέρον, ιδιαίτερα για το μάθημα των Θρησκευτικών», κάνοντας λόγο για «όραμα αναστάσιμης προοπτικής» και πως οι μαθητές κατά τη Σύνοδο αποτελούν «φορείς και συνεχιστές μακραίωνης ορθόδοξης παράδοσης».

Ακολούθησε συζήτηση. Η δεύτερη ημέρα, καθώς και οι συνολικές εργασίες του Παγκρήτιου Θεολογικού Συνεδρίου έκλεισε με Γεύμα προσφορά της ΟΑΚ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook