Με αφορμή την επερχόμενη χειμερινή περίοδο, το τμήμα Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου υπενθυμίζει στους κατοίκους, άλλα και επισκέπτες του Νομού Ρεθύμνης, τις βασικές οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που αφορούν στην αποφυγή προβλημάτων από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.

Συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις ημέρες εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους, που προέρχονται από την εκδήλωση αυτών. Ειδικότερα:

-Να ενημερώνονται διαρκώς από τα ΜΜΕ ( ραδιόφωνο τηλεόραση, διαδίκτυο κτλ) για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και να παρακολουθούν με προσοχή τις επίσημες προειδοποιήσεις. Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

– Να προγραμματίζουν τις μετακινήσεις τους, ώστε να μην συμπέσουν με την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Εάν είναι απαραίτητη η μετακίνηση, να ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια την ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικές οδικές αρτηρίες και όχι δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους. Σε κάθε περίπτωση να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή, που θα ακολουθήσουν

– Να εξοπλίσουν το αυτοκίνητό τους με όλα τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης εκτάκτων καιρικών φαινομένων. Απαραίτητο είναι το αδιάβροχο, κουτί πρώτων βοηθειών, αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, καθώς και να γνωρίζουν πως χρησιμοποιούνται αυτά.

-Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζή, να φοράνε τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια. Να προτιμάνε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους.

–    Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Στην περίπτωση πλημμύρας: 

–    Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους. Να εγκαταλείψουν το αυτοκίνητό τους, αν έχει ακινητοποιηθεί, καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει. Να σέβονται τη σήμανση – πινακίδες, που ενημερώνει σχετικά με την επικινδυνότητα διάβασης από ρέματα σε συγκεκριμένα σημεία.

–    Να αποφεύγουν περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί ή είναι επικίνδυνο να εκδηλωθούν κατολισθήσεις.

–    Να αποφεύγουν περιοχές με λιμνάζοντα νερά, καθώς είναι πιθανόν τα νερά να έχουν αλλάξει τα χαρακτηριστικά γνώριμων περιοχών και να έχουν παρασύρει μέρη του δρόμου, των πεζοδρομίων κτλ. τα οποία να μην είναι ορατά από τους πεζούς και οδηγούς.

–    Να εγκαταλείπουν υπόγειους χώρους και να μετακινούνται σε ασφαλές υψηλό σημείο.

–    Να μην ξεχνάνε ότι οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως μόλις αρχίσει η απόσυρση των υδάτων και η παύση της βροχόπτωσης.

Στην περίπτωση καταιγίδας:

–    Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια, οι υδρορροές και τα φρεάτια των κατοικιών τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά

–    Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

–    Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα, που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Επίσης να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (alarm), μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

–    Αν βρίσκονται στην ύπαιθρο, να μην καταφεύγουν ποτέ κάτω από ένα ψηλό δένδρο σε ανοικτό χώρο άλλα να προστατεύονται κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δένδρων. Να αποφεύγουν τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.    

–    Να απομακρύνονται από ποτάμια λίμνες ή άλλες μάζες νερού. Αν βρίσκονται στην θάλασσα να βγαίνουν αμέσως έξω                                             

Στην περίπτωση θυελλωδών ανέμων

–    Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

–    Να αποφεύγουν την διέλευση κάτω από μεγάλα δένδρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές όπου ελαφρά αντικείμενα ( πχ γλάστρες  σπασμένα τζάμια κλπ) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος ( πχ κάτω από μπαλκόνια) 

–    Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες περιοχές.

Στην περίπτωση χιονόπτωσης – παγετού

–    Να προσέχουν τις μετακινήσεις τους σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.

–    Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφρά και ζεστά ρούχα, με το εξωτερικό ρούχο να είναι αδιάβροχο. Επίσης να χρησιμοποιούν κατάλληλα υποδήματα.

–    Να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες.

–    Να αποφεύγουν την οδήγηση σε δύσβατες περιοχές.

–    Σε περίπτωση αποκλεισμού μέσα στο αυτοκίνητο, να παραμένουν μέσα σε αυτό. Να τοποθετήσουν στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα ώστε να τους εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης, Να ανάβουν την μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και να διατηρούν την εξάτμιση καθαρή από το χιόνι.

–    Σε περίπτωση παγετού, να προσέχουν ιδιαίτερα όταν οδηγούν.

–    Να ενημερώνονται εκ των προτέρων για την κατάσταση του οδικού δικτύου και να φροντίζουν ώστε να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες.

–    Να αποφεύγουν την κίνηση σε δρόμους όπου έχει δημιουργηθεί παγετός, εάν αυτό δεν είναι αναγκαίο.

Καλούνται όλοι οι πολίτες

 Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία , Πυροσβεστική Λιμενικό κλπ.

Να αποφεύγουν την διέλευση από χείμαρρους πεζή ή με οχήματα, τόσο κατά την διάρκεια, όσο και αρκετές ώρες μετά την εκδήλωση της βροχόπτωσης  

Σε περίπτωση ανάγκης να καλούν: την Αστυνομία (100), την Πυροσβεστική (199) , το ΕΚΑΒ (166), το Λιμενικό Σώμα ( τηλέφωνο Ρεθύμνου 2831022276) τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 ( με δυνατότητα εντοπισμού θέσης του καλούντος) 

Σε περίπτωση ανάγκης, να παραμένουν ήρεμοι και υπομονετικοί και να προβούν στις ενέργειες που απαιτείται. Ο πανικός δεν εξυπηρετεί σε τίποτα, ενδέχεται δε να δυσχεράνει την κατάστασή τους

Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικές οδηγίες προστασίας είναι διαθέσιμες στο 
www.civilprotection.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook