Με την συνεργασία φορέων, υπηρεσιών και την στήριξη της  Κυβέρνησης είναι απόλυτα εφικτός ο στόχος να απορροφήσει η Κρήτη την τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο 1,5 δις ευρώ από όλες τις χρηματοδοτικές πηγές για σημαντικά έργα υποδομής στο νησί. Αυτό τόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στην διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης στο ξενοδοχείο Ατλαντίς στο Ηράκλειο για την πορεία υλοποίησης του Ε.Π. ΚΡΗΤΗ 2014-2020 που οργάνωσε η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης.

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης, ευχαριστώντας για τη καλή συνεργασία Αυτοδιοίκησης, φορέων, υπηρεσιών, Ερευνητικών, Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων τόνισε, ότι από τα 430 εκ. ευρώ που δικαιούται η Κρήτη από το νέο ΕΣΠΑ μέχρι στιγμής έχουν εξειδικευτεί έργα προϋπολογισμού 277 εκ. ευρώ.

Στην σημερινή ενημερωτική εκδήλωση συμμετείχαν  δήμαρχοι, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακοί, Δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι  Ερευνητικών-Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, παραγωγικών τάξεων, φορείς, υπηρεσιακά στελέχη κ.α.

Ειδικότερα σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε: «Ενημερώνουμε σήμερα τους φορείς για την πορεία του Περιφερειακού μας Προγράμματος αλλά και τις νέες προσκλήσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό που τονίζουμε από την πρώτη ημέρα, απαιτείται συνέργεια, συνεργασία όλων των φορέων, χρειάζεται η σωστή προετοιμασία, να ακούμε τους ειδικούς. Εμείς από πλευράς Περιφέρειας, έχουμε εξειδικεύσει μέχρι σήμερα περίπου 277 εκ. ευρώ από τα 430 που διατίθενται, φιλοδοξούμε να ολοκληρωθούν μέχρι τέλος του χρόνου οι εντάξεις σε 100 περίπου έργα και να έχουμε και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το 35%-37% του προγράμματος που από την νέα χρονιά θα υπάρξουν οι προσκλήσεις και να υποβάλλουν οι φορείς τα έργα, αρμοδιότητα που θα υλοποιήσει πλέον η Περιφέρεια Κρήτης. Άρα χρειάζεται η τακτική ενημέρωση και η προσεκτική ανάγνωση των προσκλήσεων όταν δημοσιοποιούνται» και πρόσθεσε: «Είναι απόλυτα εφικτός ο πήχης που βάλαμε να απορροφήσει η Κρήτη 1,5 δις ευρώ, διότι έχουμε τα 430 εκ. ευρώ τα οποία υπάρχουν, τα 150 εκ. ευρώ από την διαχείριση των στερεών αποβλήτων, πάνω από 1 δις για τον ΒΟΑΚ με την πρόταση που έχουμε καταθέσει και έχει εγκριθεί από την διυπουργική. Έχουμε και άλλα έργα από τα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων άρα 1,5 δις νομίζω ότι μπορούμε να το ξεπεράσουμε τα επόμενα χρόνια με την συνεργασία της εκάστοτε εξουσίας».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης απαντώντας σε ερώτηση για την καθυστέρηση στην δημοπράτηση έργων που έχει προκληθεί από τον σχετικό νόμο απάντησε ότι, «κανένα έργο δεν θα χαθεί, θα υπάρξει μια καθυστέρηση έξι μηνών από την στιγμή που δεν μπορέσαμε να δημοπρατήσουμε από το τέλος του Καλοκαιριού, όχι με δική μας ευθύνη. Το αρνητικό βεβαίως είναι ότι χάνουμε χρονικά ένα εξάμηνο λόγω νόμου, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι με τις υπηρεσίες μας για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

Από την πλευρά της η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη υπογράμμισε ότι ο νέες προσκλήσεις που θα βγουν το επόμενο διάστημα θα αφορούν σε έργα στους τομείς του πολιτισμού, του περιβάλλοντος και της διαχείρισης των υδάτων:

«Οι καινούργιες προσκλήσεις που θα βγάλουμε, και εγκρίθηκαν από την τελευταία επιτροπή παρακολούθησης που έγινε τον Οκτώβριο στο Ρέθυμνο, αφορούν τον τομέα του πολιτισμού, οι προσκλήσεις για την ολοκλήρωση των μουσείων της Κρήτης καθώς και η ανάδειξη των μνημείων μας. Ο δεύτερος τομέας είναι το περιβάλλον και η διαχείριση των υδάτων, η βελτίωση και η αναβάθμιση των συστημάτων ύδρευσης των δικτύων και όλων όσων έχουν να κάνουν με την τροφοδότηση των πολιτών με νερό καλής ποιότητας. Επιπλέον έχουν να κάνουν και άλλα θέματα που αφορούν στην διαχείριση των υδάτων που έχουν αναδειχθεί από το σχέδιο διαχείρισης λεκανών απορροής το οποίο έχει πλέον η Περιφέρεια μας. Μια τρίτη ομάδα έχει να κάνει με την βιοποικιλότητα και την αποκατάσταση οικοτόπων. Επίσης θέματα που έχουν να κάνουν με την οδική ασφάλεια στο επαρχιακό δίκτυο, αυτές είναι οι πιο βασικές προσκλήσεις για το άμεσο μέλλον διότι προσκλήσεις βγαίνουν κατά φάσεις. Τα έργα που ήδη έτοιμα για δημοπράτηση είναι ύψους 65 εκ. ευρώ, αλλά λόγω του σχετικού νόμου υπάρχουν οι καθυστερήσεις».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook