Σημαντικές ήταν οι Ελληνικές διακρίσεις στην τρίτη διοργάνωση του διεθνούς βραβείου βιολογικής μελισσοκομίας (γευσιγνωσία και ποιότητα), BIOLMIEL 2010, στη Κατάνια της Σικελίας, Ιταλία. Στην εκδήλωση συμμετείχε σημαντικός αριθμός μελισσοκόμων, από πολλές χώρες, αποδεικνύοντας ότι το επίπεδο ποιότητας των προϊόντων τους βελτιώνεται συνεχώς.

Η διεθνής κριτική επιτροπή αξιολόγησε περισσότερα από 150 προϊόντα των συμμετεχόντων, στα οποία είχε προηγηθεί χημική ανάλυση, και καθόρισε τους νικητές.

Την διοργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβαν οι: ICEA (Φορέας Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων της Ιταλίας), CRA (Ερευνητική μονάδα για την παραγωγή μελιού) και C.I.Bi (Ιταλική κοινοπραξία για τα βιολογικά προϊόντα).

Για την Ελλάδα, την διοργάνωση ανέλαβε ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ. Από τους οχτώ Έλληνες μελισσοκόμους, που πήραν μέρος στο διεθνή διαγωνισμό με δεκατρία προϊόντα, δύο είδη μελιού κέρδισαν βραβείο και άλλα τρία διάκριση, έχοντας αποδείξει την ποιότητα του ελληνικού βιολογικού μελιού σε διεθνές επίπεδο.

Οι Έλληνες βιο-μελισσοκόμοι που διακρίθηκαν, σε συγκεκριμένα είδη μελιού, είναι οι:

Μέλι από Θυμάρι: Δημήτριος Γονίδης (Δρυοπίδα, Κύθνος)
Μέλι Ερείκης: Κωνσταντίνος Φασιλής (Λεωνίδιο, Αρκαδία)
Μέλι Ελάτης: Κωνσταντίνος Φασιλής (Λεωνίδιο, Αρκαδία)
Μέλι Ελάτης: Αντώνιος Δημακόπουλος (Άργος, Αργολίδα)
Μέλι από Θυμάρι: Παναγιώτης Μαρούλης (Λαγκάδα, Αμοργός)

Στην διεθνή κριτική επιτροπή συμμετείχε και ο κ. Νικόλαος Κοντόλαιμος, γεωπόνος ειδικός μελισσοκομίας, τέως προϊστάμενος του Τμήματος Μελισσοκομίας του ΥΑΑΤ και διακεκριμένος γευσιγνώστης εγγεγραμμένος στο Ευρωπαϊκό Μητρώο Γευσιγνωστών Κριτών. Σύμφωνα με τον κ. Κοντόλαιμο, «Η όλη διαδικασία ήταν απόλυτα αντικειμενική, καθώς οι 16 κριτές χωρίστηκαν σε 4 ομάδες, τα δε ανώνυμα δείγματα σε 6 τραπέζια, και η γευσιγνωστική δοκιμή έγινε με κλήρωση»

Όπως δήλωσε ο Γεν. Διευθυντής του Οργανισμού ΔΗΩ κ. Σπύρος Σγούρος «τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αποτελούν μια σημαντική επιτυχία για τη χώρα μας. Αυτή η διεθνής αναγνώριση ποιότητας δικαιώνει την βιολογική μελισσοκομία στην Ελλάδα και αποτελεί κίνητρο για συνεχή βελτίωση από την πλευρά των μελισσοκόμων, καθώς προσφέρει ισχυρά εξαγωγικά κίνητρα».