Συζητήθηκε χθες στη Βουλή στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χανίων κ. Αντώνη Μπαλωμενάκη με αντικείμενο την ανάγκη εισαγωγής πλαισίου για τον μετριασμό ορισμένων αρνητικών συνεπειών από το σύστημα all inclusive.

Κατά τον ερωτώντα βουλευτή, το σύστημα “αποκλειστικής φιλοξενίας” δεν αποτελεί πάντοτε επιλογή των ιδιοκτητών των ξενοδοχείων, αφού όχι σπάνια υποχρεώνονται σε δαπάνες που δεν είχαν προγραμματίσει, υλοποιούν δεσμεύσεις τους για επέκταση, ανακαινίσεις εκτός των άμεσων σχεδίων τους κλπ. Την ίδια στιγμή αυξήθηκαν τα παράπονα των μικρών και μεσαίων καταστηματαρχών, κυρίως της εστίασης, ότι η εν δυνάμει πελατεία τους συρρικνώνεται.

Η Υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά, τόνισε αρχικά ότι πρόκειται για ένα σύστημα γενικά αποδεκτό στα πλαίσια του διεθνούς ανταγωνισμού, στον οποίο η χώρα διεκδικεί μερίδιο και δέχθηκε ότι τα περιθώρια εξισορρόπησης συμφερόντων πρέπει να εξαντλούνται, χωρίς όμως να παρεμβαίνει το Κράτος σε μια ιδιωτικού τύπου επιχειρηματική συμφωνία.

Ανταπαντώντας ο κ. Μπαλωμενάκης αναφέρθηκε στα περιθώρια που κατά τη γνώμη του υπάρχουν για ρυθμιστικές παρεμβάσεις του Κράτους, ιδίως όπου σημειώνεται κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της ισχυρότερης πλευράς που, συνήθως, είναι ξένος μεγάλος τουριστικός πάροχος. Οι δυνατότητες αυτές στηρίζονται στη νομοθεσία προστασίας του αδύναμου συμβατικού μέρους , π.χ. στο Ν. 3959/2011, αλλά και στο άρθρο 106 του Συντάγματος που επιβάλλει στο Κράτος να ενεργεί εξισορροπητικά μεριμνώντας για την ενιαία ανάπτυξη τη εθνικής οικονομίας.

Η κ. Κουντουρά, καταλήγοντας, συμφώνησε στην ανάγκη οργανωμένης ενθάρρυνσης διαφοροποιήσεων που θα διαχέουν τα οφέλη από αυτήν τη μορφή τουρισμού, υπερθεματίζοντας μάλιστα ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος μέσα από την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού όπου η χώρα κατέχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και τόνισε ότι το Υπουργείο συνεργάζεται με επαγγελματικούς φορείς προκειμένου να βρίσκονται λύσεις προς την κατεύθυνση αυτήν.

Το βίντεο με την επίκαιρη ερώτηση του κ. Μπαλωμενάκη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook