Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης θα παραστούν στις εκδηλώσεις για την 103η επέτειο από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μάλιστα, θα αναγορευτεί σε Επίτιμο Πρόεδρο του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών, Ελ. Βενιζέλος.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Οι εκδηλώσεις, τις οποίες διοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», θα ξεκινήσουν την Πέμπτη το πρωί 1η Δεκεμβρίου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο που θα τελεστεί στο Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, θα ακολουθήσει η δοξολογία στις 11:00, η καθιερωμένη πομπή προς το Φρούριο Φιρκά και η έπαρση της σημαίας.

Οι πρωινές εκδηλώσεις θα κλείσουν με την πανηγυρική ομιλία του Δημάρχου Χανίων, Τάσου Βάμβουκα. Αμέσως μετά προβλέπεται επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης (11:55) και στο Δημαρχείο Χανίων (12:45).

Το απόγευμα (17:00) της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής και Προέδρου του Ιδρύματος.

Στις 19:00 (πέρας προσέλευσης 18:45) θα πραγματοποιηθεί, στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, η τελετή αναγόρευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλοπούλου σε επίτιμο Πρόεδρο και Εταίρο του Ιδρύματος.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προσφώνηση από τον Γενικό Διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νικόλαο Παπαδάκη, παραστασιακό δρώμενο της νέας μουσειοσκευής του Ιδρύματος από μαθητές σε επιμέλεια της Μουσειοπαιδαγωγού του Ρίας Μαρκουλάκη και χαιρετισμό από τον Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο του Ιδρύματος Νίκο Βούτση.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την αναγόρευση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου σε επίτιμο Πρόεδρο και Εταίρο του Ιδρύματος και απονομή του τίτλου από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος και Πρόεδρο της Βουλής Κύριο Νίκο Βούτση και αντιφώνηση από τον τιμώμενο.  

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποδεχόμενος πρόσκληση του Μουσείου Τυπογραφίας θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του (18:30).  

Όπως ανέφερε ο Δ/ντης του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών, Ελ. Βενιζέλος, Νίκος Παπαδάκης:

Και φέτος η επέτειος της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα είναι ποιοτικά αναβαθμισμένη. Ο πρώτος πολίτης της χώρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Βουλής μετέχουν στις εκδηλώσεις και τιμούν με την παρουσία τους ένα τεράστιο γεγονός της ιστορίας μας, που σημάδεψε επί ένα σχεδόν αιώνα την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή ιστορία και χάρις στους αγώνες των προγόνων μας και χάρις στη διπλωματία και την ικανότητα ενός μεγάλου πολιτικού, του Ελ. Βενιζέλου, συντελέστηκε το μεγάλο γεγονός της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. 

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, απηύθηνε κάλεσμα προς όλους τους Χανιώτες να παραστούν στις εκδηλώσεις:

Η πιο σημαντική στιγμή στην ιστορία της Κρήτης είναι η αυριανή επέτειος. Θα πρέπει η κοινωνία, οι Χανιώτες να είναι παρόντες στις εκδηλώσεις που θα γίνουν την Πέμπτη και στη Μητρόπολη και στον Φιρκά αλλά και το βράδυ στο Ίδρυμα Ελ. Βενιζέλος, γιατί θα πρέπει οι πολίτες να μάθουν πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα πρόσωπα την εποχή εκείνη. Άρα θα είναι τιμή για όλους μας μεθαύριο, οι υψηλοί καλεσμένοι μας να δουν ότι οι Κρητικοί συμμετέχουν και αναγνωρίζουν τους αγώνες αυτών των ανθρώπων που πέτυχαν την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Τη σπουδαιότητα της επετείου αυτή την εποχή που αμφισβητούνται διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες επεσήμανε ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας:

Με λαμπρότητα γιορτάζουμε και φέτος τα 103 χρόνια από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Αποδίδουμε την πρέπουσα τιμή σε μια επέτειο που αποτελεί αφορμή για να επανασυνδεθούμε με τις εθνικές μας αξίες και να επαναπροσδιορίσουμε τη δυναμική μας στις παρούσες δύσκολες συγκυρίες και ιδιαίτερα σήμερα που υπάρχουν αμφισβητήσεις των διεθνών συμφωνιών από γειτονικές μας χώρες, συμφωνίες στις οποίες συνέβαλε τα μέγιστα ο Ελ. Βενιζέλος για να επιτευχθούν. Η 1η Δεκεμβρίου είναι ημέρα ιστορικής μνήμης και τιμής, έκφρασης ευγνωμοσύνης σε όλους όσοι αφιέρωσαν ακόμα και θυσίασαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της Κρήτης και τελικά την ένωση. Στην κορυφαία αυτή επετειακή εκδήλωση στον τόπο μας, μας κάνουν την τιμή να παρευρεθούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Βουλής, κάτι που υποδηλώνει τη σημασία αυτών των εκδηλώσεων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook