Ο επίτιμος πρόεδρος του ακροδεξιού γαλλικού κόμματος Εθνικό Μέτωπο (FN) Ζαν-Μαρί λε Πεν πήρε αποστάσεις από την επίσημη θέση του κόμματος σχετικά με το μακελειό της προηγούμενης εβδομάδας στη Νορβηγία δηλώνοντας ότι η «αφέλεια» της νορβηγικής κυβέρνησης είναι «πιο σοβαρή» από τις ίδιες επιθέσεις, τις οποίες χαρακτήρισε «ατύχημα» .

«Η κατάσταση μου φαίνεται σοβαρή αλλά όχι εξαιτίας αυτού του ατυχήματος από ένα άτομο, το οποίο κατελήφθη από περαστική τρέλα και δολοφόνησε τους συμπολίτες του», δήλωσε ο λε Πεν σε βίντεο το οποίο ανέβασε την Παρασκευη στον ιστότοπο του FN.

«Αυτό που μου φαίνεται πιο σοβαρό και που καταδεικνύεται από αυτή την υπόθεση είναι η αφέλεια και η αδράνεια της νορβηγικής κυβέρνησης (…). Ξέρετε ότι οι αστυνομικοί στη Νορβηγία δεν φέρουν όπλα;», απόρησε ο 83χρονος ιστορικός ηγέτης του FN.

Όσον αφορά τον Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, δράστη του διπλού μακελειού ο οποίος δεν έχει κρύψει την ισλαμοφοβία του, ο λε Πεν εκτίμησε ότι «προφανώς πρόκειται για έναν άνδρα που δεν είναι καλά, που είναι άρρωστος» .

Εξάλλου ο λεν Πεν χαρακτήρισε τη Νορβηγία «μία μικρή, συμπαθητική χώρα», η οποία όμως «δεν κατάφερε να συνειδητοποιήσει το μέγεθος του παγκόσμιου κινδύνου που αποτελεί κατ\’ αρχάς η μαζική εισροή μεταναστών (…), αλλά και η τρομοκρατία που είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο» .

Η Μαρίν λε Πεν, η πρόεδρος του FN και κόρη του Ζαν-Μαρί λε Πεν, έχει καταδικάσει επίσημα τις δύο επιθέσεις, ενώ το κόμμα διέγραψε ένα από τα μέλη του, τον Ζακ Κουτελά, επειδή ανέβασε στο ιστολόγιό του ένα κείμενο με το οποίο υπερασπιζόταν τον Μπράιβικ.

Μιλώντας σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαν-Μαρί λε Πεν επέμεινε ότι: «Η τρέλα ενός παράφρονα είναι κάτι μπορεί να συμβεί. Αντίθετα, οι εγκληματικές συνέπειες μου φαίνεται ότι συνδέονται περισσότερο με την αφέλεια του νορβηγικού κράτους παρά με την τρέλα αυτού του παράφρονα» .

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook