“Η δημόσια εκπαίδευση δεν είναι μονόδρομος” αυτό είναι του σύνθημα του Αμερικάνικου Κολεγίου Ελλάδος το οποίο θα πραγματοποιήσει ημερίδα ενημέρωσης στα Χανιά στις 4 Δεκεμβρίου στο ΚΑΜ 18:00, με σκοπό να ενημέρωση τους νέους Χανιώτες αλλά και τις οικογένειες που ενδεχομένως θα ήθελαν να σπουδάσει το παιδί τους σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κολέγιο.

Το “Deree” έχει μια μακραν ιστορία στην Ελλάδα, ιδρύθηκε το 1875 στην Σμύρνη ενώ από το 1923 εδρεύει πλέον στην Αθήνα ενώ πρόκειται για το αρχαιότερο και μεγαλύτερο αμερικανικό ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης στην Ευρώπη το οποίο λειτουργεί σε διεθνές περιβάλλον.

Πρόκειται για ένα πανεπιστήμιο που ακολουθεί το Αμερικάνικο σύστημα σπουδών προσφέροντας παράλληλα υψηλή ποιότητας εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι μαθητές από την Κρήτη που επιλέγουν την συγκεκριμένη προοπτική σπουδών. Φέτος το 5% των παιδιών που φοιτούν στο Deree είναι από την Κρήτη ενώ γενικότερα περίπου 1000 απόφοιτοι του κολεγίου κατάγονται από μεγαλόνησο.

Για το “Deree” μας μίλησε ο επικεφαλής τμήματος του κολεγίου Χαρίλαος Δασκαλοθανάσσης που ασχολείται με την επιτυχημένη πορεία των φοιτητών στο κολέγιο.

Στο Deree υπάρχουν συνολικά 27 ειδικότητες πτυχίου και 41 υποειδικότητες. “Συνολικά για να πάρει κάποιος πτυχίο από το κολέγιο μας απαιτείται να περάσει συνολικά 40 μαθήματα ενώ ο μαθητής είναι αυτός που θα επιλέξει σε πόσα χρόνια θα πάρει πτυχίο.”

“Πολλά παιδιά που φοιτούν σε δημόσιο πανεπιστήμιο έρχονται και κάνουν ένα δεύτερο πτυχίο υποειδικότητας στο Deree. Ωστε να έχουν κάτι παραπάνω να επιδείξουν στην διάρκεια της μελλοντικής τους καριέρας. “Μάλιστα το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δίνει υποτροφίες σε παιδιά των Δημοσίων ΑΕΙ ή Πολυτεχνείου που θέλουν να αποκτήσουν αυτό το δεύτερο πτυχίο από εμάς”

Τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών στο Deree μπορείτε να τα δείτε εδώ ενώ τα μεταπτυχιακά εδώ

Πώς εντάσσεται ένας μαθητής στο Deree;

Όπως μας εξηγεί ο κ. Δασκαλοθανάσσης, στόχος του Κολεγίου είναι, σε αυτό να εντάσσονται οι επιτυχημένοι μαθητές. Αυτό, όπως μας τόνισε, ” θα δώσει την απαραίτητη ώθηση ώστε όλοι να βελτιώνονται προς τα “πάνω”.”

“Ο χαμηλότερος μέσος όρος απολυτηρίου λυκείου που δεχόμαστε είναι το 14”. Όπως μας ανέφερε όμως ο κ. Δασκαλοθανάσσης, υπάρχουν και άλλα κριτήρια που αν κάποιος μαθητής έχει χαμηλότερο βαθμό απολυτηρίου μπορούμε να τον δεχθούμε. Όπως για παράδειγμα να έχει διακριθεί στην ζωή του είτε οσον αφορά τις αθλητικές του επιδόσεις (π.χ πανελλήνιος πρωταθλητής στον στίβο), κοινωνικές διακρίσεις (ίδρυση κάποιας ΜΚΟ) γενικότερα κάποιος μαθητής που έχει πρωτοτυπήσει, τότε θα βρει “την πόρτα ανοιχτή” και στο Αμερικάνικο Κολέγιο Ελλάδας.

“Μια προϋπόθεση για την παρακολούθηση των μαθημάτων είναι ο μαθητής να έχει δίπλωμα αγγλικών επιπέδου proficiency. Δεν είναι όμως απαραίτητο, εμείς θα μεριμνήσουμε ώστε τα παιδιά να καλύψουν τα κενά τους.”

Τα οικονομικά στοιχεία που πρέπει να ξέρει κάθε οικογένεια που θέλει να στείλει τα παιδιά της στο Κολέγιο

Το συνολικό ποσό των 40 μαθημάτων που απαιτείται για να πάρει ο μαθητής πτυχίο από το Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος είναι περίπου 36.000 ευρώ. “Εμείς θέλουμε τα παιδιά να τελειώνουν όσο το δυνατόν νωρίτερα. Στο χέρι κάθε γονέα και μαθητή είναι πως θα διαχειριστεί το κόστος των σπουδών. Για παράδειγμα ένα παιδί μπορεί να θέλει να τελειώσει στα 4 χρόνια με το κόστος να ξεπερνά τα 9 χιλ. ευρώ ανά έτος ενώ κάποιος άλλος ίσως να προτιμά να τελειώσει σε 9 χρόνια οπότε να ξοδέψει 4 χιλ ευρώ ετησίως.

Η οικονομική βοήθεια που παρέχεται στους μαθητές από το Deree βασίζεται σε κοινωνικές κριτήρια και κριτήρια επιδόσεων. 

Φυσικά όμως όπως μας τονίζει ο κ. παρέχονται και οικονομικές βοήθειες και μάλιστα σημαντικές. “Συνολικά τα τελευταία 5 χρόνια από το Deree έχουν δοθεί 3.5 εκατομμύρια ευρώ για υποτροφίες. Ένας λόγος που το κάνουμε αυτό είναι διότι δεν θέλουμε να περιοριζόμαστε μόνο σε μαθητές που είναι οικονομικά ευκατάστατοι για να αντέξουν τα έξοδα αλλα θέλουμε να βοηθήσουμε και τις χαμηλότερες οικονομικά τάξεις.

Όσον αφορά το δεύτερο κριτήριο:

Βαθμός απολυτηρίου λυκείου: 19 – 20, υποτροφία 50% .
Βαθμός απολυτηρίου λυκείου: 18 – 19, υποτροφία 35% .
Βαθμός απολυτηρίου λυκείου: 17 – 18, υποτροφία 25% 

Φυσικά όπως μας τονίζει ο κύριος Δασκαλοθανάσσης, αυτό δεν σημαίνει οτι η υποτροφία παραμένει για κάθε χρόνο. “Μόνο και αν ο φοιτητής έχει στο τέλος του χρόνου, βαθμό “B” θα συνεχιστεί η υποτροφία και για τον επόμενο χρόνο.

Φοιτητικές εστίες στο Deree

“Για παιδιά που ζούν εκτός Αθήνας υπάρχουν φοιτητικές εστίες. Ο φοιτητής πρέπει να ζήσει αυτή την μοναδική εμπειρία των φοιτητικών εστιών ενώ παράλληλα προσφέρουν μια πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών ενός ανθρώπου.

Όπως είναι λογικό βέβαια υπάρχουν και περιορισμόί όταν μένεις εκει όπως ώρες κοινής υσυχίας για παράδειγμα.

Το κόστος των εστιών είναι σε μηνιαία βάση είναι περίπου 400 ευρω.

Οι προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης

“Ένας από τους λόγους που το κολέγιο μας είναι τόσο φημισμένο είναι ακριβώς αυτό. Το ότι δηλαδή άτομα που έχουν αποφοιτήσει από το κολέγιο μας καταφέρνουν να βρίσκουν δουλειά. 

Έξι μήνες μετά την αποφοίτηση ένα ποσοστό περίπου 14% βρίσκουν επάγγελμα ενώ συνολικά περίπου το 50% έχουν αποκατασταθεί επαγγελματικά.

“Εμείς από την πλευρά μας δίνουμε την απαραίτητη ώθηση στα παιδιά για να κάνουν πρακτική σε διάφορες εταιρείες που συνεργαζόμαστε και στοχεύουμε πριν ακόμα τελειώσουν το κολέγιο να έχουν βρει εργασία. Γενικότερα συνεργαζόμαστε και με μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που σε αυτές αφού τα παιδιά περάσουν από συνέντευξη και εφόσον διατελέσουν με επιτυχία την πρακτική τους άσκηση τότε έχουν πολύ υψηλές πιθανότητες να συνεχίζονται να εργάζονται σε αυτές.

Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου θα γίνει η εκδήλωση στο ΚΑΜ όπου θα τραγουδήσουν και μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χανίων.

Ο κ.Παπαδάκης Γιώργος πρόεδρος συλλόγου μουσικού σχολείου ανέφερε ότι “Εμείς σαν Μουσικό Σχολείο Χανίων βλέπουμε με πολύ θετικό μάτι μια ενδεχόμενη συνεργασία με το Deree, διότι έχουν και ένα πρόγραμμα με μουσικές σπουδές που μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε και σε θέματα παιδεία.Όπως για παράδειγμα με ανταλλαγή μαθητών απο την πλευρά μας που μπορούν να παρακολουθήσουν πως λειτουργούν στο Αμερικάνικο κολέγιο.Θα μας δώσει και εμάς την απαραίτητη ώθηση να βελτιωθούμε.” Να σημειωθεί επίσης οτι το μουσικό σχολείο Χανίων θα πάρει μέρος σε διαγωνισμό στο Ασίζη της Ιταλίας 19-23 Απριλίου όπου αισιοδοξή για ακόμα μια διάκριση μετά απο αυτή της Καρδίτσας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook