Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν οριοθετεί μόνο τα σύνορα της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε. γι’ αυτό και οι προκλήσεις της Τουρκίας είναι προκλήσεις εναντίον της Ε.Ε., τόνισε με νόημα από τα Χανιάμ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος κατά το επίσημο γεύμα που του παρέθεσαν στη Λέσχη Αξιωματικών, ο Δήμος Χανίων, η Αντιπεριφέρεια Χανιών και το Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος, με αφορμή τον εορτασμό των 103 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, έκανε εκτενή αναφορά στην αδιαμφισβήτητη ισχύ που έχει η Συνθήκη της Λωζάνης και στο γεγονός ότι οι αμφισβητήσεις και οι προκλήσεις στις οποίες έχει επιδοθεί η Τουρκία βάλλουν κατά του διεθνούς δικαίου και δεν πρέπει να αποδίδονται σε τακτικές εσωτερικής κατανάλωσης της γείτονος χώρας, αλλά να απαντώνται από την Ελλάδα άμεσα.

Ο Ελ. Βενιζέλος προσέφερε πολλά στον τόπο και ένα από αυτά ήταν η συνθήκη της Λωζάνης η οποία οφείλεται στην ιδιοφυία του Ελ.Βενιζέλου.  Η Συνθήκη της Λωζάνης έκτοτε και στο διηνεκές θα αποτελεί τη συνθήκη με βάση την οποία καθορίζονται τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία. Βέβαια με την πάροδο του χρόνου, τα σύνορα αυτά έγιναν σύνορα της Ε.Ε. Παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό προκλήσεις από τη γείτονο Τουρκία. Δεν έχει σημασία πού οφείλονται αυτές οι προκλήσεις, σημασία έχει ότι υπάρχουν και σημασία έχει ότι εμείς δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε, ούτε να τις αποδίδουμε σε εσωτερική κατανάλωση της Τουρκίας ούτε σε τάση λαϊκισμού. Για εμάς οι προκλήσεις αυτές πρέπει να έχουν τον χαρακτήρα που έχουν. Είναι προκλήσεις οι οποίες βάλλουν ευθέως κατά του διεθνούς δικαίου.

Εμείς στις προκλήσεις δεν πρόκειται να απαντήσουμε με προκλήσεις. Όμως, απαντάμε με αποφασιστικότητα που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να τις ανεχτούμε. Γι’ αυτό τον λόγο δεν πρόκειται να αφήσουμε τίποτα αναπάντητο, όπως τις χθεσινές προκλήσεις αλλά και τη σημερινή για την αμφισβήτηση της ελληνικότητας των Ιμίων. Λέμε λοιπόν κάτι το σαφές και το αυτονόητο, η Συνθήκη της Λωζάνης ισχύει στο ακέραιο. Δεν αφήνει κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες, είναι απολύτως σαφής, καθορίζει τα πάντα σχετικά με τα σύνορα, τα πάντα σχετικά με το έδαφος.

Ένα ζήτημα υπάρχει με την Τουρκία το οποίο πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ο καθορισμός της νησιωτικής υφαλοκρυπίδας, τίποτα πέρα από αυτό, όλα τα άλλα είναι λυμένα. Επομένως, όποιος αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης, βάλλει ευθέως εναντίον του διεθνούς δικαίου. Δεν ταιριάζει σε ένα κράτος που θέλει να θεωρείται δημοκρατικό, που έχει βλέψεις να γίνει μέλος της Ε.Ε. να προχωρά σε τέτοιες προκλήσεις γιατί αυτές του αφαιρούν τις προϋποθέσεις για να συνυπάρξει ειρηνικά στην κοινότητα και να έχει ευρωπαϊκή πορεία.

Η Συνθήκη της Λωζάνης αφορούν τα σύνορα της Ε.Ε. άρα οι προκλήσεις αυτές είναι προκλήσεις εναντίον της Ε.Ε.

Αν θέλουμε να χαρακτηρίσουμε τον λαό μας και το έθνος μας με κάποιες λέξεις μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ο λαός του πνεύματος, της δημοκρατίας, της ελευθερίας, πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

 
 
 
 
 
 
 

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Κρήτης έδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως αναμνηστικό δώρο, έναν πίνακα, ο δήμαρχος Χανίων ένα βιβλίο για τον Ελ. Βενιζέλο και ο Διευθυντής του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών, Ελ. Βενιζέλος, ένα μετάλλιο συνοδευόμενο από την τελευταία εκδοση του ιδρύματος.

Στο γεύμα παρευρέθηκαν πολιτικοί και πολιτειακοί φορείς καθώς και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, την οποία βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία να κάθετε εκ δεξιών του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook