Πριν απο λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής και Προέδρου του Ιδρύματος.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης έγιναν δηλώσεις απο τον κ.Βούτση και τον Δ/ντη του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών, Ελ. Βενιζέλος, Νίκο Παπαδάκη  ενώ το παρόν έδωσαν και άλλα πολιτικά πρόσωπα.

Κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν αν μη τι άλλο η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα αλλα και το μήνυμα απο τον κ.Βούτση για την “πίστη” στις Διεθνείς Συνθήκες.

Σε σχετικές δηλώσεις που παραχώρησε ο κ. Βούτσης μεταξύ άλλων ανέφερε:

“Ογδόντα χρόνια μετά τον θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου και εκατόν τρία χρόνια μετά την ενσωμάτωση της Κρήτης στον κορμό του έθνους, της Ελλάδας, είναι πάρα πολύ σημαντικό σε αυτές τις εκδηλώσεις να εκφράζεται πάνδημα η τιμή προς όσους αγωνίστηκαν για να υπάρχει αυτή η εξέλιξη. Μια εξέλιξη που δεν έγινε προφανώς από μόνη της και δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχε αλληλουχία αγώνων.

Είναι επίσης πάρα πολύ σημαντικό να γίνονται αυτές οι εκδηλώσεις για την ανασύσταση της συλλογικής ιστορικής μνήμης του ελληνικού λαού. Πριν από λίγες ημέρες τελείωσε ένα μεγάλο συνέδριο που έγινε στην Αθήνα, μέσα στη Βουλή, για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, όπως επίσης τους τελευταίους μήνες δόθηκε η ευκαιρία -με εκθέσεις, ομιλίες, ειδικές εκδηλώσεις- να δοθεί έμφαση στο στοιχείο της ανασύστασης της συλλογικής ιστορικής μνήμης, και σε αυτό τον στόχο η Βουλή είχε πάντοτε μια πολυσχιδή παρουσία, και διά του προέδρου της και διά των δομών της και δι’ επιστημόνων και με κάθε τρόπο.

Τιμούμε τους αγώνες, τιμούμε τους αγωνιστές και επαναλαμβάνουμε και από εδώ αυτό που είπε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι η προσήλωση μέχρι κεραίας στις διεθνείς συνθήκες που για δεκαετίες έδωσαν το πλαίσιο για να υπάρχει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο και σήμερα για όσους λαούς και κυβερνήσεις της περιοχής δίνουν αυτόν τον αγώνα, έτσι ώστε να μη διαταραχθεί και να μη διασαλευθεί περαιτέρω η ειρήνη και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας. Διότι ζούμε σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή στη Μέση Ανατολή που είναι κοντά μας και στη Βόρεια Αφρική, και σ’ έναν γενικότερο χάρτη αβεβαιότητας και ρευστότητας στο διεθνές γίγνεσθαι. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν, επαναλαμβάνω, η αυστηρή προσήλωση στον τύπο και την ουσία αυτών των συνθηκών είναι η βάση και το εφαλτήριο για καλή γειτονία, ειρήνη, ανάπτυξη και σταθερότητα.

Η Ελλάδα είναι σαφέστατα προσηλωμένη σε αυτές τις αρχές κι αποκρούει αποφασιστικά οποιεσδήποτε κλιμακούμενες ή συγκυριακά αρθρούμενες ρητορείες περί του αντιθέτου”

 

Απο την πλευρά του ο Δ/ντης του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών, Ελ. Βενιζέλος, Νίκος Παπαδάκης, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι:

“Παίρνω τον λόγο για να τονίσω ότι η φετινή χρονιά κλείνει πολύ θετικά για το ίδρυμα για την θεσμική προοπτική του. Όπως γνωρίζεται πριν μερικούς μήνες με νόμο της βουλής υπήρξαν τροποιποιησεις στο καταστατικό με την σημαντικότερη εξ αυτών είναι οτι ο εκάστοτε πρόεδρος της βουλής θα είναι και ο πρόεδρος του ιδρύματος.

Αυτό άλλωστε ήταν και ένα ζήτημα που σαν ίδρυμα επιζητούσαμε και πολλά χρόνια.”

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook