Πρώτη διεθνική συνάντηση των εταίρων στο Τάρτου της Εσθονίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+KA2, Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών-Σχολική εκπαίδευση, με τίτλο: “Quality-3C?”

Στο Τάρτου της Εσθονίας πραγματοποιήθηκε από 22-24 Νοεμβρίου 2016 η πρώτη διεθνική συνάντηση των εταίρων για τις ανάγκες του προγράμματος “Quality -3C?” Τη συνάντηση αυτή διοργάνωσε ο οργανισμός που συντονίζει το παραπάνω πρόγραμμα, the Association of Estonian Early Childhood Education Leaders. Ανάμεσα στις χώρες εταίρους που έλαβαν μέρος –Εσθονία, Ελλάδα, Κροατία, Λετονία, Πορτογαλία -από ελληνικής πλευράς παρευρέθηκαν η Διεύθυνση Π.Ε Χανίων με εκπροσώπους το Δ/ντή Εκπ/σης Εμμανουήλ Μηλιαράκη, την Προϊσταμένη Εκπ/κών Θεμάτων, Δώρα Νιαουνάκη, την εκπαιδευτικό, Γιαννουσοπούλου Μαρία και το 11Ο Νηπιαγωγείο Χανίων με εκπρόσωπο την Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου, Μαρία Σκορδύλη.

Η πρώτη συνάντηση 22/11/2016, πραγματοποιήθηκε στο νηπιαγωγείο Klaabu. Πριν τη έναρξη των εργασιών, όλοι οι εταίροι ξεναγήθηκαν τους χώρους του Νηπιαγωγείου που φιλοξενεί 138 νήπια από 3 έως 6 ετών και διαθέτει προσωπικό αποτελούμενο από 12 νηπιαγωγούς, 8 βοηθούς, καθηγήτρια μουσικής, καθηγήτρια γυμναστικής, λογοθεραπεύτρια, διευθύντρια, υποδιευθύντρια, οικονομική διευθύντρια, υπεύθυνη κουζίνας, δυο μαγείρισσες (http://www.tartu.ee/klaabu/?s=15).

Στη συνέχεια μετά από τον χαιρετισμό της κ. Heda Kala, προέδρου της Association of Estonian Early Childhood Education Leaders, η κάθε χώρα παρουσίασε το εκπαιδευτικό της σύστημα καθώς και τις μεθόδους- εργαλεία που προβλέπονται από το αναλυτικό πρόγραμμα για την αξιολόγηση της ποιότητας της μαθησιακής διαδικασίας στην Προσχολική εκπαίδευση. Εκ μέρους της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τις παρουσιάσεις έκαναν η κ. Γιαννουσοπούλου Μαρία με θέμα «Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα» και η Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής 50ης Περιφέρειας ,κ. Κασσωτάκη-Ψαρουδάκη Πόπη με θέμα «Μέθοδοι και εργαλεία αξιολόγησης της μαθησιακής διαδικασίας στην Προσχολική Εκπαίδευση» μέσω skype.

Η κ. Μαρία Σκορδύλη, Προϊσταμένη του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων, παρουσίασε την «Αξιολόγηση της μάθησης ως μια καθημερινή πρακτική στην τάξη» μέσα από απτά παραδείγματα της σχολικής πράξης.

Πριν τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας, επιλέχτηκε ο λογότυπος του έργου ανάμεσα σε έργα παιδιών από νηπιαγωγεία των χωρών που συμμετέχουν στη σύμπραξη. Η εικαστική δημιουργία που επιλέχτηκε είναι έργο των νηπίων του 11ου νηπιαγωγείου Χανίων.
 
Την δεύτερη μέρα οι εργασίες της συνάντησης διεξήχθησαν στο Πανεπιστήμιο Τάρτου στο τμήμα Επιστημών Αγωγής.