Μια σπάνια σύμπτωση δυστυχημάτων που συνδέονται  με την 8η Δεκεμβρίου πλήττουν τα Χανιά και την Κρήτη γενικότερα.

Το βράδυ της  7ης  Δεκεμβρίου 1966  και ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ άσχημες , το επιβατηγό πλοίο “Ηράκλειο” απέπλευσε από την Σούδα για Πειραιά,  με 300 επιβάτες και πλήρωμα  καταλήγοντας  να βυθιστεί .
Από τους 300, που επιβαίνουν, σώζονται μόλις 46. 

Μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στις ελληνικές θάλασσες. Συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Δεκεμβρίου 1966, κοντά στην βραχονησίδα Φαλκονέρα.

Ήταν   8 Δεκεμβρίου 1969  μόλις τρία χρόνια μετά την βύθιση του επιβατηγού πλοίου  “Ηράκλειο” , ακριβώς η ίδια διαδρομή, Χανιά – Αθήνα.
Αεροσκάφος της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», που εκτελεί τη βραδινή πτήση Χανιά – Αθήνα, ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ άσχημες, συντρίβεται σε ορεινή περιοχή της Κερατέας Αττικής λίγο πριν την προσγείωση του στο αεροδρόμιο του «Ελληνικού» με 90 νεκρούς.

Στις  9 Δεκεμβρίου του 1969, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων με ομόφωνη απόφασή του κήρυξε την 8η Δεκεμβρίου, ως αποφράδα ημέρα για τα Χανιά. Η απόφαση ήταν ομόφωνη και σχετίζεται με δύο από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που βίωσαν τα Χανιά την ίδια ημέρα και μέσα σε χρονικό διάστημα τριών ετών.

Κάθε χρόνο λοιπόν ,στις 8 Δεκεμβρίου, ημέρα αφιερωμένη στη μνήμη του Αγίου Παταπίου, στο εκκλησάκι που υπάρχει στον περίβολο του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων ,  τελείται  πανηγυρική θεία λειτουργία, και ακολουθεί μνημόσυνο  αφιερωμένο στην ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων από τις δυο τραγωδίες.

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από το ναυάγιο  της Φαλκονέρας   που οδήγησε στον  υγρό τάφο 300 ψυχές  και το Δημοτικό Γηροκομείο προγραμματίζει εκδηλώσεις  για να τιμήσει τα θύματα που χάθηκαν τόσο άδικα , το πρωινό της 8ης Δεκεμβρίου 1966.
Για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι.
Γιατί ότι θυμόμαστε ζει μαζί μας , δεν χάνεται ποτέ και δε γνωρίζει τη λήθη !
Ελάτε να βρεθούμε για λίγο παρέα με τους ηλικιωμένους που τόσο ανάγκη το έχουν !

Ας αφιερώσουμε λίγο  από το χρόνο μας σε αυτούς που μας μεγάλωσαν για  να  μοιραστούν μαζί μας  αναμνήσεις , βιώματα , εμπειρίες, ιστορίες που μπορεί σε μας τους νεότερους να φαίνονται « παραμύθι» για αυτούς όμως είναι το παραμύθι της ζωής τους που ανεξάρτητα από το τέλος οφείλουν και πρέπει  να το θυμούνται.

Τελικά έχουμε σκεφτεί  τι θα ήταν η ζωή μας χωρίς  λίγο «παραμύθι» ?
Ειδικά όταν αυτό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού μας !!
Σας περιμένουμε !

– Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες μέρες. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook