Στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την διάρκεια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια για τη δημοπράτηση της β’ φάσης του Καπετανακείου.

Ο κ.Κεγκέρογλου, αφού αναφέρθηκε στην ιστορία και την σημαντικότητα του κτηρίου του Καπετανακείου, υπενθύμισε πως η α΄ φάση, που αφορούσε στη στατική επάρκεια του ολοκληρώθηκε τυπικά το 2014.

Και συνέχισε:

«Μετά την παραλαβή της α΄ φάσης ξεκίνησε η διαδικασία ένταξής στο ΕΣΠΑ και μάλιστα την περασμένη άνοιξη η Περιφέρεια Κρήτης δια της διαχειριστικής της αρχής ενέταξε το έργο στο Περιφερειακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020. Ο πρόσφατος νόμος 4412/16 για τις δημόσιες συμβάσεις, για τον οποίο δεν έχουν ακόμη εκδοθεί οι εφαρμοστικές και κανονιστικές πράξεις έχει ως αποτέλεσμα να προκύπτει αβεβαιότητα για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την ολοκλήρωση ενταγμένων έργων, όπως αυτό της β’ φάση του Καπετανακείου και διχογνωμία των αρμόδιων υπηρεσιών Δήμου και Διαχειριστικής Αρχής».

Ο κ. Κεγκέρογλου, σημείωσε πως σε γραπτή ερώτηση του το Υπουργείο Οικονομίας απάντησε πως μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες με το μεταβατικό διάστημα και επιπλέον ο κ.Σπίρτζης, σε συζήτηση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής, όταν ρωτήθηκε από τον κ.Κεγκέρογλου δήλωσε πως μπορεί να αξιοποιηθεί το μεταβατικό διάστημα και ανέλαβε πρωτοβουλίες προκειμένου να συντονιστούν οι υπηρεσίες.

«Όμως μέχρι σήμερα  συνεχίζει να υπάρχει διχογνωμία και αδράνεια για το έργο από τους συναρμόδιους φορείς» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Κεγκέρογλου και κατέληξε προτρέποντας τον Υπουργό να δώσει μια απάντηση για το τι τελικά ισχύει και σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να δημοπρατηθεί άμεσα η β’ φάση του Καπετανακείου.

Ο Υπουργός Οικονομίας δήλωσε πως ο νόμος 4412/16 περιλαμβάνει διατάξεις άμεσα εφαρμόσιμες για έργα και μελέτες και τα  πρότυπα τεύχη δημοπράτησης, τα οποία ακόμη δεν έχουν εκδοθεί δεν κωλύουν τη διαδικασία.

Στην δευτερολογία του ο κ. Κεγκέρογλου εστίασε στην απάντηση του Υπουργού, ότι δηλαδή το έργο μπορεί να δημοπρατηθεί, αν τα τεύχη δημοπράτησης είναι προσαρμοσμένα στον νέο νόμο και ότι δεν είναι απαγορευτικό το γεγονός ότι δεν έχουν εκδοθεί μεταβατικές-κανονιστικές πράξεις ενώ αναφέρθηκε στους γονείς, στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς και στην τοπική κοινωνία που αγωνιά για το εν λόγω έργο, ζητώντας δεσμεύσεις από τον Υπουργό ότι θα δοθούν κατευθύνσεις και διευκρινήσεις στις υπηρεσίες προκειμένου να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου.

Ο Υπουργός επανέλαβε ότι το έργο μπορεί να δημοπρατηθεί και ανέλαβε να ενημερώσει τον Αναπλ.Υπουργό, κ.Χαρίτση προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες κατευθύνσεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook