«Εντός του 2018 μπορεί να ξεκινήσει ο ΒΟΑΚ», τονίζει ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ, όχι μόνο για την επιθυμία που έχει να προωθήσει το έργο, αλλά και για τις πιθανότητες που υπάρχουν να μπει σε τροχιά υλοποίησης.

Ο Περιφερειάρχης δεν παραλείπει να επισημάνει πως αυτός ο στόχος είναι εφικτός, «εκτός απροόπτου», αφού θα πρέπει να συνδράμουν όλοι κατά το μερίδιο ευθύνης που φέρουν για να μπει το έργο σε τροχιά υλοποίησης. Ο ίδιος πάντως είναι αποφασισμένος να μην αφήσει χωρίς πίεση τους αρμόδιους παράγοντες τόσο του υπουργείου Υποδομών όσο και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Άλλωστε η ιδέα της υλοποίησης του ΒΟΑΚ χωρίς διόδια αποτελεί ένα εφικτό σενάριο με το οποίο κατάφερε ο Περιφερειάρχης να πείσει στο παρελθόν τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη που είχε υιοθετήσει την εκτέλεση του έργου, αλλά και τον σημερινό Υπουργό Χρήστο Σπίρτζη που έχει συμφωνήσει απόλυτα με τη ρήτρα παραχώρησης αλλά και τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε, ο οποίος έχει ανακοινώσει και επίσημα την συμφωνία του κατά την πρόσφατη κάθοδο του στην Κρήτη.

Επί της ουσίας αυτό καθιστά ανενεργή και την πρόταση του έργου για το σχέδιο Γιούνκερ που είχε καταθέσει πέρυσι το Μάιο το Υπουργείο Υποδομών, περιλαμβάνοντας και τα λιμάνια του νησιού μαζί με το λιμάνι της Ρόδου σ’ ένα ενιαίο έργο με αρχικό προϋπολογισμό 1,8 περίπου δις ευρώ.

Αυτή ήταν μια μεγάλη νίκη του Περιφερειάρχη, αφού κατάφερε να ανατρέψει ένα σχεδιασμό που ενέτασσε το έργο ανάμεσα στις 48 προτάσεις που αναζητούν ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις από τα μεγάλα ευρωπαϊκά επενδυτικά σχήματα και να οδηγήσει το έργο σε μια μορφή που διασφαλίζει ουσιαστικά το δημόσιο χαρακτήρα του. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, ανακοίνωσε στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο πως αρχίζει «αγώνας δρόμου», αφού μπαίνουμε πλέον στο τελευταίο κρίσιμο στάδιο της συνεχούς πίεσης για την υλοποίηση του έργου.

ΑΝΑΤΟΛΗ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook