Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που επενδύει στις μικρές ηλικίες για την ανάπτυξη συναισθημάτων φιλοζωίας και σεβασμού της ζωής, προωθείτα και στα σχολεία της Κρήτης.

Πρόκειται για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Άνθρωποι και Ζώα, συγκάτοικοι στον ίδιο πλανήτη " που έχει λάβει πανελλαδική άδεια από το Υπουργείο Παιδείας για τη δυνατότητα υλοποίησής του στα σχολεία. Αυτή την περίοδο μάλιστα, γίνεται προσπάθεια εκπαίδευσης δασκάλων και εθελοντών, για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάχυση του προγράμματος στα σχολεία.

Το διαδραστικό αυτό πρόγραμμα παρουσιάστηκε σήμερα και στα Χανιά σε εκπαιδευτικούς της Α΄βάθμιας και εθελοντές, από τη δημιουργό του προγράμματος, Επίκουρο Καθηγήτρια Παν/μιου Θεσσαλίας και Πρόεδρο του Φιλοζωικού Σωματείου Λάρισας "Animal", Μαρία Κοντού.

Το πρόγραμμα έχει φτιαχτεί έτσι ώστε στο διάστημα μιας σχολικής ώρας να μπορέσουμε να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα έχεουν σχέση με τη φιλοζωία και τα δικαιώματα των ζώων, όχι ξερές γνώσεις. Μιλάμε για το πώς πρέπει να ζουν τα δεσποζόμενα, για τα αδέσποτα, τι πρέπει να κάνουμε ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των αδέσποτων στην Ελλάδα, έχουμε βίντεο που είναι ευχάριστα στα παιδιά τα οποία επίσης διδάσκουμε πώς να πλησιάζουν με ασφάλεια ένα άγνωστο ζώο, προκειμένου να αποφευχθούν κάποιες φορές οι επιθέσεις που γίνονται, δήλωσε η κα Κοντού

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και των εθελοντών των φιλοζωικών συλλόγων για ανάληψη δράσεων στο σχολείο σε θέματα που αφορούν τη σχέση ανθρώπου και ζώων. 

Το πρόγραμμα έχει ήδη παρουσιαστεί σε σχολεία της Λάρισας αλλά και της Αθήνας και τα μηνύματα από την ανταπόκριση των παιδιών είναι ιδιαιτέρως θετικά. Σύμφωνα με την κα Κοντού:

Είναι πάρα πολύ συγκινητικό πόσο ανταποκρίνονται τα παιδιά στο πρόγραμμα. Είμαι και εγώ εκπαιδευτικός και διδάσκω στο αμφιθέατρο κάθε μέρα, αλλά αυτό που ζω με παιδιά της πρωτοβάθμιας ειδικά με αυτό το πρόγραμμα για τη φιλοζωία, είναι πολύ σημαντικό. Έχει τύχει παιδιά να συγκινούνται και να κλαίνε μέσα στην τάξη όταν τους δείχνουμε το βίντεο με τα αδέσποτα.

Ως χώρα έχουμε κάνει βήματα στο θέμα των αδέσποτων και του σεβασμού των δικαιωμάτων των ζώων, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε. Το πρόβλημα μάλιστα, φαίνεται να είναι πολύ πιο έντονο στην επαρχία.

Παντού στην Ελλάδα υπάρχει το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων. Ίσως μόνο στα πολύ μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα, δεν υπάρχει τόσο έντονο το πρόβλημα στο κέντρο της πόλης. Στην επαρχία όπως στη Λάρισα, γίνεται χαμός από αδέσποτα.

Σαν χώρα δεν έχουμε καμία σχέση με την εικόνα που παρουσιάζαμε στο παρελθόν. Η Ομοσπονδία εδώ και η κα. Μπομπολάκη έχει κάνει φοβερή δουλειά. Βέβαια έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να κάνουμε. Η πολιτεία παρόλο που έχει κάνει έναν αυστηρό νόμο δεν φροντίζει ώστε αυτός να εφαρμόζεται. Σίγουρα όμως δεν είναι η κατάσταση που ίσχυε πριν από 20 χρόνια, τονίζει η κα Κοντού.