Όσο ποτέ άλλοτε πιέζει ο χρόνος στις ΗΠΑ για τη συμφωνία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων προς αποφυγή της χρεοκοπίας. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται τώρα το σχέδιο των Δημοκρατικών για αύξηση του ορίου δανεισμού κατά 2,8 τρισ. δολάρια, αλλά ουδείς γνωρίζει εάν οι διαβουλεύσεις θα τελεσφορήσουν.

Η ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί στη Γερουσία για τα ξημερώματα (ώρα ΗΠΑ) αναβλήθηκε για τη 1 το μεσημέρι (20:00 ώρα Ελλάδας), προκειμένου να υπάρξει αρκετός χρόνος για διορθώσεις επί των λεπτομερειών του σχεδίου, πριν το άνοιγμα των ασιατικών χρηματιστηρίων.

Καθοριστικό ρόλο στην αναβολή που πήρε η ψηφοφορία έπαιξε η επιστολή που υπέγραψαν 43 Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, με την οποία απέρριπταν το σχέδιο Ριντ ως «νομοσχέδιο που αποτυγχάνει να λύσει το πρόβλημα».

Όπως μεταδίδει το BBC, χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι ότι κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι οι στρατιώτες που υπηρετούν στο Αφγανιστάν.

Ερωτηθείς για το θέμα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Άμυνας των ΗΠΑ, ναύαρχος Μάικ Μάλεν άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, δηλώνοντας ότι δεν γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί εάν δεν αυξηθεί το όριο του δανεισμού.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ εμφανίστηκε αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι «υπάρχει πιθανότητα» να καταλήξουν σε συμφωνία οι δύο πλευρές.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ, που υπογράφει το υπό ψήφιση σχέδιο, είπε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και εκπροσώπων των δύο κομμάτων, σημειώνοντας πως «υπάρχει ακόμα κάποια απόσταση που πρέπει να διανυθεί» προτού υπάρξει συμφωνία.

Μέχρι στιγμής, όλες οι προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαβουλεύσεων έχουν απορριφθεί. Το σχέδιο του Χάρι Ριντ προβλέπει αύξηση του ορίου δανεισμού κατά 2,8 τρισ. δολάρια, καλύπτοντας τις ανάγκες της αμερικανικής οικονομίας τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2012.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει υπολογίσει πως, εάν δεν αυξηθεί το όριο δανεισμού από τα 14,3 τρισ. δολάρια, στις 2 Αυγούστου η Ουάσινγκτον δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις.

Σε αυτή την περίπτωση, το πιθανότερο σενάριο είναι οι ΗΠΑ να κηρύξουν στάση πληρωμών ως προς τις εσωτερικές δαπάνες, προχωρώντας παράλληλα στην αποπληρωμή των τόκων στους κατόχους ομολόγων, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πανικού στις αγορές.

Ήδη, οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει με υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας, ενώ ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκι έχει πει ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους, η Ουάσινγκτον θα πληρώσει πρώτα τους πιστωτές της και θα παύσει τη χορήγηση πάσης φύσεως επιδομάτων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook