Συνεχίζεται το βράδυ της Κυριακής η ψηφοφορία στην Ιταλία, για το κρίσιμο δημοψήφισμα, το οποίο μαζί με τις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές θα κρίνει και το μέλλον του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, κάτι που έχει προκαλέσει νευρικότητα στην Ευρώπη.

Αργά το απόγευμα της Κυριακής το ποσοστό συμμετοχής των Ιταλών στο δημοψήφισμα διαμορφωνόταν στο 57%, ενώ το μεσημέρι κυμαινόταν στο 20%. Η εκτίμηση είναι ότι έως το κλείσιμο της κάλπης, το ποσοστό προσέλευσης ψηφοφόρων θα ξεπεράσει το 60%.

Το ποσοστό είναι ιδιαίτερα υψηλό για δημοψήφισμα, αποτέλεσμα και της έκκλησης των αρχηγών όλων των κομμάτων για μαζική συμμετοχή των πολιτών. Πάντως, το αποτέλεσμα θεωρείται έγκυρο έστω και αν ψηφίσει λιγότερο από το 50% του εκλογικού σώματος. 

Οι κάλπες του κρίσιμου δημοψηφίσματος στην Ιταλία θα κλείσουν στις 23:00 (ώρα Ιταλίας, τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) και αμέσως μετά τα κανάλια θα δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα exit polls.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθούν μισή ώρα αργότερα. Εάν υπάρχει μεγάλο προβάδισμα του «Ναι» ή του «Όχι», τότε η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει γύρω στα μεσάνυχτα (ώρα Ιταλίας, ή στη 01:00 ώρα Ελλάδας). Σε αντίθετη περίπτωση, σαφής εικόνα για το αποτέλεσμα αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στις 03:00 (ώρα Ιταλίας, ή 04:00 ώρα Ελλάδας).

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα σε σχολείο του Ποντασσιέβε, μικρού δήμου από την Φλωρεντία, μαζί με την σύζυγό του Ανιέζε.

Ο Μπέπε Γκρίλο, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Γένοβα. «Κάναμε καλή δουλειά και αν δεν κερδίσουν οι θέσεις μας, δεν θα ρίξουμε ευθύνες σε κανέναν. Αν οι Ιταλοί επιλέξουν κάτι διαφορετικό, εμείς θα το σεβαστούμε» δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Υποδομών Γκρατσιάνο Ντελ Ρίο έχει δηλώσει ότι αν η συνταγματική μεταρρύθμιση απορριφθεί, ο Ματέο Ρέντσι θα μεταβεί τη Δευτέρα στο Προεδρικό Μέγαρο, για να δηλώσει την παραίτησή του από το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Το δε κίνημα Πέντε Αστέρων έχει αναγγείλει ότι σε περίπτωση νίκης τού «Όχι», οι αντίθετοι στη συνταγματική μεταρρύθμιση προτίθενται να πανηγυρίσουν έξω από το κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, Παλάτσο Κίτζι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook