Επειδή στο εθνικιστικό παραλήρημά του ο Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτησε ακόμα και τη σημαία της Κύπρου, πιθανόν να μην γνώριζε ότι τη σημαία αυτή σχεδίασε και δημιούργησε ένας… Τουρκοκύπριος. Αλλά ας δούμε τα γεγονότα με τη σειρά.

Η σημαία της Κύπρου καθιερώθηκε το 1960 με την ανεξαρτησία της νήσου από τους Βρετανούς. Προέκυψε από διεθνή διαγωνισμό. Προϋποθέσεις ήταν στη σημαία να μην εικονίζεται σταυρός ή ημισέληνος, και να μην περιέχονται το μπλε και το κόκκινο χρώμα, σύμβολα και τα δυο της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Ο άνθρωπος που σχεδίασε τη σημαία και τα εμβλήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ο Τουρκοκύπριος ζωγράφος Ισμέτ Γκιουνέι. Αναδείχτηκε νικητής σε σχετικό διαγωνισμό που διεξήχθη στην Κύπρο το 1960. Το έπαθλο ήταν 50 λίρες (83 ευρώ)! Ο ίδιος σε συνέντευξη που έδωσε το έτος 2003 αφηγείται τους λόγους που τον οδήγησαν στο συγκεκριμένο σχέδιο «το άσπρο χρώμα συμβόλιζε την αγνότητα, το χρώμα του χαλκού την προέλευση του ονόματος της Κύπρου και οι κλάδοι ελιάς την ειρήνη». Όσο για την παρουσία του χάρτη της Κύπρου εξηγεί πως, θεώρησε ότι θα ενίσχυε με αυτό τον τρόπο την ταυτότητα της σημαίας δεδομένου ότι το κράτος ήταν μικρό και άγνωστο.

Το 2003 Ισμέτ Γκιουνέι  όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους  πώς νιώθει για τη σημαία που σχεδίασε, την ώρα που οι συμπατριώτες του Τουρκοκύπριοι δεν την αναγνώριζαν και δημιούργησαν δική τους σημαία, αυτή του ψευδοκράτους που μοιάζει μεαυτήν της Τουρκίας απάντησε ότι νιώθει υπερήφανος για τη σημαία που έφτιαξε, κυρίως τώρα, όπως είπε, που θα κυματίσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η σημαία  κυμάτισε τελικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όχι όμως στην κηδεία του Γκιουνέι. Όπως έγραψε και ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ στην εφημερίδα «Ο Πολίτης» «…Δεν τύλιξε το φέρετρό του η σημαία που έφτιαξε. Πέθανε σαν να ήταν εχθρός του η σημαία εκείνη..». Το φέρετρο του σκέπαζε τελικά η σημαία του ψευδοκράτους και η τουρκική σημαία.

Στη σημαία προβάλλεται η Κύπρος με πορτοκαλί χρώμα σε άσπρο φόντο. Κάτω από την Κύπρο δύο πράσινα κλαδιά ελιάς, ενωμένα στις άκρες που συμβολίζουν την ειρήνη μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων της Κύπρου. Το χρώμα της Κύπρου στη σημαία συμβολίζει τον άλλοτε άφθονο χαλκό που υπήρχε στο νησί. Ακόμη το λευκό φόντο συμβολίζει την ειρήνη και την ελευθερία. Αλλά  (γιατί πάντοτε υπάρχει και ένα αλλά, κυρίως όταν αναμειγνύονται οι βρετανοί) σύμφωνα με αρχεία του Φόρεϊν Οφις, το σχέδιο της σημαίας είχε δημιουργηθεί εξ αρχής από τους Βρετανούς.

Και κάτι ακόμα:  Η Κύπρος είναι η μοναδική πλήρως αναγνωρισμένη χώρα που απεικονίζει το χάρτη της στη σημαία της (ο χάρτης της χώρας απεικονίζεται και στη σημαία του μερικώς αναγνωρισμένου Κοσσυφοπεδίου).

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook