Στις χθεσινές διαδηλώσεις εναντίον των απλησίαστων τιμών των κατοικιών και του υψηλού κόστους ζωής έλαβαν μέρος κάπου 100.000 άνθρωποι σε πόλεις σε ολόκληρο το Ισραήλ.

Πληροφορίες των ΜΜΕ ανέφεραν ότι στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν ως και 150.000 άνθρωποι, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ--όπου σύμφωνα με την αστυνομία στην πλατεία έξω από Μουσείο διαδήλωσαν 70.000 πολίτες.

Οι συγκεντρώσεις, που είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει στο Ισραήλ εδώ και δεκαετίες, αποτέλεσαν το αποκορύφωμα στις διαδηλώσεις που διαρκούν εβδομάδες και προβάλλουν αιτήματα όπως η μείωση των ενοικίων, με τη συμμετοχή διάσημων μουσικών, μέλη γυναικείων οργανώσεων, κλαμπ μοτοσικλετιστών κ.λπ.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες κρατούσαν πανό στα αραβικά. Η εφημερίδα Χααρέτζ ανέφερε ότι τα πανό έγραφαν μηνύματα όπως "ο λαός θέλει κοινωνική δικαιοσύνη" και "όταν η κυβέρνηση είναι ενάντια στο λαό, ο λαός ξεσηκώνεται εναντίον της κυβέρνησης".

Την Παρασκευή ακροδεξιοί ακτιβιστές φέρονται να έσκισαν μια παλαιστινιακή σημαία που απέσπασαν από μια από τις σκηνές των διαδηλωτών στο κέντρο του Τελ Αβίβ και να βανδάλισαν μια εβραιοαραβική σκηνή.

Το έναυσμα για τις διαδηλώσεις δόθηκε από τα εξαιρετικά υψηλά ενοίκια στο Ισραήλ. Οι διαδηλώσεις όμως επεκτάθηκαν και θέτουν πλέον στο επίκεντρό τους την κοινωνική δικαιοσύνη γενικότερα.

Οι διαδηλωτές έχουν θέσει στο στόχαστρό τους τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπό την κυβέρνηση του οποίου περικόπηκαν πολλές κρατικές υπηρεσίες και δαπάνες με το σκεπτικό ότι η αγορά θα καλύψει το κενό.

Περίπου 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός ήδη αντέδρασε στις κινητοποιήσεις ανακοινώνοντας ένα σχέδιο για την οικοδόμηση νέων κατοικιών, αλλά οι επικριτές του λένε ότι δεν επαρκεί αυτό.

Τα ενοίκια στο Ισραήλ είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως εάν συνυπολογιστεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών της χώρας. Οι τιμές των τροφίμων, της υγειονομικής περίθαλψης, των φαρμάκων και της φροντίδας των βρεφών και της μόρφωσης των παιδιών είναι επίσης πάνω από τον μέσο όρο.

Τα ισραηλινά ΜΜΕ κάνουν λόγο περί ξεσηκωμού της μεσαίας τάξης.

"Οι άνθρωποι πριν από τα κέρδη" έγραφε ένα πανό οι άνθρωποι οι οποίοι το κρατούσαν φώναζαν "ο λαός απαιτεί κοινωνική δικαιοσύνη". "Αυτή είναι η ισραηλινή άνοιξη" έγραφε ένα άλλο πανό, σε μια σαφή αναφορά στις λαϊκές εξεγέρσεις οι οποίες συντάραξαν τον αραβικό κόσμο.

Παρότι οι περισσότεροι σχολιαστές δε θεωρούν τις διαδηλώσεις απειλή για τον κυβερνητικό συνασπισμό του Νετανιάχου, οι κινητοποιήσεις αποδεικνύονται σημαντικός πολιτικός πονοκέφαλος γι' αυτόν στο μέσον της θητείας του. Το ποσοστό δημοτικότητάς του έπεσε στο 32%, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

Η οικονομική ανάπτυξη στο Ισραήλ είναι από τις πιο ταχείες διεθνώς, με το ρυθμό ανάπτυξης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) να εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 5% το 2011. Η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών--ήταν στο 5,7% τον Μάιο.

Αναλυτές σημειώνουν όμως ότι το υψηλό κόστος βασικών αγαθών και υπηρεσιών πλήττει σκληρά την μεσαία τάξη.

Ο υπουργός της κυβέρνησης του Νετανιάχου Ζβι Χάουζερ είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 10 ότι ο Νετανιάχου θα εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των έμμεσων φόρων, προσθέτοντας ωστόσο ότι "δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις" για τα περίπλοκα προβλήματα που ωθούν τους πολίτες να διαδηλώνουν.